Tačiau jei tikrai norite ko nors traškaus, kepdami naudokite sveiką aliejų.
Traškučiai, koldūnai, gruzdintas sūris ir daugelis kitų skanėstų bus šiek tiek sveikesni, jei juos kepsite tinkamame aliejuje.
Mitybos specialistai vienu sveikiausių kepimui skirtų aliejų vadina alyvuogių aliejų, tačiau tik tuo atveju, jei jį naudosite teisingai.
Mitybos specialistė Tami Best papasakojo apie tai, kaip išsirinkti tobulą kepimo aliejų. Apie tai rašo "Real Simple".
Dėmesio. Style" turi savo "Telegram" kanalą. Prenumeruokite, kad nepraleistumėte įdomiausių naujienų iš šou verslo ir socialinio gyvenimo pasaulio!
Gaminkite maistą tinkamoje temperatūroje
Galbūt esate girdėję, kad alyvuogių aliejus netinka kepti, tačiau tai nėra visiška tiesa. Viskas priklauso nuo to, kaip jį naudojate.
"Tikrovė tokia, kad daugelis žmonių kepimo aliejų naudoja neteisingai, per daug jį kaitindami, - sako Bestas.
"Kepimo aliejų kaitinant aukščiau dūmingumo taško, jis reaguoja su deguonimi.
Kai žmonės vartoja maisto produktus, kuriuose yra tokio oksiduoto aliejaus, jie pažeidžia savo organizmą ląstelių lygmeniu."
Yra rimta priežastis vengti kepti žemesnėje arba aukštesnėje nei 350-375 laipsnių temperatūroje.
"Kepant maistą per žemoje temperatūroje, aliejus gali prasiskverbti į maistą, todėl jis taps riebus", - sako Bestas.
"Kepant per aukštoje temperatūroje maistas gali išsausėti ir jūsų organizmas gali susidurti su oksiduotais riebalais."
Atkreipkite dėmesį, kad daugelio sveikiausių aliejų, įskaitant alyvuogių aliejų, dūmų temperatūra yra aukštesnė - alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 410 laipsnių, todėl turėsite šiek tiek laisvės manevruoti, kol aliejus taps pavojingas.
Viskas priklauso nuo riebalų
Pasak "Best", aliejus, kuriame yra mononesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių, yra stabilesnis veikiamas karščio ir mažiau reaguoja su deguonimi, sukeldamas ląstelėms žalingą oksidaciją.
Kai kurie tyrimai parodė, kad vartojant daugiau mononesočiųjų riebalų gali būti naudingi sveikatai, pavyzdžiui, mažėja atsparumas insulinui.
Mononesotieji aliejai yra alyvuogių aliejus, avokadų aliejus ir žemės riešutų aliejus.
Tai nereiškia, kad polinesotieji aliejai, pavyzdžiui, migdolų, graikinių riešutų ir linų sėmenų aliejus, yra nesveiki.
"Šie aliejai taip pat gali būti naudingi sveikatai", - sako Bestas.
"Rekomenduojama juos naudoti po maisto gaminimo salotoms ar daržovėms gardinti."
Negailėkite kepimui skirto aliejaus
Jei ką nors kepate, svarbu pakartotinai nenaudoti ir nekaitinti aliejaus, nes kitaip jis gali oksiduotis ir pakenkti ląstelėms, panašiai kaip ir tada, kai aliejus įkaitinamas iki aukštesnės nei rūkymo temperatūros.
Būkite atsargūs su sočiaisiais riebalais
Ghi gali būti puikus pasirinkimas kepimui. Svieste ir ghi yra daugiau sočiųjų riebalų, kaip ir kokosų aliejuje bei palmių aliejuje.
Geriausi kepimui skirti augaliniai aliejai
Taigi, kokį augalinį aliejų geriausia naudoti kepimui?
Best rekomenduoja alyvuogių, avokadų, sojų, žemės riešutų ir rapsų aliejų, kuriuose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, todėl jie yra stabilesni kepimui.
Sviestą ir ghi, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, taip pat galima naudoti kepimui, tačiau su tam tikromis išlygomis.
Šie aliejai gali būti mažiau naudingi jūsų širdžiai nei mononesotieji aliejai.
"Tyrimai, ar sočiųjų riebalų vartojimas turi neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai, yra nevienareikšmiai", - sakė ekspertas.
Rašyti komentarą