Joana Bartaškienė ragina moteris puoštis: „Mes tiek turime prikaupę papuošalų ir gražių drabužių – pravėdinkime juos“
Jau šį sekmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovų laukia savaitgalio ryto kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius.
Šįkart ji susitiks su aerobikos trenere Joana Bartaškiene, kuri šalyje pakeitė požiūrį į amžių, judėjimą ir energiją.
Prieš keturiasdešimt penkerius metus Lietuvoje užkūrusi aerobikos revoliuciją, Joana džiaugiasi, jog anuomet įsižiebusi moterų meilė judėjimui neišblėso iki šiol. Šiandien trenerė su pasididžiavimu stebi kaip jos treniruotėse pluša aktyvios senjorės, įsitikindamos, kad sportas yra geriausia jaunystės formulė.
„Dabar, kai visos pasidarėme vyresnės, savo moterims duodu įvairių gimnastikos pratimų, šokių junginukų, kad jos daugiau galvotų. Kad ne tik kūnas nepasiduotų senėjimui, bet ir kad smegenys dirbtų bei galvotų“, - pasakoja Joana.
Stebėdama savo treniruočių dalyves, Joana mato ne tik judėjimo džiaugsmą, bet ir akivaizdų laikmečių skirtumą. Šiuolaikinės vyresnio amžiaus moterys, pasak trenerės, kur kas drąsiau žvelgia į savo amžių, nebijo senėjimo proceso ir gyvenimu mėgaujasi nepriklausomai nuo skaičių pase.
„Mes, dabartinės mano kartos moterys, atrodome dvidešimt metų geriau, negu mūsų mamos ir močiutės. Galbūt kita karta bus dar ir už mus geresnė, nes judėjimas tai yra gyvenimas, o gyvenimas tai yra judėjimas“, - teigia trenerė.
Nors Joana daugeliui pirmiausia asocijuojasi su sportu, ji savo charakteriu užkrečia ne tik judėti, bet ir puoselėti moteriškumą. Trenerė įsitikinusi, kad elegancija – tai ne prabanga, o kasdienis požiūris į save. Jos manymu, papuošalai, sijonai ar aukštakulniai gali suteikti ne ką mažiau pasitikėjimo ir spindesio.
„Be aukštakulnių sugenda figūra. Visi dabar linkę rinktis sportinę, laisvalaikio aprangą. Gerai, kad patogu, bet reikia dažniau ir elegancijos. Todėl savo moterims sakau, kad mes turime per gyvenimą prikaupę papuošalų, gražių drabužių – pravėdinkime juos, eikime kasdien, rodykime jaunimui, kad reikalingi karoliai, apyrankės, reikalingi sijonėliai, bateliai“, - motyvuoja Joana.
Paklausta, ar nepavargsta visuomet trykšti tokiu kiekiu pozityvumo, Joana pripažįsta besistengianti blogos nuotaikos neišnešti iš namų.
Jos vidinę stiprybę taip pat suformavo sportas bei nuo jaunystės lydėjusi gimnastika, kuri padėjo susidėlioti vertybes ir išlaikyti tvirtą stuburą net sudėtingiausiomis gyvenimo akimirkomis.
„Man viską davė ir suformavo stiprybę, gyvenimo tikslus bei norus gimnastika. Ten aš įgavau viską, ko reikia, nes mes – sportininkai – buvome aukšto meistriškumo, individualistai. Visą gyvenimą ėjau į darbą kaip į šventę. Ir iki dabar taip einu. O jeigu liūdna – susikaupiu ir išgyvenu, nes žinau, kad kito gyvenimo nebus“, - atvirauja Joana.
Laidoje gamintų sėklų traškučių su užtepu receptas
Traškučiams reikės:
1 kiaušinio
50 g moliūgų sėklų
50 g saulėgrąžų sėklų
50 g sezamo sėklų
50 g smulkintų anakardžių riešutų
50 g tarkuoto parmezano sūrio
30 g chia sėklų
20 ml vandens
Žiupsnelio druskos
Užtepui reikės:
150 g surimi lazdelių
2 v. š. majonezo
50 g ikrų
1 agurko
1 skiltelės česnako
Žiupsnelio itališkų žolelių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šiek tiek laiškinių česnakų (arba svogūno laiškų ar kitų mėgstamų žalumynų)
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus.
Ant paruoštos kepimo skardos tolygiai paskirstykite traškučių masę. Kepkite orkaitėje apie 10-15 min. arba kol traškučiai gražiai paruduos. Išėmus iš orkaitės leiskite traškučiams visiškai atvėsti.
Tuomet sutraiškykite į smulkesnius gabaliukus. Užtepui nulupkite agurką, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
Surimi lazdeles suplėšykite juostelėmis, laiškinius česnakus susmulkinkite. Viską sudėkite į dubenį, įberkite ikrų, įdėkite majonezo, pagardinkite druska, pipirais, itališkomis žolelėmis. Įspauskite česnaką ir viską gerai išmaišykite. Užtepą patiekite su sėklų traškučiais.
„Skanus gyvenimas“ – kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte jau šį sekmadienį, 10:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Rašyti komentarą