MMA siūloma susieti su vidutiniu darbo užmokesčiu

MMA siūloma susieti su vidutiniu darbo užmokesčiu

Naujos redakcijos Darbo kodekse siūloma įteisinti, kad minimali mėnesinė alga (MMA) negali būti mažesnė nei pusė praėjusių metų vidutinio atlyginimo dydžio, kurį nustato ir paskelbia Lietuvos statistikos departamentas.

Tokį pasiūlymą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Naglis Puteikis.

"Manau, tai atitiktų Europos valstybėse besiformuojančią nuostatą dėl socialinio teisingumo požiūriu priimtino minimalaus ir vidutinio atlyginimų santykio, sumažintų erdvės ekonomiškai nepagrįstoms manipuliacijoms ir būtų žingsnis atsakingesnės politikos link", - teigia N. Puteikis.

Jo įsitikinimu, Seimas turėtų nutraukti daug metų praktikuojamus socialiai neatsakingus ir ekonominiu požiūriu žalingus politinius žaidimus dėl minimalios algos didinimo ir atsižvelgti į žinomų šalies ekonomistų seniai išsakomą poziciją, kad šį klausimą reikia depolitizuoti, susiejant minimalios algos dydį su vidutiniu atlyginimu.

"Viešai kritikuodami priešrinkiminius žaidimus, kai sprendimai priimami tenkinant siaurus politinius interesus ir nepaisant ekonominių realijų, ekonomistai ne kartą siūlė susieti minimalaus ir vidutinio atlyginimų dydžius, tokie projektai buvo įregistruoti ir Seime, bet įvairių partijų valdantieji iki šiol vienodai sėkmingai apsimetinėjo, kad tų pasiūlymų negirdi ir tų projektų nemato. Dabar parengtame Darbo kodekso naujos redakcijos projekte apie tai taip pat neužsiminta nė žodžiu",- sako pasiūlymą parengęs Seimo narys N. Puteikis.

Kaip ELTA jau skelbė, valdančiosios koalicijos Politinė taryba sutarė, kad nuo kitų metų liepos iki 380 eurų planuojama padidinti minimalią mėnesinę algą.

Rugsėjo 22 d. Seimas priėmė "darbiečių" inicijuotą rezoliuciją dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo iki 437 eurų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder