Vis daugiau lietuvių turi problemų dėl svorio. Kas paskatintų maitintis sveikiau?
Europos mokslininkai siūlo sprendimą – „Nutri-Score“ maistingumo ženklinimo sistema gali pagelbėti renkantis sveikesnius gaminius ir paskatinti atidžiau rinktis naudingesnius maisto produktus.
Pagal mokslininkų sukurtą „Nutri-Score“ vertinimo sistemą produkto maistinė vertė apskaičiuojama atsižvelgiant į sveikatai palankių ir sveikatai nepalankių sudedamųjų dalių kiekį maisto produkte ir pagal tai priskiriama vienai iš penkių spalvomis pažymėtų raidžių (A, B, C, D arba E).
Šis ženklinimas, esantis pakuotės priekyje, maisto produktus ir gėrimus pagal maistinę vertę suklasifikuoja kiekvienam jų suteikdamas spalvos (nuo žalios iki raudonos) ir raidės (nuo „A“ iki „E“) vertinimą.
Pvz., „A“ reiškia sveikesnį pasirinkimą, o „E“ raidė nurodo, kad produktas yra mažiau sveikas.
Ši sistema vartotojams leidžia lengviau palyginti tos pačios maisto kategorijos, pavyzdžiui, panašių picos ar duonos rūšių, maistinę vertę ir išsirinkti tą, kuri įvertinta kaip sveikesnė.
„Nutri-Score“ ženklinimas parduotuvės lentynoje leidžia aiškiai pastebėti tokius sveikatai naudingus maisto produktus kaip riešutai, vaisiai ar daržovės, etiketėje taip pat nurodomas kalorijų ir ingredientų, kuriuos vartoti reikėtų saikingiau (pvz., druskos, sočiųjų riebalų, cukraus), kiekis.
Nuo 2016 m. visi Europos Sąjungoje (ES) parduodami maisto produktai ant pakuotės nugarėlės privalo turėti etiketę, kurioje nurodoma produkto sudėtis.
Produktų ženklinimas „Nutri-Score“ etikete Lietuvoje ir kitose ES šalyse nėra privalomas, tačiau kai kurios valstybės (Prancūzija, Belgija, Vokietija, Ispanija, Liuksemburgas, Nyderlandai) šią sistemą jau naudoja.
ES, besiremdama moksliniais įrodymais, šiuo metu svarsto galimybę taikyti „Nutri-Score“ visoje bendrijoje.
Padeda išsirinkti
„Nutri-Score“ ženklinimo etiketė yra lengvai suprantama, mokslu pagrįsta maisto produktų ir gėrimų maistinių medžiagų ženklinimo sistema.
„Ši ženklinimo sistema nesiekia įvertinti bendros produkto maistinės vertės ir priskirti jį prie „sveikų“ ar „nesveikų“ maisto produktų kategorijos, o suteikia galimybę palyginti tai pačiai produktų grupei priklausančius produktus ir išsirinkti produktą, turintį didžiausią maistinę vertę.
Tuo ji naudinga žmonėms, norintiems sąmoningai rinktis sveikatai palankius produktus.
Trys naudos
Tyrimai rodo, kad problemų dėl viršsvorio ir nutukimo, o taip pat su tuo susijusių bėdų dėl sveikatos turinčių lietuvių skaičius kasmet auga.
Gyvenimo būdas, mityba, stresas, aplinka lemia, kad beveik pusė visų Lietuvos gyventojų turi problemų su svoriu, taip pat daugeliui trūksta žinių ką valgyti, kad būtų sveikesni.
Turime nuolat ieškoti kuo paprastesnių priemonių, kurios padėtų kuo didesniam skaičiui žmonių suprasti skirtingų maisto produktų naudą ir taip gyventi sveikiau.
„Nutri-Score“ ženklinimo sistema yra kur kas paprastesnė ir aiškesnė, negu daugelis kitų panašaus pobūdžio ženklinimo sistemų, ją lengvai supranta ne tik pažengę, bet ir medicininio išsilavinimo ar ypatingų žinių neturintys vartotojai.
Galima teigti, kad tai yra paprasčiausias būdas pagerinti paprasto žmogaus apsipirkimo patirtį: pažvelgus į vieną etiketę galima spręsti apie produkto naudą sveikatai.
Tokiu būdu „Nutri-Score“ ženklinimo sistema suteiktų galimybę sveikiau maitintis žmonėms, kurie šiuo metu vengia skaityti produktų etiketes, nes paprasčiausiai nesupranta jose pateiktos informacijos.
„Nutri-Score“ naudinga trimis aspektais: vartotojus ji skatina rinktis sveikesnius maisto produktus, leidžia palyginti tos pačios kategorijos produktų maistines vertes, o maisto pramonės įmones, kurios siekia aukštesnio „Nutri-Score“ įvertinimo, ragana gaminti kokybiškesnį, daugiau naudingų maistinių medžiagų turintį, sveikatai palankesnės sudėties maistą.
Rašyti komentarą