Pigs tarpmiestinių autobusų bilietai

Pigs tarpmiestinių autobusų bilietai

Klaipėdos autobusų parko (KlAP) tarpmiestinių ekspreso autobusų bilietų kainos nuo Naujųjų gali mažėti iki 5 proc. Daugiau jų mažinti nesiryžtama dėl pabrangusių degalų. Galutinis sprendimas bus priimtas artimiausiu metu.

Žinia, nuo sausio pridėtinės vertės mokestis (PVM) keleivių vežimo paslaugoms mažėja nuo 21 iki 9 proc. Bendrovė "Kautra" jau pranešė, kad nuo sausio tarpmiestinių bilietų kainos sumažės tiek pat, kiek ir PVM. Pavyzdžiui, šiuo metu 20 litų kainuojantis bilietas važiuoti iš Vilniaus į Kauną atpigs iki 18 Lt, kelionė iš Kauno į Klaipėdą vietoj 52 kainuos 47 Lt.

KlAP direktorė Jelizaveta Daugininkienė sako, kad kainos irgi bus mažinamos, tai bus daroma diferencijuotai, tačiau pokytis 9 proc. tikrai nesieks.

Pagrindinių maršrutų į Kauną, į Vilnių, kuriais daugiausia važiuoja bendrovės autobusai, bilietų kainas ketinama mažinti 5 proc. Pavyzdžiui, dabar į Vilnių 68 Lt kainuojantis bilietas gali atpigti 3-4 litais, bilietas į Kauną - 3 Lt.

Daugiau mažinti bilietų kainų KlAP nesiryžta, nes vertina ir degalų pabrangimą (per ketverius metus jie pabrango daugiau nei 50 proc.), nuo Naujųjų padidėsiantį akcizą dyzelinui bei draudimo mokesčio padidėjimą. Negana to, labai pabrango kelių mokestis. Anksčiau už kiekvieną mašiną bendrovė per metus mokėdavo 1 600 Lt, o dabar jau antrus metus moka po 2 600 Lt.

Iš pradžių, kai PVM buvo padidintas iki 19 proc., bendrovė kėlė ir bilietų kainas. Tačiau tais pačiais metais PVM padidinus iki 21 proc., ji kainų jau nekeitė.

"Mūsų autobusai privalo važiuoti nustatytais maršrutais nepaisant to, ar jie pilni, ar tušti. Turime maršrutų paketą. Jame yra ir tokių, kuriuos reikėtų panaikinti, tačiau to nedarome, nes jie yra labai reikalingi žmonėms. Kainų mažinimą dėl daugybės objektyvių priežasčių turime vertinti atsargiai. Dabar skaičiuojame, kalbame su ekonomistais. Jeigu per tuos 4 metus būtų pasikeitęs tik PVM, problemos nebūtų, o dabar viską privalai labai gerai pasverti. Norėdami kompensuoti tuos nuostolius ir praradimus, kuriuos patyrėme per ketverius pastaruosius metus, turėtume palikti tą pačią bilietų kainą. Tačiau mes irgi darysime nuolaidų", - sakė J. Daugininkienė.

Anot jos, dabar per metus degalams tenka išleisti apie 3 mln. Lt daugiau nei 2009-aisiais. Gelbsti tai, kad ir pernai, ir šiemet didėjo apyvarta. 2011-aisiais, ypač vasaros sezono metu, ženkliai padidėjo tolimojo susisiekimo keleivių srautai. Žiemą bendrovė pajamų gauna kur kas mažiau, tad stengiasi atsigriebti vasarą.

Per 10 mėnesių laikotarpį bendrovė nuostolių nepatyrė. Pasak J. Daugininkienės, jeigu metai ir būtų baigti su minusu, tai jis būtų labai nedidelis.

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder