Nutukimas

Mokslininkai patvirtino, kad nuo bulvių vidutiniame amžiuje galima stipriai pastorėti: kas su jomis negerai

Mokslininkai patvirtino, kad nuo bulvių vidutiniame amžiuje galima storėti, ir įvardijo dar 2 daržoves, kurios yra "nepageidaujamos" vidutinio amžiaus žmonėms dėl svorio augimo.

Atitinkamą eksperimentą atliko Harvardo TH Chan visuomenės sveikatos mokykla, rašo "Express".

Atlikdami tyrimą mitybos specialistai 24 metus stebėjo 136 432 žmonių svorio pokyčius, analizuodami 1985-2014 m. jų sveikatos klausimynus.

Pažymima, kad į imtį buvo atrinkti 65 metų ir jaunesni žmonės.

Nuo eksperimento pradžios eksperimento dalyviai kas 4 metus atnaujindavo savo duomenis.

Per kiekvieną bandymo ciklą jie vidutiniškai priaugo 1,5 kg (3,3 svarų).

Galiausiai, praėjus 24 metams, tiriamieji priaugo 9,5 kg (1,5 stoto) riebalų.

Tačiau tie, kurių racione buvo bulvių, žirnių ir kukurūzų, rizikavo greičiau nutukti. Mokslininkai šį reiškinį aiškina tuo, kad šiose daržovėse yra daug krakmolo. 

Vidutiniškai ši grupė per tą patį laikotarpį galėjo priaugti 2,5 kg daugiau svorio, palyginti su grupe, kuri savo "daržovių krepšeliui" pasirinko brokolius, morkas ar špinatus.

"Žmonės, kurie valgė nekrakmolingas daržoves, pavyzdžiui, brokolius, morkas ir špinatus, buvo linkę priaugti 6,6 kg mažiau nei tie, kurie valgė krakmolingas daržoves", - pridūrė mokslininkai. 

Eksperimento metu taip pat buvo nustatyta, kad moterys buvo ypač jautrios svorio priaugimui iš bulvių, kukurūzų ir žirnių.

Mokslininkų teigimu, tikėtina, kad minėtose daržovėse esantis krakmolas išprovokavo didesnį glikeminį krūvį organizmui - padidino cukraus kiekį kraujyje, o tai turėjo savų pasekmių žmogaus svoriui. 

"Perėjimas prie daug skaidulų turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų ar vaisių, tokių kaip obuoliai, gali sumažinti vidutinio amžiaus jausmo poveikį", - pažymėjo mokslininkai.

Tačiau jie pabrėžė, kad tyrimo rezultatai yra tik paviršutiniški, nes negalima garantuoti, kad tiriamieji teisingai įrašė savo duomenis į klausimyną.

"Todėl negalima teigti, kad valgant tam tikras daržoves didėja svoris.

Tačiau šie rezultatai pabrėžia galimą angliavandenių kokybės ir šaltinio svarbą ilgalaikei svorio kontrolei", - pabrėžė Harvardo mokyklos atstovai.

Pažymima, kad žmonėms, kurie bando kovoti su viršsvoriu, šios išvados gali praversti.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder