Medaus nauda organizmui
Skatina medžiagų apykaitą
Medus padeda normalizuoti cholesterolio kiekį ir greitina medžiagų apykaitą. Tai gali prisidėti prie svorio metimo, tačiau tik kartu su tinkama mityba, fiziniu aktyvumu ir sveiku miegu.
Stiprina imunitetą
Dėl didelio folio rūgšties ir flavonoidų kiekio medus palaiko imuninę sistemą, padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir virusais.
Valo organizmą
Meduje esantys antioksidantai išplauna toksinus, gerina odos būklę ir bendrą sveikatą.
Skatina atsipalaidavimą
Meduje esanti gliukozė padeda atpalaiduoti raumenis, gerina nuotaiką ir mažina streso lygį. Kartu su ramunėlių arbata šis produktas palankiai veikia miego kokybę.
Palaiko smegenų veiklą
Askorbo ir nikotino rūgštys, kalcis ir B grupės vitaminai padeda gerinti pažinimo funkciją ir atmintį.
Kiek medaus galima suvalgyti per dienąGydytojai rekomenduoja vartoti medų atsižvelgiant į amžių ir organizmo ypatybes:
Suaugusiems - 2-2,5 valgomojo šaukšto (apie 50 g);
Vaikams - 2 valgomieji šaukštai (apie 15 g);
Vyresnio amžiaus žmonėms - 1-1,5 valgomojo šaukšto (apie 25 g).
Žala ir kontraindikacijos
Nepaisant naudos, per didelis medaus vartojimas gali neigiamai paveikti sveikatą:
Rizika susirgti cukriniu diabetu
Didelis cukraus kiekis meduje prisideda prie gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo.
Perkaitimo pavojus
Medus, kaitinamas aukštesnėje nei 40 °C temperatūroje, praranda savo naudingąsias savybes ir gali neigiamai paveikti skrandį.
Alerginės reakcijos
Į alergiją linkę žmonės turėtų būti atsargūs, nes meduje yra daug natūralių junginių, kurie gali sukelti reakciją.
Draudžiama vartoti jaunesniems nei vienerių metų vaikams
Kūdikiams dar nėra susiformavę žarnyno apsaugos mechanizmai, todėl medus gali sukelti nepageidaujamą poveikį.
Nerekomenduojama sergant virškinimo trakto ligomis
Sergant opalige, gastritu ir kasos ligomis, medaus vartojimas gali pabloginti būklę.
Šaltinis: rsute
Rašyti komentarą