Violetinių produktų nauda
Violetinės spalvos daržovės ir vaisiai – tokie kaip mėlynės, juodieji serbentai, purpurinis batatas ir raudonasis kopūstas – gali žymiai pagerinti organizmo atsistatymą po fizinio krūvio ir apsaugoti ląsteles nuo senėjimo.
Apie tai rašoma žurnale Nutrients.
Visa paslaptis – antocianinai
Šių augalų naudą lemia antocianinai – natūralūs pigmentai, suteikiantys jiems ryškią violetinę spalvą. Šios medžiagos aktyvina antioksidacinius mechanizmus, mažina uždegimą, bei palaiko širdies ir kraujagyslių veiklą.
Kaip jie veikia organizmą
Mokslininkai nustatė, kad antocianinai veikia svarbius ląstelių kelius – Nrf2 ir NF-κB, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu.
Būtent oksidacinis stresas yra viena pagrindinių nuovargio, uždegimų ir audinių pažeidimų priežasčių po intensyvių treniruočių.
Žmonės, kurie reguliariai vartoja maisto produktus, turinčius daug antocianinų, dažniausiai:
- greičiau atsistato po fizinių krūvių,
- pasižymi didesniu atsparumu lėtinėms ligoms,
- ilgiau išsaugo energingumą ir jaunatviškumą.
Kiek jų pasisaviname
Tiesa, šios medžiagos pasisavinamos ne visiškai – tik apie 2 % antocianinų, gaunamų su maistu, pasiekia ląsteles.
Todėl mokslininkai ieško būdų, kaip pagerinti jų įsisavinimą:
- kuria mikrokapsuliuotas ir nanoemulsines formas,
- rekomenduoja derinti violetinius produktus su vitaminu C, kuris pagerina antocianinų pasisavinimą.
Kodėl verta juos įtraukti į mitybą
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad reguliarus violetinių vaisių ir daržovių vartojimas gali tapti paprastu ir saugiu būdu:
- stiprinti sveikatą,
- didinti ištvermę,
- ir lėtinti senėjimo procesus.

Rašyti komentarą