Visi žino naudingąsias moliūgų savybes. Šiame ukrainietiškame supermaiste yra baltymų, angliavandenių, antioksidantų, karotinoidų, skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų.
Moliūguose gausu vitaminų A, C, E, D, PP, K, B grupės ir reto vitamino T bei mineralų, tokių kaip fluoras, magnis, varis, kalcis, cinkas, manganas, fosforas, jodas.
Baltymų 100 g moliūgo yra daugiau nei putpelės kiaušinyje, o karotino jame penkis kartus daugiau nei morkose.
Moliūgai naudingi sergant ateroskleroze, vidurių užkietėjimu, podagra, tulžies pūslės akmenlige ir kt.
Yra daug moliūgų veislių. Mitybos specialistai papasakojo, kurios iš jų gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
Viena iš sveikiausių moliūgų rūšių
Ypač sveikuoju pripažintas sviestinis moliūgas. Iš kitų moliūgų jis išsiskiria kriaušės formos forma ir maistingųjų medžiagų turtingu minkštimu.
Moliūgų nauda
Maždaug 150-200 g moliūgo yra 6,6 g skaidulinių medžiagų, 4 g cukraus ir 22 g angliavandenių. Šios moliūgų veislės glikemijos indeksas yra 51.
Todėl jis labai naudingas žmonėms, kurių cukraus kiekis kraujyje padidėjęs, nes, kaip žinia, maisto produktai, kurių glikeminis indeksas mažesnis nei 55, nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Be to, kaip pažymi mitybos specialistė Destiny Moody:
„Moliūgų riešutai turi daug skaidulinių medžiagų, kurios lėtina virškinimą.
Jis taip pat tinka žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ar sergantiems diabetu, nes nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių“.
Cukraus kiekio kraujyje palaikymas - ne vienintelis sviesto riešutų moliūgų privalumas: juose gausu beta karotino, kuris yra antioksidantas.
2021 m. atlikto tyrimo duomenimis, beta karotenas padeda sumažinti širdies ligų ir kraujospūdžio riziką.
Tačiau tai dar ne viskas, kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį.
Vos 150-200 g sviestinių riešutų moliūgų suteikia beveik 20 % kalio paros poreikio.
Rašyti komentarą