Geba kovoti su bakterijomis, grybeliais ir virusais, stiprina imuninę sistemą ir padeda palengvinti peršalimo simptomus.
Tačiau reikia žinoti, kaip jį tinkamai valgyti.
Šis kuklus augalas gali užkirsti kelią kraujo krešulių susidarymui, sumažinti širdies smūgio tikimybę, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padėti kovoti su aukštu kraujospūdžiu.
Reguliarus česnako vartojimas taip pat gali apsaugoti nuo vėžio, ypač virškinimo sistemoje.
Česnakuose gausu įvairių naudingų komponentų, įskaitant vitaminus A, B1, B2, C, PP, taip pat mineralų, tokių kaip magnis, geležis, cinkas, varis ir fosforas.
Be to, jame yra flavonoidų ir eterinių aliejų. Unikalią česnako sudėtį lemia alicinas - sieros turintis junginys, suteikiantis jam antibiotikų savybių ir būdingą kvapą.
Alicinas susidaro mechaniškai paveikus česnaką (pjaustant, kapojant ar kramtant), kai fermentas aliazė suskaido aliciną.
Kad alicinas būtų veiksmingiausias, prieš valgydami česnaką ar dėdami jį į patiekalą palaukite apie 10 minučių po pjaustymo.
Vis dėlto svarbu atminti, kad termiškai apdorojant gerokai sumažėja česnako maistinė vertė, ypač jo antibakterinės savybės.
Pasak lenkų dietologės Magdalenos Jarzyńkos-Jędrzejewskos, žalias česnakas yra sveikesnis už virtą ar keptą česnaką.
Jei jo reikia dėti į karštą patiekalą, geriausia tai daryti gaminimo pabaigoje, kad išliktų visos naudingosios savybės.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į priemonę, kurią naudojame česnakams apdoroti.
Daugelis žmonių yra įpratę naudoti peilį arba metalinį presą, tačiau tai nėra geriausias pasirinkimas.
Alicinas reaguoja su metalu, todėl sumažėja jo veiksmingumas.
Todėl geriausia naudoti keraminį ar medinį įrankį arba tiesiog sutrinti česnako skiltelę rankomis.
Tačiau, kaip pažymi dietologė, nereikėtų pernelyg kritiškai vertinti metalo.
Jo poveikis česnakui pjaustant trunka neilgai, todėl jis neturi didelės įtakos naudingoms daržovės savybėms.
Norint maksimaliai išnaudoti antibakterinį česnako poveikį, rekomenduojama kasdien suvartoti apie 5 g žalios daržovės.
Tai paprastai atitinka dvi-tris skilteles per dieną, nors, žinoma, viskas priklauso nuo asmeninių pageidavimų.

Rašyti komentarą