"Klaipėdos baldai" įkinkė robotus

"Klaipėdos baldai" įkinkė robotus

Pernai 60 metų jubiliejų atšventusi koncernui SBA priklausanti AB "Klaipėdos baldai" nemindžikuoja vietoje ir investuoja į naujas technologijas. Tikimasi, jog kitąmet bendrovė savo pajėgumus pakels net 25 proc.

"Klaipėdos baldų" direktorius Vidas Mišeikis džiaugiasi pastarųjų metų pasiekimais. Komodų gamybos rinką užvaldžiusi įmonė šiemet tikisi pasiekti 58 mln. eurų pardavimą, o 2016 metams piešiamas net 68 mln. eurų siekiantis pardavimo planas.

"Esame numeris 1 komodų tiekėjas IKEA parduotuvėms. Ne be reikalo vadinamės komodų profesionalais - ne tik kiekio, bet ir kokybės atžvilgiu. Reaguojant į rinką ir jos poreikius šiemet buvo priimti esminiai sprendimai investuojant į pajėgumo bei technologinę plėtrą. Vienas jų - dažytų baldų segmentas", - tvirtino V. Mišeikis.

Iki šiol gamykloje daugiausia gamintos komodos dengtos vadinamuoju natūralaus medžio - uosio arba ąžuolo - lukštu. Ši technologija baldams suteikia tikro medžio pojūtį, kadangi ant pjuvenų plokštės klijuojama pusės milimetro storio drožta medžio juostelė. Lapkritį gamykla žengė pirmus žingsnius į naują rinką - buvo pagaminta bandomoji dažytų gaminių partija. Tikimasi, kad pigmentiniais dažais dažytos komodos ateityje sudarys iki 30 proc. visos fabriko produkcijos. Be to, įdiegę dažymo technologiją "Klaipėdos baldai" galės pasigirti nuo 28 iki 50 gaminių išaugusiu asortimentu.

Į našesnę įrangą ir naują dažymo liniją bendrovė šiemet jau investavo 3 mln. eurų, dar 7 mln. eurų investicija jau patvirtinta kitiems metams.

Beveik 700 darbuotojų šiuo metu turintys "Klaipėdos baldai" jų samdyti daugiau nežada, tačiau net ir automatizuojant procesus jų nežadama atsisakyti. Visų pirmiausia dėl to, kad tai padeda užtikrinti lankstumą.

"Nebelieka sunkaus fizinio, monotoniško darbo, o žmonės apmokomi dirbti su kompiuteriais", - tvirtina V. Mišeikis. Direktorius pripažįsta, kad nuolatiniai gamyklos darbuotojai padeda išsilaikyti itin konkurencingoje rinkoje.

"Prieš trejus metus, be dabar esančių konkurentų, turėjome dar 2 stiprius konkurentus Kanadoje ir Švedijoje. Bendrovės buvo pavyzdžiai, kad gamybą įmanoma automatizuoti perdėtai, nes tada prarandamas lankstumas, itin sudėtinga prisitaikyti gaminti net menkiausiai pasikeitusį produktą. Jie dėl to pralošė konkurencinėje kovoje. Mes stengiamės subalansuoti lankstumą ir automatizaciją, nes žmonių tobulumui nėra ribų ir jie gali greitai persiorientuoti pakeitus gaminamą produktą", - tvirtino gamyklos vadovas. Be minėtų komodų, kurios sudaro maždaug 90 proc. "Klaipėdos baldų" produkcijos, gamykla dar tiekia lentynas bei komponentus - lukšto dangą, stalčių dalis ir kt.

Visgi labiausiai stebina įvairiose gamyklos vietose puškančios robotizuotos rankos, kilojančios, matuojančios ir dėliojančios baldų komponentus. Technologijos išskirtinumas tas, kad robotus gamina ir diegia pati bendrovė.

Dar 2006 metais pirmąją roboto instaliaciją kartu su danais įrengę "Klaipėdos baldai" dėl kompetentingų tiekėjų ir profesionalų trūkumų patys nusprendė suburti savo profesionalų komandą, kuri procesus robotizuoja savarankiškai. Šiemet specialistai įdiegė vizualinės kontrolės sistemą, kuri lazeriais ir kamera seka produktų plokštumos ir krašto kokybę, sugeba iš konvejerio "išimti" nekokybiškas gaminamų baldų dalis.

"Šiemet turime 4 puikiai veikiančias instaliacijas. Patiems jas daryti ir prižiūrėti yra daug greičiau, pigiau, lanksčiau, o pakeitimai nereikalauja išsikviesti kokio švedo ar vokiečio, dėl ko prireiks papildomų investicijų", - džiaugėsi V. Mišeikis. Pasirodo, Lietuvoje praktiškai nėra bendrovių, taikančių tokias inovacijas, tad "Klaipėdos baldų" patirtimi robotizacijoje naudojasi ir kitos SBA koncerno bendrovės.

Dar vienas bendrovės šiųmetis pasiekimas - įdiegtas Energijos vadybos sertifikatas. "Klaipėdos baldai" buvo vieni pirmųjų Lietuvoje, gavę tokį dokumentą.

"Šiemet pirmieji Lietuvoje plokštumoms dažyti įdiegėme LED UV lempas, kurios pakeitė elektros energijai ypač imlias gyvsidabrio UV lempas. Per tris šių metų ketvirčius energijos srityje sutaupėme daugiau nei 130 tūkst. eurų", - džiaugėsi V. Mišeikis.

Beveik visa per metus pagaminama produkcija - apie 2 mln. komodų bei 300 tūkst. lentynų - "Klaipėdos baldų" gaminama Švedijos koncerno IKEA užsakymu ir tiekiama į parduotuves Šiaurės Amerikoje, Vakarų Europos šalyse.

SBA baldų grupė vienija septynis baldų fabrikus. Klaipėdos krašte valdomi "Klaipėdos baldai", "Šilutės baldai", "Germanika", taip pat grupei priklauso "Visagino linija", "Kauno baldai". Fabrikai taip pat veikia Rusijoje bei Baltarusijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder