Kompensacija dėl neįvykusios kelionės - 10 kartų mažesnė

Kompensacija dėl neįvykusios kelionės - 10 kartų mažesnė

Dėl bendrovės "Star Holidays" bankroto praradę galimybę pailsėti saulėtoje Graikijoje klaipėdiečiai antrą smūgį patyrė, kai sulaukė kompensacijos iš draudimo kompanijos.

Pernai rudenį į Graikiją planavusi skristi klaipėdiečių pora sakė kelionei išleidusi per 4 tūkst. litų. Tačiau svajonių šalis taip ir liko nepasiekta, nes bankrutavus bendrovei "Star Holidays" visi skrydžiai buvo atšaukti.

"Tuomet susisiekimo ministras Eligijus Masiulis viešai žadėjo, kad žmonėms bus kompensuoti patirti finansiniai nuostoliai. Tačiau tai, ką mes dabar gavome, primena pasityčiojimą", - stebėjosi klaipėdiečiai.

Praėjus pusmečiui po neįvykusios kelionės jie sulaukė žadėtosios kompensacijos. Tačiau į jų sąskaitą bendrovė "BTA draudimas" pervedė 483 litus - taigi dešimt kartų mažiau nei buvo išleista.

"O svarbiausia, kad niekas nepaaiškina, ar čia jau ir viskas, ar dar galime ko nors tikėtis. Tik gavome šaukimą iš bankroto administratoriaus dalyvauti kreditorių susirinkime, kuris vyks Vilniuje. Žodžiu, jei norime galime dar išleisti pinigų kelionei iki Vilniaus. Čia tik Lietuvoje gali dėtis tokie dalykai", - pyko nukentėjusieji.

Valstybinio turizmo departamento (VTD) atstovė Živilė Vaškytė paaiškino, kad šiuo metu departamentas rengia ir siunčia nukentėjusiems turistams raštus. Esą pretenzijas teikę žmonės individualiai informuojami apie kompensacijos dydį bei apie tai, į kurią draudimo kompaniją departamentas konkrečiu atveju kreipėsi.

"Tais atvejais, kuomet kreiptasi į dvi draudimo kompanijas (BTA ir "Gjensidige"), išmokas turistai turėtų gauti tiek iš vienos, tiek iš kitos draudimo kompanijos. Mūsų žiniomis, "BTA draudimas" labai operatyviai pradėjo kompensacijų mokėjimo procedūrą ir kompensacijos iš šios draudimo kompanijos jau yra pervestos didžiajai daliai turistų. Kompensavimo procedūra dar vyksta", - sakė Ž. Vaškytė.

Žinia, "Gjensidige" balandžio pabaigoje paskelbė nematanti pagrindo kompensuoti patirtą žalą. Esą draudimo sutartis baigėsi likus mėnesiui iki įmonės įsipareigojimų nevykdymo. VTD tikėjosi, kad iš draudimo bendrovių turistai galės atgauti 602 000 Lt. Tačiau bent kol kas nukentėjusiuosius pasieks tik 250 tūkst. iš "BTA draudimo".

"Valstybinis turizmo departamentas, gavęs ir įvertinęs "Gjensidige" poziciją dėl atsisakymo mokėti išmokas "Star Holidays" turistams, priėmė sprendimą turistų teises ginti teisme. Šiuo metu ruošiami procesiniai dokumentai ir artimiausiu metu planuojama kreiptis į teismą", - sakė Ž. Vaškytė.

Bendra nuostolių suma sudaro 2,029 mln. Lt. Skaičiuojama, kad dėl kelionės organizatoriaus nemokumo ir bankroto turistai nuostolių patyrė pagal 891 sudarytą sutartį.

VILTYS ŽLUGO. Negana to, kad bankrutavus bendrovei "Star Holidays" turistai prarado galimybę pailsėti, praėjus pusmečiui jie prarado viltį atgauti bent pusę kelionei išleistų pinigų.

"Respublikos" archyvo nuotr.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder