Nuo kitų metų pradės veikti pavojingų stogų keitimo programa

Nuo kitų metų pradės veikti pavojingų stogų keitimo programa

Jau kitais metais kaimiškose vietovėse bus pradėta įgyvendinti stogų, dengtų šiferiu, turinčiu asbesto, keitimo programa.

Apie tai ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime pranešė Premjeras Andrius Kubilius.

"Tikiu, kad ją realizuosime", - sakė Premjeras.

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus teigimu, šiuo metu baigiami derinimo darbai, savivaldybės turės patvirtinti savo rajonų planus.

"Ministerijoje yra kaimų atnaujinimo programa. Tai iš tos dalies bus finansuojamas stogų atnaujinimas, 50 proc. intensyvumas. O Aplinkos ministerija nemokamai utilizuos į vieną vietą rajonuose suvežtą (šiferį, - ELTA). Rajonuose bus nustatytos specialios vietos, kur utilizuos tą kenksmingą medžiagą asbestą, esantį senajame šiferyje. Tikimės, kad Europos Komisija pritars mūsų pakeitimams ir nuo kitų metų ši programa pradės veikti", - dėstė ministras.

K. Starkevičius sakė, kad programa nepalies didžiųjų miestų, programa galės naudotis miesteliai, turintys 3 tūkst. gyventojų.

Asbesto šalinimo programą Vyriausybė patvirtino dar 2008-aisiais. Tada buvo teigiama, kad savivaldybės turi inventorizuoti savo teritorijoje esančius pastatus, turinčius asbesto gaminių, ir įvertinti jų būklę bei parengti paramos programas. Iki 2010 metų gegužės pabaigos Būsto ir urbanistinės plėtros agentūrai asbesto turinčių gaminių sąrašus buvo pateikusios tik 17 savivaldybių. Duomenų laukiama iki 2011-ųjų sausio 31-osios.

2008-aisiais buvo tikinama, kad Aplinkos ministerija sieks, jog žmonėms, nusprendusiems pasikeisti asbesto turinčius šiferinius stogus iš valstybės biudžeto, būtų kompensuojama ne mažiau kaip 20 proc. stogo pakeitimo kainos.

Kaip vėžį sukelianti medžiaga į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą asbestas buvo įrašytas dar 1976 metais. Lietuvoje ši medžiaga ar jos turintys gaminiai uždrausti nuo 2005-ųjų.

Mūsų šalyje veikė du asbestcemenčio produktų fabrikai - Daugėlių statybinių medžiagų kombinatas ir "Akmenės cementas". Asbestcemenčio produkciją abu gamino ne vieną dešimtmetį - Daugėliuose asbesto žaliava buvo naudojama 1956-1997 metais, "Akmenės cementas" asbestcemenčio vamzdžius ir šiferio lakštus gamino 1963-2003 metais. Nuo 1961-ųjų buvo sunaudota daugiau kaip 700 tūkst. tonų iš Rusijos importuoto asbesto žaliavos.

Pagal kenksmingumą asbestas yra prilyginamas gyvsidabriui ir arsenui. Kenksmingas jo poveikis išryškėja po 20-30 metų. Ypač pavojingos yra laužant, ardant ar apdorojant asbesto turinčius gaminius ore pasklindančios akimi nematomos skaidulos. Įkvepiant jos susminga į kvėpavimo takų audinį ir gali sukelti įvairius nepagydomus vėžinius susirgimus bei asbestozę.

Vien mūsų šalyje kasmet nustatoma apie pusantro tūkstančio naujų plaučių vėžio atvejų, iš kurių, spėjama, apie 50 gali būti sukelti asbesto. Europoje per metus dėl asbesto sukeltos šios ligos miršta apytiksliai 20 tūkst. žmonių.

Teigiama, kad tol, kol asbesto turintys statiniai, konstrukcijos ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus nekelia.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder