Susidūrimo prevencijos sistema JAV gali tapti privaloma

Susidūrimo prevencijos sistema JAV gali tapti privaloma

Jungtinių Valstijų pareigūnai paragino automobilių gamintojus visuose be išimties naujuose modeliuose pradėti montuoti avarijų užkardymo sistemą, galinčią padėti išvengti susidūrimo su kitos transporto priemonės galu.

63 puslapių ataskaitą išplatinusi JAV nacionalinė eismo saugumo taryba (NTSB) reziumavo, kad kiekvienais metais šalyje avarijose, vienam automobiliui įvažiavus į kitos transporto priemonės galinę dalį, žūsta vidutiniškai 1 700 žmonių, o sužalojama net apie pusę milijono.

Ekspertų teigimu, daugiau nei 80 proc. aukų būtų išvengta, jei visuose automobiliuose, taip pat autobusuose ir komerciniame transporte būtų montuojama susidūrimo išvengimo sistema. Ją gamintojai šiuo metu siūlo tik prabangesnių modelių pirkėjams. NTSB duomenimis, pernai tokią įrangą kaip standartinę turėjo tik 4 iš 684 parduodamų keleivinių modelių.

Ši sistema turi radarus, lazerius arba kameras, padedančias aptikti galimą kliūtį automobilio priekyje. Signalas perduodamas kompiuteriui, ir šis perspėja vairuotoją apie avarinę situaciją arba pats aktyvuoja automobilio stabdžius.

JAV Vyriausybės įsteigta federalinė NTSB taryba, atsakinga už civilinio transporto (ir jūrų, ir oro, ir sausumos) incidentų tyrimus, kritikuoja už automobilių saugumą atsakingas institucijas, esą jos lėtai arba neefektyviai reikalauja naujų saugumo priemonių diegimo.

Panašu, kad šios kritikos taikinys - Nacionalinė eismo saugumo administracija (NHTSA) - į pasiūlymus žiūri su pritarimu.

"Mes tikimės diskusijų šiuo klausimu ir su NTSB, ir su pramonės atstovais, ir su teisininkais", - pareiškė administracijos atstovai. Tad gali būti, kad po kelerių metų minėta prevencinė įranga taps privaloma visuose naujuose JAV rinkoje parduodamuose automobiliuose.

Tiesa, greičiausiai, kaip jau įprasta tokiais atvejais, naujoji įranga taps papildoma našta patiems automobilininkams. Nors NTSB nariai ir teigia, kad tokia avarijos išvengimo sistema neturėtų būti apmokestinta.

"Jūs nemokate papildomai už saugos diržą. Ir jūs neturėtumėte papildomai mokėti už technologiją, kuri padeda išvengti susidūrimo", - pareiškė tarybos pirmininkas Kristoferis Hartas (Christopher Hart).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder