Tyrimas rodo, kad nuo to, kada valgote, gali priklausyti, ar esate alkani

Visi žinome, kad vėlesnis valgymas dienos metu nėra naudingas mūsų talijoms, bet kodėl? Naujas tyrimas atsakė į šį klausimą, lygindamas žmones, kurie valgė tą patį maistą, bet skirtingu dienos metu, - paskelbė edition.cnn.com.

"Ar laikas, kada valgome, turi reikšmės, kai visa kita yra vienodai?" - sakė pirmoji tyrimo autorė Nina Vujovič, Bostono Brighamo ir moterų ligoninės Miego ir cirkadinių sutrikimų skyriaus tyrėja.

Atsakymas buvo teigiamas - valgydami vėliau dienos metu, dvigubai padidinsite tikimybę, kad būsite alkanesni, teigiama antradienį žurnale "Cell Metabolism" paskelbtame tyrime.

"Nustatėme, kad valgymas keturiomis valandomis vėliau daro didelį poveikį mūsų alkio lygiui, tam, kaip deginame kalorijas po valgio, ir tam, kaip kaupiame riebalus, - sakė Vujovičius.

"Kartu šie pokyčiai gali paaiškinti, kodėl vėlyvas valgymas susijęs su padidėjusia nutukimo rizika, apie kurią praneša kiti tyrimai, ir suteikti naujų biologinių įžvalgų apie pagrindinius mechanizmus."

Tyrimas patvirtina koncepciją, kad cirkadinis ritmas, kuris daro įtaką pagrindinėms fiziologinėms funkcijoms, tokioms kaip kūno temperatūra ir širdies ritmas, turi įtakos tam, kaip mūsų organizmas įsisavina degalus, teigė mokslininkai.

Tyrimas rodo, kad valgant vėliau "padidėja alkis, tai turi įtakos hormonams, taip pat keičiasi genų raiška, ypač kalbant apie riebalų apykaitą, kai linkstama mažiau skaidyti riebalus ir daugiau jų nusėda.

Nors ankstesniuose tyrimuose vėlesnis valgymas buvo siejamas su svorio didėjimu, šiame tyrime nebuvo matuojamas svorio mažėjimas ir negalima įrodyti priežastinio ryšio.

Be to, tyrimai parodė, kad pusryčių praleidimas yra susijęs su nutukimu, sakė jis.

Taigi, ar šie rezultatai gali būti pusryčių praleidimo, o ne vėlyvo valgymo rezultatas? Tai poveikis, į kurį reikėtų atsižvelgti šiame tyrime.

Griežta kontrolė

Tyrimas buvo nedidelis - tik 16 antsvorio turinčių ar nutukusių žmonių, tačiau kruopščiai suplanuotas, kad būtų pašalintos kitos galimos svorio augimo priežastys, sakė autoriai.

"Nors buvo ir kitų tyrimų, kuriuose buvo tiriama, kodėl vėlyvas valgymas susijęs su padidėjusia nutukimo rizika, šis tyrimas gali būti geriausiai kontroliuojamas, įskaitant griežtą valgymo kiekio, sudėties ir laiko, fizinio aktyvumo, miego, kambario temperatūros ir šviesos poveikio kontrolę", - sakė vyresnysis autorius Frenkas Šeras.

Visi dalyviai buvo geros sveikatos, nesirgo diabetu ir nedirbo pamaininio darbo, kuris gali turėti įtakos cirkadiniam ritmui, ir reguliariai užsiėmė fizine veikla.

Kiekvienas tyrimo dalyvis maždaug tris savaites laikėsi griežto sveiko miego ir budrumo grafiko ir tris dienas prieš prasidedant laboratoriniam eksperimentui gaudavo nustatytu laiku paruoštą maistą.

Tuomet dalyviai atsitiktine tvarka buvo suskirstyti į dvi grupes.

Viena grupė valgė kontroliuojamo kaloringumo maistą 8, 12 ir 16 val., o kita šešias tyrimo dienas valgė tą patį maistą keturiomis valandomis vėliau, vidurdienį, 16 ir 20 val.

Alkio ir apetito matavimai buvo renkami po 18 kartų, o kūno riebalų, temperatūros ir energijos sąnaudų tyrimai buvo renkami tris atskiras dienas.

Po kelių savaičių pertraukos tie patys dalyviai procedūrą pakeitė - tie, kurie valgė anksčiau, perėjo į vėlyvojo valgymo grupę ir atvirkščiai.

Daugiau alkio, mažiau sudegintų riebalų

Rezultatai parodė, kad naktinio valgymo režimą taikančių asmenų alkio jausmas padvigubėjo.

Vėliau dieną valgę žmonės taip pat nurodė, kad jiems labiau norėjosi krakmolingų ir sūrių maisto produktų, mėsos ir mažiau pieno produktų bei daržovių.

Ištyrę kraujo tyrimų rezultatus, mokslininkai galėjo išsiaiškinti, kodėl: Vėlai valgančių žmonių, palyginti su anksti valgančiaisiais, leptino - hormono, kuris nurodo, kada jaučiamės sotūs, - kiekis buvo mažesnis.

Palyginimui, hormono grelino, kuris didina apetitą, lygis padidėjo.

"Nauja yra tai, kad mūsų rezultatai rodo, jog vėlai valgant padidėja grelino ir leptino santykis per visą 24 valandų miego ir budrumo ciklą", - sakė Scheer. Iš tiesų, tyrimo metu nustatyta, kad ghrelino ir leptino santykis padidėjo 34 %, kai valgoma vėliau.

"Tokie apetitą reguliuojančių hormonų pokyčiai gerai dera su alkio ir apetito padidėjimu valgant vėlai", - sakė Scheer.

Kai dalyviai valgė vėliau dieną, jie taip pat lėčiau degino kalorijas nei valgydami anksčiau.

Atlikus jų kūno riebalų tyrimus, nustatyta, kad pasikeitė genai, kurie turėtų įtakos tam, kaip deginami ar kaupiami riebalai, nustatyta tyrime.

Nežinoma, ar šis poveikis išliktų laikui bėgant, ar žmonėms, kurie šiuo metu vartoja vaistus nuo lėtinių ligų, kurie į šį tyrimą nebuvo įtraukti.

Autoriai teigė, kad reikia tolesnių tyrimų.

Organizatorių nuotr.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder