Vyrai prie vairo - urviniai žmonės

Vyrai prie vairo - urviniai žmonės

Tai - ne juokas ar palyginimas. Tai - mokslo žmonių teiginiai, skirti stipriajai lyčiai prie vairo - vyrams. Mančesterio (Didžioji Britanija) universiteto psichologai atliko tyrimą ir apibendrino gautus vyrų bei moterų elgesio prie vairo rezultatus. Paaiškėjo, jog vyrų sąmonėje išliko urviniams žmonėms būdingas medžiotojo instinktas.

Psichologų teigimu, ši maisto ir dauginimosi funkcijas pabrėžianti ypatybė, mokslininkų praminta "Fredo Flinstono impulsu", paaiškina, kodėl vyrai santykinai dažniau nei moterys tampa eismo avarijų kaltininkais.

Pasak universiteto psichologijos mokslų katedros vedėjo Džefrio Byčio (Geoffrey Beattie), šiuolaikiniai vyrai nesąmoningai yra traukiami prie rizikos, būdingos urviniams žmonėms.

"XXI amžiuje gyvenančio žmogaus kaukolė vis dar turi akmens amžiaus žmogaus smegenis, - sako profesorius. - Tai turi didelę įtaką vairavimui ir pažadina elgesį, padidinantį riziką pakliūti į avarijas."

Palyginę abiejų lyčių atstovų elgesį, psichologai teigia, kad moterys daug ramiau reaguoja į nemalonų joms elgesį, tad ir tikimybė, jog jos atsakys tuo pačiu, yra mažesnė. O vyrai vadovaujasi savisaugos ir gynybos instinktu, kai kitas eismo dalyvis įsibrauna į jo erdvę.

Tą patvirtina ir statistika. Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerijos teigimu, vyrai yra daugumos avarijų kaltininkai. 20-30 metų amžiaus vyrų mirtingumas eismo įvykiuose yra 5,35 karto didesnis nei to paties amžiaus moterų. Tiesa, moterys traumas avarijose patiria 47 proc. daugiau nei vyrai - taip yra dėl jų mažesnio ūgio ir žemesnės sėdėsenos.

Kai kuriuos stereotipus apie lyčių skirtumus prie vairo patvirtina ir specializuoto vokiečių žurnalo "Apotheken Umschau" atlikta apklausa.

Beveik trys ketvirtadaliai (75,5 proc.) apklaustų moterų prisipažino, jog vairuodamos tyčia elgiasi atsargiau ir vengia agresijos. Tuo pasigirti gali tik 57,6 proc. vyrų.

70 proc. moterų ir vos 56 proc. vyrų stengiasi neviršyti leistino greičio. Tą įrodo ir baudų statistika - bausti už greičio viršijimą buvo 39,9 proc. apklaustų vyrų ir 19,3 proc. moterų.

Jei autobane kairioji eismo juosta užblokuota lėtai slenkančiu vilkiku, jį aplenkti iš kairės ryšis tik 15 proc. moterų ir 22,9 proc. vyrų.

Taigi, kas geresni vairuotojai - moterys ar vyrai? Stereotipai tvirtina - vyrai. Eismo įvykių analizė sako priešingai - moterys.

Britų draudimo bendrovė "Elephant" ištyrė daugiau nei 200 tūkst. draudiminių atvejų. Analitikai, surinkę duomenis apie vairuotojų lytį bei amžių, avarijos aplinkybes, žuvusiųjų ir sužalotųjų skaičių, priėjo prie išvados - patys blogiausi vairuotojai yra vyrai iki 25 metų amžiaus. Būtent jie dažniausiai yra skaudžiai pasibaigiančių avarijų kaltininkai, o vidutinė automobilio remonto kaina po jų avarijų yra 15 proc. didesnė nei po eismo įvykių, kurių kaltininkės - to paties amžiaus merginos.

Dar vienas dalykas, kuriuo skiriasi vyrai ir moterys - požiūris į pačius automobilius. Štai kompanijos "Peugeot" Britanijoje atlikta sociologinė apklausa byloja, jog kas antras vyras mano, kad išlaikyti automobilį yra daug paprasčiau nei gyventi su moterimi.

Šioje apklausoje 17 proc. britų prisipažino daugiau laiko praleidžiantys su mašina, o ne su mergina, o 13 proc. pareiškė, jog vieną automobilį turėjo ilgiau laiko nei truko draugystė su moterimi. Dešimtadalis teigia, esą automobilio dizainas jiems sukelia didesnį pasitenkinimą nei partnerės formos. Beje, tarp 45-54 metų amžiaus vyrų taip tvirtinančių yra net daugiau - 14 proc.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder