"Klaipėdos baldai" - 60 metų drauge

"Klaipėdos baldai" - 60 metų drauge

Viena didžiausių ir moderniausių šalies baldų pramonės įmonių AB "Klaipėdos baldai" šiemet mini 60 metų savo veiklos jubiliejų. [CITATA]

Šeši uostamiesčio baldininkų darbo dešimtmečiai paženklinti klestėjimu. O pagrindinė įmonės sėkmės priežastis - čia dirbantys žmonės.

Purve grimztantys arkliai

"Klaipėdos baldai" savo veiklos istoriją skaičiuoja nuo 1954 m., kai degtukų šiaudelių fabriko vietoje įsikūrė tuometinis Klaipėdos baldų fabrikas. Tai būta pirmosios siaurai specializuotos įmonės Lietuvoje, organizavusios gamybą srautiniu būdu. Iš pradžių planuota, kad Klaipėdos baldų fabrike bus gaminamos vieno modelio, paprastos konstrukcijos, išardomos drabužinės spintos - apie 1 tūkst. vienetų per metus.

"Tąkart nedaug kas galėjo tikėtis tokios įmonės sėkmės ir klestėjimo. Pastatai buvo nespecializuoti, trūko technikos, pagrindinė vidaus susisiekimo priemonė buvo arkliai, kurie, nusukę nuo kelio, nugrimzdavo iki pat pilvo į purvą, o darbuotojai pusę dienos su trosais tuos arklius gelbėdavo, - pasakojo "Klaipėdos baldų" direktorius Vidas Mišeikis. - Tačiau jau po kelerių veiklos metų pasiekti tam laikmečiui įspūdingi augimo tempai. Tai būta pirmųjų svarbių žingsnių, be kurių dabar "Klaipėdos baldų" vardas neskambėtų įvairiuose pasaulio kraštuose. Tada buvo suformuotas ir vienas svarbiausių bendrovės veiklos principų - gebėjimas operatyviai prisitaikyti prie nuolat kintančios situacijos."

Jau 1963-iaisiais Klaipėdos baldų fabrikas pagal savo veiklos rezultatus tapo lyderiu tarp šalies baldų ir medžio įmonių. Fabrike būdavo pagaminama apie 20 tūkst. vienetų spintų per metus arba kone trečdalis tuo metu visų šalyje gaminamų spintų, sėkmingai išplėtota miegamojo baldų gamyba. O įmonėje pagamintos baldų detalės tiektos net Kremliaus rūmams.

POKYČIAI. Prieš 60 metų degtukų šiaudelių fabriko vietoje pradėję gaminti drabužių spintas, šiandien "Klaipėdos baldai" yra viena didžiausių ir moderniausių šalies baldų pramonės įmonių.

Devintojo dešimtmečio pradžioje Klaipėdos baldų fabrikas rekonstruotas. Gaminti tuomet itin populiarūs, vartotojų bei specialistų pripažinimą pelnę miegamojo baldų komplektai "Guboja", "Ugnė" "Banga" ir kt. Teigiama, kad vienas iš to meto gaminių - miegamojo baldų komplektas "Zunda" - puošė kone kas trečio Lietuvos gyventojo namus.

Didelių pokyčių metai

Nepriklausomybės pradžios laikotarpio Klaipėdos baldų fabrikui būta nelengvo, tačiau, skirtingai nei daugelis kitų gamyklų, bendrovė gebėjo sėkmingai persiorientuoti ir didesnių sukrėtimų nepatyrė.

1993-iaisiais fabrikas buvo privatizuotas, patapo akcine bendrove "Klaipėdos baldai" ir SBA koncerno įmone.

To meto šalies miegamojo baldų gamybos lyderė sparčiai plėtė siūlomos produkcijos asortimentą - 1992-aisiais pagaminti pirmieji įstaigų, o 1993-iaisias - virtuvės ir prieškambario baldai. Dar po metų atidarytas ir naujas minkštųjų baldų cechas.

Šiandien "Klaipėdos baldai" - tai viena didžiausių ir moderniausių šalies baldų gamybos įmonių. Šiuo metu bendrovė specializuojasi natūraliu medžio lukštu dengtų korpusinių baldų gamyboje, o įmonės gaminiai iškeliauja į beveik 40 pasaulio valstybių - nuo Vakarų Europos ar Šiaurės Amerikos šalių iki Honkongo, Kataro ar Taivano. Bendrai eksportuojama daugiau nei 90 proc. bendrovės produkcijos.

Rekordinis augimas

2013-aisiais pasiekti didžiausi pardavimai "Klaipėdos baldų" istorijoje - 195 mln. litų. Investicijos, orientuotos į gamybos efektyvumo didinimą, energijos tausojimą, kokybės gerinimą bei inovatyvias technologijas pernai siekė beveik 6,5 mln. litų.

INVESTICIJOS. Vienu pagrindinių "Klaipėdos baldų" prioritetų išlieka inovacijų diegimas. Todėl ketinama toliau plėtoti naujausią, pažangiausią, "švaresnės" gamybos standartus atitinkančią gamybos technologiją.

Šie, jubiliejiniai, metai "Klaipėdos baldams" taip pat prognozuojami rekordiniai. O bendrovės investicijos sieks apie 9 mln. litų.

"Vienas pagrindinių mūsų tikslų - išlaikyti lyderio pozicijas bei tapti profesionalumo standartu baldų pramonėje, - teigė V. Mišeikis. - Kartu vienu pagrindinių prioritetų išlieka inovacijų diegimas. Ketiname toliau plėtoti naujausią, pažangiausią, "švaresnės" gamybos standartus atitinkančią gamybos technologiją, diegti modernius įrengimus ir inovatyvias technologijas."

Naudojama sertifikuota mediena

"Klaipėdos baldai" buvo pirmoji šalies baldų pramonės įmonė, 1999-aisiais sertifikavusi aplinkos apsaugos sistemą pagal tarptautinio ISO 14001 standarto reikalavimus. Nuo 2010-ųjų įmonė sertifikuota NEPCon ir atitinka FSC reikalavimus.


Gamyboje naudodami sertifikuotą medieną "Klaipėdos baldai" taip remia tinkamą miškų naudojimą. T. y. mediena įsigyjama tik iš atsakingai tvarkomo miško.

"Daugybę metų aplinkosauga yra savaime suprantama įmonės veiklos sudėtinė dalis, strateginė dabarties ir ateities vertybė. Tai simbolizuoja ir žalia spalva bendrovės logotipe. Siekis apsaugoti aplinką daro poveikį baldų gamybai, energijos naudojimui, atliekų rūšiavimui, gaminių pakavimui", - sakė V. Mišeikis.

Dėmesys miestui

"Aktyviai dalyvaujame ir miesto socialiniame bei kultūriniame gyvenime. Įmonė remia mokyklas, finansuoja sveikatos apsaugos, švietimo bei kitas programas, daug dėmesio skiria vaikų globos namų "Rytas" globotiniams. Bendrovė keletą metų yra Klaipėdos pilies džiazo festivalio mecenatas", - teigė "Klaipėdos baldų" direktorius.

Bendrovė prisideda ir prie uostamiesčio infrastruktūros gerinimo projektų - įmonės lėšomis įrengta automobilių stovėjimo aikštelė su lietaus nuotekų įrenginiais Joniškės g., nutiesta dalis dviračių tako palei Danės upę bei kt.

Jau eilę metų "Klaipėdos baldai" yra daugiausia mokesčių sumokančių uostamiesčio įmonių dešimtuke.

Didžiausias turtas - darbuotojai

"Klaipėdos baldai" žvelgdami į ateitį savo veikloje akcentuoja šias vertybes - šeiminiškumą, santykių kūrimą, lyderiavimą, vieningumą, ryžtingumą, išskirtinumą. Tačiau esama ir dar vienos, pačios svarbiausios vertybės - tai įmonėje dirbantys žmonės.

"Įrengimus, pastatus gali nusipirkti bet kas. Tačiau mūsų didžiausias turtas bei konkurencinis pranašumas - darbuotojai, jų profesionalumas, darbštumas ir kūrybiškumas. Tik darbuotojų dėka įmonė sėkmingai dirbo visus šiuos šešis dešimtmečius. Tiek sovietmečiu, kai žengti pirmieji veiklos žingsniai, tiek nepriklausomybės atgavimo laikotarpiu, kai reikėjo operatyviai persiorientuoti, tiek ir dabar, kai tenka išlaikyti užimamas pozicijas bei siekti dar geresnių rezultatų", - sakė V. Mišeikis.

Šiandien "Klaipėdos balduose" dirba beveik 750 žmonių. Beveik 10 proc. įmonės darbuotojų čia dirba jau daugiau nei 20 metų, beveik 20 proc. - daugiau nei 10 metų.

Įmonė daug dėmesio skiria čia dirbančių žmonių motyvacijai. Bendrovės darbuotojai bei jų šeimos nariai gali nemokamai naudotis sporto sale, iš dalies kompensuojamas darbuotojų maitinimas, nemokamai teikiamos med. punkto paslaugos, teikiama parama daugiavaikėms šeimoms ar nelaimių atveju. Bendrovės krepšinio ir tinklinio komandos aktyviai dalyvauja miesto turnyruose, kasmet organizuojamos sporto šventės, boulingo turnyrai, įvairios ekskursijos bei kt.

Vienas pagrindinių "Klaipėdos baldų" prioritetų - darbuotojų kvalifikacijos kėlimas. Įmonėje nuolat vykdomi įvairūs mokymai bei egzistuoja realios karjeros galimybės - iniciatyvą rodantys gabūs žmonės sparčiai kyla karjeros laiptais. 2012 m. SBA baldų grupėje startavo Talentų valdymo programa, kurios tikslas ugdyti aukšto lygio vadovus iš grupėje dirbančių darbuotojų. Šių metų birželį taip pat startuos SBA Karjeros valdymo sistema - bus siekiama į SBA baldų grupės įmones pritraukti jaunus specialistus stažuotės programai, po kurios jie pasiliktų grupėje eiti meistro, technologo ar techniko pareigas.

Beje, konkrečių pavyzdžių, kai darbininku pradėjęs dirbti žmogus vėliau tampa vadovu, "Klaipėdos balduose" esama ne vieno.

"Klaipėdos baldai" vertinami kaip patikimas, kiekvienu darbuotoju besirūpinantis, socialiai atsakingas darbdavys. Tai įrodo ir karta po kartos čia dirbantys žmonės bei maža darbuotojų kaita. Todėl siekiame nuolat gerinti darbo sąlygas bei mikroklimatą, - teigė įmonės vadovas. - Iš buvusių įmonės darbuotojų paveldėjome didžiulę atsakomybę - dešimtmečiais kurtą išskirtinę darbo kultūrą. Privalome tęsti gerąsias "Klaipėdos baldų" tradicijas bei bendrovės istorijoje palikti dar ryškesnius veiklos pėdsakus."

Aniceta Anužienė
pakuotoja

"Klaipėdos balduose" jau dirbu 33 metus. Čia ir savo vyrą sutikau, kuris įmonėje taip pat išdirbo daugiau nei tris dešimtmečius.
Nuo pat pradžių dirbu baldų pakavimo ceche. Per šiuos metus tiek viskas pasikeitė, patobulėjo, jog įmonės tikrai neatpažinti. Vienas paprasčiausių pavyzdžių - anksčiau sunkias baldų detales tekdavo patiems iš cecho į cechą vežioti. Dabar jau turime modernius elektrinius krautuvus.
Dar pirmuosius savo darbo baldų fabrike metus dvejojau, ar verta man čia likti. Tačiau vėliau jau tokių minčių nebeliko bei dėl savo sprendimo nesigailiu. Nesvarbu, ar būta kokios ekonominės krizės, blokados, nepamenu, jog nors kartą per visus mano darbo čia metus būtų vėlavęs atlyginimas. Beje, ir atlyginimai čia nėra maži, svarbiausia sąžiningai dirbti bei gerbti savo darbo vietą.

 

 

 

Mindaugas Montvydas
1-ojo cecho vadovas

Dirbti į "Klaipėdos baldus" atėjau iškart po mokslų. Pradėjau kaip stalius-staklininkas, vėliau tapau technologu, o pastaruosius dvejus metus vadovauju gamybos cechui. Aš tikrai ne vienintelis įmonėje, sėkmingai kopiantis karjeros laiptais. Tokių žmonių čia daugybė.
Išties, galimybės siekti karjeros bendrovėje sudarytos visiems to norintiems. Taip pat įmonės darbuotojai skatinami mokytis pačių pasirinktose mokymo įstaigose, jiems suteikiamos mokslo atostogos. Šiuo metu šia galimybe naudojasi penki 1-ojo cecho darbuotojai.

 

 

 

 



Tamara Kuznecova
2-ojo cecho pamainos meistrė

Pirmuosius 10 metų dirbau įmonės sporto salėje, organizuodavau įvairias šventes ar renginius. O štai pastaruosius 24 metus - gamyboje. Pradžioje dirbau medienos gaminių apdailininke, bet papildomai mokiausi bei palaipsniui tapau cecho pamainos meistre.
Nepatikėsite, bet su metais darbas tampa vis įdomesnis. Mat dažnai tenka vykti į komandiruotes į kitas SBA grupės įmones - Visagine, Rusijoje, Baltarusijoje ir kt. Tiek su kitais pasidalini savo sukaupta patirtimi, tiek ir pats vis kažko naujo išmoksti ar sužinai.
O maloniausia šiame darbe - matyti, kaip į tavo cechą atėję dirbti bei tavo išmokyti jauni žmonės jau kiek vėliau tampa vadovais. Kiekvienas darbuotojas turi gerų savybių, svarbiausia gebėti jas atrasti. Tada jau ir pats žmogus, supratęs, jog tu pamatei bei tinkamai įvertinai jo stipriąsias puses, daug daugiau nuveiks ir pasieks.



Robertas Sabaliauskas
stalius-staklininkas

"Klaipėdos balduose" 19 metų dirbo mano tėtis, šiuo metu čia dirba mama, dėdė, anksčiau įmonėje darbavosi ir sesuo. Tad tai jau kaip ir šeimos tradicija. Dirbti čia atėjau prieš dvejus metus, pabandžiau, patiko ir pasilikau. Ir nematau priežasčių, kodėl turėčiau išeiti - darbas širdžiai mielas, alga tenkina.
Mano gyvenime tai trečia darbovietė. Vienoje išdirbau tris mėnesius, kitoje vos mėnesį ištvėriau.
Ar ir mano vaikai ateis dirbti į "Klaipėdos baldus" - dar negaliu pasakyti, bet pats tikrai planuoju čia pasilikti bei siekti aukštesnių pareigų.

 

 

 

 

 

 

 


Tadas Litvinas
technikas

Universitete studijuodamas mechanikos inžineriją bei jau žinojęs, jog "Klaipėdos baldai" yra gerai vertinama, stabili įmonė, daug negalvodamas pasinaudojau galimybe čia atlikti praktiką. Jos metu sulaukiau ir pasiūlymo įmonėje įsidarbinti. Tiesą pasakius, tokioje bendrovėje ir norėjau dirbti, tad nedvejodamas sutikau.
Vienas bendrovės išskirtinumų - puikus kolektyvas. Maža to, nors įmonėje dirbu kiek mažiau nei metus, jau sulaukiau siūlymo kelti savo kvalifikaciją, tobulėti bei ateityje tapti inžinieriumi-konstruktoriumi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regina Matulionytė
stalė-staklininkė
Rudenį jau bus trisdešimt metų, kai dirbu "Klaipėdos balduose". O per šiuos dešimtmečius įmonė visada veikė stabiliai, be sustojimų.
Teko dirbti visuose trijuose įmonės gamybos cechuose. Bendrovė tikrai ženkliai pasikeitė - šiandien turime daug geresnes darbo sąlygas, aplinka daug gražesnė. Viskas nauja, modernu.


Istorijos faktai

1954 m. "Klaipėdos baldų" veiklos pradžia - degtukų šiaudelių fabrikas reorganizuotas į Klaipėdos baldų fabriką.
1964 m. LTSR liaudies ūkio taryba paskelbė Klaipėdos baldų fabriką Geriausia įmone.
1975 m. fabrikas sujungtas su baldų gamybai pertvarkytu Rietavo medžio apdirbimo kombinatu ir pradėtas vadinti baldų gamybiniu susivienijimu "Klaipėda".
1980 m. pradėtas produkcijos eksportas į Vakarų Europos šalis.
1993 m. Klaipėdos miesto valdyboje įregistruota akcinė bendrovė "Klaipėdos baldai".
1993 m. už pasiekimus prekybos, gamybos bei paslaugų srityje, gaminių kokybę, technikos ir technologijos inovacijas bei įsiliejimą į Europos rinką įmonei skirtas Europos rinkos tarptautinės asociacijos apdovanojimas.
1997 m. bendrovė pirmoji tarp šalies baldų pramonės įmonių buvo sertifikuota ISO 9001 standarto atitikčiai.
1999 m. bendrovė pirmoji tarp šalies baldų pramonės įmonių buvo sertifikuota ISO 14001 standarto atitikčiai.
1999 m. įmonė pirmoji šalies baldų pramonėje apdovanota Nacionaliniu kokybės prizu.
1996-2003 m. Lietuvos pramonininkų konfederacijos įsteigtų sėkmingai dirbančių įmonių konkursų nugalėtoja.
2010 m. bendrovėje įdiegta FSC gamybos grandies sistema, įsipareigojant gamyboje naudoti medienos žaliavas ir medžiagas iš atsakingai tvarkomų miškų pagal FSC standarto reikalavimus.
2011 m. pradėjus apklotų gamybą, darbuotojų gretas papildė 200 naujų specialistų, o bendras įmonės darbuotojų skaičius pasiekė 700.
2013 m. "Klaipėdos baldams" buvo įteiktas vienas garbingiausių šalies verslo apdovanojimų - Lietuvos eksporto prizas, įsteigtas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos.

SBA grupė

AB "Klaipėdos baldai" priklauso SBA grupei, kuri yra viena didžiausių verslo grupių Lietuvoje, valdanti ir kitas baldų gamybos įmones: UAB "Germanika", AB "Šilutės baldai", UAB "Visagino linija", AB "Kauno baldai", Rusijoje veikiančią įmonę "Novo Mebel", įmonę Baltarusijoje "Mebelain".

Reklama

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder