Pasakiška džiovintų slyvų nauda: gali ne tik pagerinti virškinimą - stubuklingas vaistas!
(1)Gerai žinoma, kad džiovintos slyvos gali pagerinti virškinimą.
Tačiau džiovintos džiovintos slyvos gali turėti dar vieną naudą - stiprinti kaulus.
Apie tai praneša "Health", remdamasis tyrimu, kurio rezultatus paskelbė "The Journal of Nutrition".
Mokslininkų teigimu, kasdien suvalgant vos saują džiovintų slyvų gali sumažėti uždegimo simptomai, susiję su kaulų masės mažėjimu moterims po menopauzės.
Autoriai teigia, kad džiovintos slyvos gali būti natūrali alternatyva osteoporozės - būklės, dėl kurios silpni kaulai lengvai lūžta - prevencijai.
Kaip džiovintos slyvos veikia kaulų sveikatą
Tyrimui mokslininkai įdarbino 183 55-75 metų amžiaus moteris.
Vienoms iš jų jie nurodė kasdien suvalgyti po 50 gramų - maždaug 5-6 vienetus džiovintų slyvų, o kitoms - dvigubai daugiau. Trečioji grupė iš viso nevartojo džiovintų slyvų.
Tyrimo pradžioje ir po 12 mėnesių komanda paėmė kraujo mėginius.
Norėdami įvertinti, kaip slyvų vartojimas galėjo paveikti kaulų sveikatą, tyrėjai analizavo dalyvių prouždegiminių citokinų kiekį.
Šių baltymų buvimas signalizuoja apie uždegimą organizme.
"Lėtinis uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, įskaitant osteoporozę, pagrindas", - sakė tyrimo autorė daktarė Connie Rogers, Džordžijos universiteto Mitybos mokslų katedros vedėja.
Ji teigė, kad po metų, palyginti su žmonėmis, kurie nevalgė džiovintų slyvų, moterų, kurios kasdien suvalgydavo po 50 arba 100 g džiovintų slyvų, uždegimą sukeliančių citokinų kiekis buvo mažesnis.
Tai rodo, kad džiovintų slyvų valgiusios moterys tikriausiai pagerino ir savo kaulų sveikatą.
Pasak Kalifornijos slyvų tarybos atstovės Leslie Bonci, šiuose džiovintuose vaisiuose yra daug maistinių medžiagų, kuriomis galima paaiškinti galimą jų poveikį kauliniam audiniui.
"Džiovintose slyvose esantis vitaminas K padeda pernešti kalcį į kaulus. Kalis ir magnis padeda stiprinti kaulinį audinį, boras padeda išvengti kalcio netekimo ir kaulų demineralizacijos, o augalinės maistinės medžiagos padeda išvengti oksidacinės kaulų ląstelių pažaidos", - sakė mitybos specialistė." - sakė mitybos specialistė.
Kaip dar džiovintų slyvų vartojimas gali paveikti jūsų sveikatą
Žmonės nuo seno naudojo džiovintas slyvas kaip natūralią priemonę nuo vidurių užkietėjimo.
Kiti tyrimai parodė, kad valgant daugiau džiovintų slyvų gali pagerėti širdies sveikatos rodikliai.
Pavyzdžiui, 2023 m. Amerikos dietologų draugijos metiniame susitikime pristatytame tyrime nustatyta, kad ilgalaikis džiovintų slyvų vartojimas tarp vyrų susijęs su geresniu "gerojo" cholesterolio lygiu.
Kaip į savo mitybą įtraukti daugiau džiovintų slyvų
Slyvos yra saldžios ir mažos, todėl puikiai tinka užkandžiams.
Tačiau jos taip pat gali suteikti saldumo kitiems patiekalams.:
- Pertrinkite džiovintas slyvas ir naudokite jas kaip riebalų ir cukraus pakaitalą kepiniuose;
- džiovintomis slyvomis natūraliai pasaldinkite salotų padažus, marinatus, barbekiu padažą ar terijakio padažą;
- džiovintų slyvų gabalėliais apibarstykite salotas arba daržovių patiekalus, pavyzdžiui, keptus brokolius arba briuselinius kopūstus;
- džiovintas slyvas dėkite į rytinę avižinę košę, jogurtą, dribsnius ar kokteilius;
- sumaišykite jas su riešutais, sėklomis ir juoduoju šokoladu, kad gautumėte puikų derinį;
- įmaišykite jų į naminius energinius užkandžius ar granolą.
Rašyti komentarą