Darbuotojų "nuomos" paslaugų apmokestinimas PVM

Informuoja Mokesčių inspekcija

Paaiškiname, kaip apmokestinti pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) darbuotojų paskolinimo ("nuomos") užsienio įmonėms paslaugas.

Situacija

Lietuvos įmonė (įdarbinimo agentūra arba kita veikla užsiimanti įmonė) įdarbina darbuotojus ir pagal sutartis su užsienio įmonėmis dėl darbuotojų paskolinimo ("nuomos") siunčia juos dirbti už Lietuvos ribų į užsienio įmones. Lietuvos įmonės darbuotojai tam tikram laikui yra paskolinami ("išnuomojami") priimančiai užsienio įmonei, pastaroji visiškai kontroliuoja pasiskolinto (perleisto) personalo veiksmus ir už juos atsako, formuluoja užduotis darbuotojams ir naudojasi jų darbo rezultatais (neatsižvelgiant į tai, kad išsiuntusi Lietuvos įmonė įformina darbuotojų komandiruotę), o siunčianti savo darbuotojus Lietuvos įmonė gauna atlygį iš užsienio įmonės ne už konkrečią paslaugą (montavimo; remonto; laivų statybos ar kt.), o už darbuotojų paskolinimo ("nuomos") paslaugą. Kaip apmokestinti šią paslaugą PVM?

Paaiškinimas

Situacijoje nurodyta darbuotojų paskolinimo ("nuomos") paslauga apmokestinimo PVM tikslais laikoma aprūpinimo personalu paslauga, neatsižvelgiant į tai, kad Lietuvos įmonė "išnuomotus" darbuotojus įdarbina pas save. Pagal PVM įstatymo (Žin., 2002, Nr. 35-1271; 2004, Nr. 17-505) 13 straipsnio 1 dalies ir 6 dalies nuostatas, aprūpinimo personalu paslauga, jei šios paslaugos užsakovas yra užsienio įmonė (nebūtinai PVM mokėtoja), yra ne PVM objektas Lietuvoje - nuo PVM sąskaitoje faktūroje nurodytos aprūpinimo personalu paslaugos apmokestinamosios vertės PVM neskaičiuojamas.

PVM deklaracijoje (forma FR0600) šios paslaugos vertė įtraukiama į 21 laukelį. Kitose, su PVM apskaičiavimu susijusiose formose, aprūpinimo personalu paslauga, kuri yra ne PVM objektas Lietuvoje, nerodoma, išskyrus išrašytų PVM sąskaitų faktūrų registrą, kuriame turi būti registruojamos visos išrašytos PVM sąskaitos faktūros.

PVM sąskaitoje faktūroje turi būti nurodyta, pagal kokį PVM įstatymo straipsnį aprūpinimo personalu paslauga yra ne PVM objektas. Tačiau, vietoje nuorodos į PVM įstatymą arba papildomai prie minėtos nuorodos, galima nurodyti nuorodą į ES Direktyvą - ES 2006 m. lapkričio 28 d. Tarybos direktyvos 2006/112/EB (ES Šeštosios Tarybos direktyvos 77/388/EEB nauja redakcija, įsigaliojo nuo 2007-01-01) 56 straipsnio 1 dalį.

Aukščiau išdėstytos aprūpinimo personalu apmokestinimo PVM nuostatos pateikiamos pagal 2007 06 05 Valstybinės mokesčių inspekcijos parengtą PVM įstatymo 13 straipsnio komentaro papildymą (rašto Nr. (18.2-31-2)-R-5881). PVM įstatymo naujausias komentaras bei kiti mokestinių teisės aktų paaiškinimai skelbiami internete adresu: http://mic.vmi.lt (skyrelis "Dokumentai").

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos informacija

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder