Freepik

Mitybos specialistai įvardijo prieskonį Nr. 1, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje: kam jo reikia įtraukti į savo mitybą

Atlikta daug mokslinių tyrimų, įrodančių, kad prieskoniai ne tik pagerina maisto skonį, bet ir teigiamai veikia mūsų sveikatą.

Visų pirma cinamonas dažnai rekomenduojamas cukraus kiekiui kraujyje mažinti ir jautrumui insulinui didinti.

Kokie kiti prieskoniai gali padėti?

Pasak sertifikuotos mitybos specialistės Barbie Chervony, imbierą renkasi tie žmonės, kurie nori būti sveiki.

Imbieras pirmauja dėl savo galingų savybių.

Jame yra aktyviųjų polifenolių, ypač imbierolio, kurie geba mažinti uždegimą, o tai gali padėti normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, aiškina daktarė Kanchan Koya, knygos „Spice Spice Baby“ autorė.

„Uždegimas yra vienas iš veiksnių, lemiančių atsparumą insulinui ir prastą cukraus kiekio kraujyje kontrolę.

Todėl uždegimo mažinimas naudojant tokius prieskonius kaip imbieras gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui“, - priduria ji, pažymėdama, kad šiam ryšiui galutinai patvirtinti reikia daugiau tyrimų.

2024 m. žurnale „Nutrients“ buvo paskelbta metaanalizė, kurioje buvo tiriamas Viduržemio jūros dietos prieskonių ir žolelių, tokių kaip juodieji kmynai, gvazdikėliai, petražolės, šafranas, čiobreliai, imbieras, juodieji pipirai, rozmarinas, ciberžolė, bazilikas, raudonėlis ir cinamonas, poveikis cukraus kiekiui kraujyje 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms.

Tyrėjai vertino gliukozės koncentraciją nevalgius, glikuoto hemoglobino (A1C) ir insulino koncentraciją.

Imbieras, kurkuminas, šafranas ir cinamonas reikšmingai sumažino gliukozės koncentraciją nevalgius, o juodieji kmynai ir imbieras turėjo teigiamą poveikį mažinant A1C ir insulino koncentraciją.

Imbiero papildai (nuo 600 iki 3000 miligramų per dieną) buvo vienintelis prieskonis, turėjęs reikšmingą poveikį visiems trims matuojamiems parametrams.

Palyginimui: 1000 mg imbiero atitinka maždaug ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero arba 1 arbatinį šaukštelį tarkuoto žalio imbiero.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad imbieras gali padėti pagerinti jautrumą insulinui ir sulėtinti angliavandenių virškinimą, o tai savo ruožtu padeda sumažinti cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio“, - sako registruota dietologė Koletė Miko (Colette Miko).

Be to, yra įrodymų, kad imbieras teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje.

Tačiau yra viena išlyga: jei turite rėmens problemų, per didelis imbiero vartojimas gali pabloginti simptomus.

pixabay.com
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.