Apmokestins ir arbatpinigius

Apmokestins ir arbatpinigius

Seimo narys Šarūnas Gustainis sugalvojo būdą, kaip iš žmonių dar šiek tiek išmelžti mokesčių. Jo nuomone, galima būtų apmokestinti ir arbatpinigius, kurių klientai nešykšti barmenams, padavėjams ir kitiems aptarnavimo srityje dirbantiems asmenims.

„Apie ketinimą apmokestinti arbatpinigius kalbama jau ne vienus metus. Tačiau padavėjų atlyginimai ir taip Lietuvoje yra nedideli, šis segmentas ir taip yra labiausiai „pratekantis“. Štai, tarkime, Italijoje žmonės visą gyvenimą dirba padavėjais, o pas mus dažniausiai jais dirba studentai. Todėl taip išeina, kad mes padavėjus, virėjus parengiame visai Europai. Tie arbatpinigiai dar nors šiek tiek juos sulaiko Lietuvoje. Arbatpinigiai yra kaip kliento dovana už gerą aptarnavimą ir yra vienas veiksnių, skatinančių geriau dirbti. Jei mes juos apmokestinsime, tai bus didžiausia klaida“, - „Vakaro žinioms“ pareiškė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

- Kodėl nusprendėte, kad reikia apmokestinti net arbatpinigius, kuriuos klientas duoda iš geros valios? - „Vakaro žinios“ teiravosi Šarūno Gustainio.

- Reikėtų plačiau papasakoti priešistorę. Šis projektas parengtas daugiausiai tam, kad Lietuvoje klientai galėtų arbatpinigių palikti ir tada, kai moka elektroninėmis kortelėmis. Arbatpinigiai Lietuvoje niekaip nėra reglamentuoti, niekaip nėra apmokestinami, jokia jų apskaita nėra vedama. Dažniausiai žmogus, kuris dirba padavėju, barmenu, viešbutyje ar kitur, gauna grynaisiais į kišenę, ir viskas. Tai jau jo pinigai. O darbdavys į tai užsimerkia, nes tada gali mokėti mažesnę algą. Bet yra labai daug klientų, kurie moka kortelėmis, visiškai neturi grynųjų ir arbatpinigių palikti negali. Ir tada arbatpinigiai iš viso neateina į šią rinką. Todėl reikia suteikti galimybę ir kortele palikti arbatpinigių, kurie būtų apmokestinami 15 proc. fizinių asmenų pajamų mokesčiu ir niekuo daugiau. Mokesčius sumokėtų darbdavys.

- O po mokesčių arbatpinigiai atitektų darbuotojui ar darbdaviui?

- Darbuotojui. Jis atgautų visus pinigus, išskyrus 15 proc. Darbdavys turėtų tik prievolę apskaičiuoti arbatpinigius, juos deklaruoti ir mokėti gyventojų pajamų mokestį.

- Grynaisiais mokamų arbatpinigių apmokestinti neketinate?

- Daugumoje šalių, kuriose arbatpinigiai yra apmokestinami, apmokestinami tik paliekami atsiskaitant kortelėmis. Juk sužiūrėti, kiek paliekama grynaisiais, neįmanoma. Nebent koks darbuotojas visiškai sąžiningai deklaruotų kiekvieną centą. Manau, kad kaip susiklostė tradicija dėl grynaisiais paliekamų arbatpinigių, taip ir reikia ją palikti. Teoriškai ir tokie arbatpinigiai būtų apmokestinti, jei būtų įmanoma atlikti apskaitą. Tačiau kadangi tai neįmanoma, tai ir mokesčio nėra.

Kai rengiau projektą, žiūrėjau, kaip viskas yra reglamentuojama visoje ES. Nėra nė vienos šalies, kurioje būtų mokesčiai arbatpinigiams grynaisiais.

- Žmonės, gaunantys arbatpinigių, turbūt yra vieninteliai žmonės, kurie nuo dalies pajamų gali visai legaliai nemokėti mokesčių?

- Legaliai - vieninteliai, nes tie, kurie mokesčių nemoka gaudami algas „vokeliuose“, tai daro nelegaliai. Iš principo, jei, tarkime, FNTT reikalautų, kad padavėjas pagrįstų savo abejotiną turtą, jis galėtų sakyti, jog gavo daug arbatpinigių. Bet nežinau, ar sugebėtų tai įrodyti. Kita vertus, niekam ne paslaptis, kad padavėjai dirba už minimalią ar kiek didesnę algą, bet beveik tiek pat dar gauna ir arbatpinigiais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder