"Yazaki" nubausta už kartelinį susitarimą

"Yazaki" nubausta už kartelinį susitarimą

Klaipėdoje veikiančią automobilių kabelių ir laidų rinkinių gamyklą valdanti Japonijos kompanija "Yazaki" - rimtų įtarimų taikiklyje. Jai gresia 125 mln. eurų bauda. Tiesa, jokios įtakos uostamiesčio gamyklai tai greičiausiai neturės.

Praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) pranešė už kartelinius susitarimus didžiausioms pasaulio kompanijoms, gaminančioms elektros laidus ir jų rinkinius automobilių gamybos koncernams, skyrusi 141,8 mln. eurų baudą.

Kompanijos "Furukawa", "Yazaki", "Leoni", "S-Y Systems Technologies" ir "Sumitomo" nubaustos už kartelinius susitarimus. Jos kaltinamos penkis kartus susitarusios didinti kainas savo produkcijai, tiekiamai "Honda", "Nissan", "Renault" bei "Toyota" modelių gamintojoms.

EK konkurencijos komisaras Choakinas Almunija (Joaquin Almunia) pareiškė, jog sankcijos pritaikytos kovojant su karteliais, kurie "kenkia konkurencijai automobilių pramonėje ir dirbtinai didina kainas galutiniams automobilių pirkėjams."

Teigiama, kad šios kompanijos tarpusavyje koordinavo kainų politiką. Jų atstovų susitikimai vykdavo ir Europoje, ir Japonijoje.

Didžiausia bauda - 125 mln. eurų - skirta "Yazaki" kompanijai, kuri savo srityje yra didžiausia pasaulyje. Jos padalinys "S-Y Systems" nubaustas 11 mln. eurų bauda, kita Japonijos kompanija "Furukawa Electric" - 4 mln. eurų, vokiečių kompanija "Leoni" - 1,38 mln. eurų bauda.

Tiesa, antrasis pagal dydį pasaulyje automobilių laidų gamintojas "Sumitomo Electric" iš Japonijos išvengė piniginių sankcijų, nes pranešė kontroliuojančioms Europos Sąjungos institucijoms apie susitarimą, veikusį nuo 2000 iki 2009 metų.

Beje, po to, kai kartelinio susitarimo dalyviai pripažino savo kaltę, bauda buvo sumažinta dešimtadaliu.

Manoma, kad tai - tik pirmosios EK sankcijos automobilių detalių gamintojoms, mat šiuo metu vyksta tyrimas ir dėl kitų šios srities kompanijų - pradedant guolių bei saugos diržų ir baigiant šildymo sistemų gamintojomis - įtartinų veiksmų.

"Yazaki" ir "Furukawa" už analogiškus susitarimus nubaustos ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ten "Yazaki" sutiko iki 2017 metų sumokėti 470 mln. dolerių baudą.

Beje

Europoje, JAV ir Japonijoje antimonopoliniai kompanijų, gaminančių detales ir mazgus automobiliams, tyrimai intensyviai vyksta nuo 2010 metų. Per tą laiką vien Jungtinėse Valstijose 9 kompanijos ("Autoliv Inc.", "Denso", "Fujikura Ltd.", "Furukawa", "G. S. Electech Inc.", "Yazaki", "Nippon Seiki Ltd.", "Tokai Rika Co. Ltd." ir "TRW Deutschland Holding GmbH") bei 14 jų valdytojų pripažino savo kaltę ir sutiko sumokėti 809 mln. dolerių baudų.
Pavyzdžiui, du aukšti Japonijos kompanijos "Denso" tarnautojai sutiko kalėjime atlikti 15 ir 16 mėnesių bausmes po to, kai buvo pripažinti kaltais fiksavę kainas už elektroninius šildymo sistemų blokus, tiekiamus "Toyota" koncernui.

INFORMACIJA

Japonijos koncernas "Yazaki" - stambiausias laidų rinkinių automobiliams gamintojas pasaulyje. Koncernui priklauso apie 90 įmonių visame pasaulyje, jose dirba per 100 tūkst. žmonių. Produkciją "Yazaki" tiekia 19 didžiausių automobilių gamintojų. Kompanijos gamyklose visame pasaulyje (154 padaliniuose 38 valstybėse) dirba beveik 200 tūkst. darbuotojų. Klaipėdos LEZ teritorijoje esanti gamykla aptarnauja "Renault" ir "Volvo" automobilių gamintojus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder