Kaip keisis pensijų apskaičiavimo tvarka?

Kaip keisis pensijų apskaičiavimo tvarka?

Numatoma, kad jau kitų metų vasarį dirbantieji galės aiškiai matyti, kokias teises į senatvės pensiją jau yra įgiję. Apie tai pirmadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Nuo sausio vidutinė senatvės pensija didės 7 proc., tačiau ilgės būtinasis darbo stažas.

"Indeksuotų pensijų vidurkiui apskaičiuoti bus naudojami 2014-2020 metų rodikliai arba jų prognozės", - spaudos konferencijoje sakė "Sodros" vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Iki šiol apskaičiuojant senatvės pensijas buvo sudedamos trys dalys - pagrindinė, papildoma ir priedas už stažą. Nuo kitų metų pradžios, M. Sinkevičiaus žodžiais, sistema bus paprastesnė, ją sudarys bendroji dalis, kuri bus apskaičiuojama atsižvelgus į bazinės pensijos rodiklį ir įgyto bei būtinojo stažo santykį. Individualioji dalis bus apskaičiuojama pagal sukauptų apskaitos vienetų (taškų) sumą.

Kiekvienas gyventojas, prisijungęs prie "Sodros" asmeninės paskyros gyventojui, galės matyti, kiek stažo ir kiek taškų sukaupė. Taško pirminę vertę nustatė Vyriausybė. Nuo kitų metų pradžios, po indeksavimo, taško vertė bus 3,27 euro. Taško vertė ir bazinės pensijos rodiklis bus indeksuojami kasmet.

M. Sinkevičius pateikė keturis konkrečius pavyzdžius, kurie iliustruoja, kaip nuo 2018 metų keisis senatvės pensija, priklausomai nuo pasiruošusiojo išeiti į pensiją asmens darbo stažo ir surinktų taškų.

Pirmasis kalbėtojo minėtas žmogus - Jonas, jo darbo stažas 32 metai, taškų skaičius 60, taigi bendroji jo senatvės pensijos dalis sieks 160,44 euro, individualioji - 196,20 euro. Iš viso Jonas gaus 356,46 euro senatvės pensiją.

32 metų darbo stažą turinti Marytė surinko perpus mažiau taškų - 30. Bendroji jos pensijos dalis bus tokia pat, 160,44 euro, o individualioji - 98,10 euro. Iš viso Marytė gaus 258,56 euro pensiją.

Pensinio amžiaus sulaukusio Petro darbo stažas 20 metų, surinktų taškų skaičius - 20. Bendroji jo pensijos dalis sudarys 100,28 euro, individualioji - 98,10 euro, taigi pensija sieks 198,38 euro.

Paskutinis "Sodros" vadovo minėtas pavyzdys - 40 metų darbo stažą turinti Angelė, surinkusi 30 taškų. Bendroji jos senatvės pensijos dalis sieks 200,55 euro, individualioji dalis 98,10 euro, iš viso Angelė gaus 298,65 euro pensiją.

Taškai yra susieti su šalies vidutinio darbo užmokesčio verte. Uždirbus dvylika vidutinių darbo užmokesčių per metus, bus įgytas vienas taškas. Uždirbus mažiau, bus įgyta proporcingai mažesnė taško dalis. O daugiau uždirbus ir sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų bus įgyta daugiau taškų, tačiau nustatyta didžiausia riba - 5 taškai per metus.

Iki šiol gyventojų sukauptas stažas liks, o sumokėtos socialinio draudimo įmokos senatvės pensijai bus perskaičiuotos į taškus. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad nuo kitų metų pradžios į pensijų skaičiavimą nebebus įtraukiamos pajamos, turėtos iki 1994 metų, tik įgytas stažas.

Kaip pabrėžė M. Sinkevičius, nuo kitų metų pradžios bus indeksuotos ne tik senatvės, bet ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijos, našlaičių, našlių pensijos.

"Pensijos bus ne tik indeksuojamos, bet ir perskaičiuojamos daugiau nei 30 metų stažą turintiems pensininkams. Dėl indeksavimo kitų metų pradžioje pensijos visiems vidutiniškai padidės 21 euru, o dėl perskaičiavimo - sukaupusiems ilgą draudimo stažą vidutiniškai 9 eurais", - pabrėžė "Sodros" vadovas.

Didinamas pensinis amžius. 2026 metais jis visiems bus vienodas ir pasieks 65 metus, kaip daugelyje Europos šalių.

Kaip skelbė Elta, nuo 2018 metų ilginamas ir būtinasis stažas senatvės pensijai. Jis didės po pusę metų kasmet, kol 2027 m. pasieks 35 metus. Minimalus stažas pensijai - 15 metų, kaip ir dabar.

Įstatyme numatyta, kad visiems pensininkams pensijos bus perskaičiuotos iki rugsėjo. Pensijų indeksavimui "Sodros" kitų metų biudžete numatyta 170 mln. eurų, o perskaičiuotoms pensijoms - dar 59 mln. eurų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder