Juodosios kavos nauda
Širdies apsauga
Kolorado universiteto mokslininkai, ištyrę daugiau kaip 15 000 žmonių mitybos ir medicininius įrašus, nustatė, kad, palyginti su žmonėmis, kurie negeria kavos, su kiekvienu papildomu per savaitę išgertu kavos puodeliu širdies nepakankamumo rizika sumažėjo 7 %, o insulto - 8 %.
Ekspertai mano, kad tokį poveikį lemia kavoje esantys biologiškai aktyvūs junginiai, kurių yra daugiau kaip 100.
Visų pirma manoma, kad polifenoliai mažina oksidacinį stresą, kuris atsiranda, kai organizme sutrinka naudingų ir kenksmingų molekulių pusiausvyra, ir uždegimą, taip apsaugodami širdį nuo pažeidimų.
Mažina riziką susirgti 2 tipo diabetu
2014 m. Harvardo universiteto mokslininkai apžvelgė 28 ankstesnius tyrimus ir nustatė, kad žmonėms, kurie per dieną išgerdavo po vieną puodelį kavos, rizika susirgti antrojo tipo diabetu buvo 8 % mažesnė nei tiems, kurie kavos negėrė.
Mokslininkai teigia, kad kavoje esančios rūgštys gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje, o didelis magnio kiekis gali papildomai apsaugoti.
Galimybė užkirsti kelią Alzheimerio ir Parkinsono ligoms
Šį reiškinį tyrę Kanados mokslininkai 2018 m. paskelbtame straipsnyje pasiūlė, kad šis poveikis gali būti susijęs su junginiais, vadinamais fenilindanais, kurie susidaro skrudinant kavos pupeles.
Manoma, kad jie neleidžia kauptis baltymams, vadinamiems amiloidu, kurie yra toksiški smegenų ląstelėms.
Vėžio prevencija
Tyrimai parodė, kad kai kuriais vėžiniais susirgimais, ypač kepenų ir gimdos vėžiu, rečiau serga tie, kurie geria kavą. Taip pat yra duomenų, kad šis gėrimas gali apsaugoti nuo burnos ir odos vėžio.
Profesoriaus Collinso teigimu, atrodo, kad šį poveikį lemia du kavoje esantys fitonutrientai, vadinami kafestoliu ir kahveoliu.
Manoma, kad kofeino rūgštis ir chlorogeno rūgštis taip pat apsaugo nuo vėžio neutralizuodamos kenksmingas chemines medžiagas, vadinamas laisvaisiais radikalais, priduria profesorius Collinsas.
Nuotaika ir depresija
Apžvalgoje Kinijos mokslininkai nustatė, kad didžiausiems kavos mėgėjams, kurie per dieną išgerdavo bent kelis puodelius kavos, rizika susirgti depresija buvo 24 proc. mažesnė nei tiems, kurie per dieną jos negerdavo.
Manoma, kad taip yra todėl, kad kavoje esantis kofeinas didina neuromediatorių, pavyzdžiui, „laimės hormono“ dopamino, kiekį smegenyse.
Svorio kontrolė
Tyrimų duomenimis, kava ne tik turi mažai kalorijų, bet ir didina organizmo gebėjimą deginti kalorijas aktyvindama ruduosius riebalus.
Notingemo universiteto mokslininkai laboratorijoje tyrė ruduosius riebalus ir rezultatai parodė, kad kava juos suaktyvina, o tai galiausiai gali padėti numesti svorio.
Ilgaamžiškumas
Australijos mokslininkai daugiau nei dešimtmetį stebėjo maždaug 450 000 žmonių sveikatą ir kavos gėrimo įpročius ir nustatė, kad žmonės, kurie per dieną išgerdavo du-tris puodelius maltos kavos, 27 proc. rečiau mirdavo anksti.
Tyrimo autorių teigimu, tikėtina, kad šį poveikį lemia ne kofeinas, o kiti kavoje esantys junginiai, pavyzdžiui, kofeino rūgštis ir chlorogeno rūgštis.
Malšina galvos skausmą
Oksfordo universiteto atliktoje apžvalgoje įrodyta, kad paracetamolio arba ibuprofeno vartojimas migrenos ar įtampos galvos skausmo metu sumažina skausmą 25 proc.
Tačiau žmonės, kurie skausmą malšinančius vaistus vartojo kartu su kofeinu, teigė, kad jų skausmas sumažėjo perpus.
Rašyti komentarą