"Tai tikrai gera šalis verslui plėtoti"

"Tai tikrai gera šalis verslui plėtoti"

"Didžiausia Lietuvos problema - vis dar mažas jos žinomumas pasaulyje. Jūs privalote labiau reklamuoti savo šalį, jos pranašumus, galimybes čia sėkmingai plėtoti verslą", - teigia vienas pagrindinių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo bendrovės akcininkų ir steigėjų dr. Pjeras Žanas Everertas (Pierre Jean Everaert).

Vadovavote ne vienai didžiulei tarptautinei korporacijai ar jos padaliniui. Tačiau savo verslą susiejote ir su Klaipėda. Kaip vertinate Lietuvos ekonominę situaciją, kokios didžiausios šalies problemos?

Lietuva vis dar trečia pasaulyje pagal šalies bendrojo vidaus produkto augimo tempus. Tai itin geri rezultatai tokiai mažai valstybei.

Į Lietuvą nuolat atvykstu jau 16 metų, bendravau su aštuoniais iš devynių per tą laiką dirbusiais ūkio ministrais, tad ir šalies problemas ar pasiekimus žinau gerai.

Taip, per pastaruosius dešimtmečius būta įvairių kritimų ir kilimų, bet tai normalu jaunos valstybės ekonomikoje. Jūs pradėjote nuo visiško nulio bei neįmanoma iškart pasiekti maksimalių aukštumų.

Viena problemų, su kuria susidūriau dirbdamas Lietuvoje, - lėtas kai kurių ministerijų valdininkų ar vadovų darbas. Jei jie savo laiku būtų buvę greitesni, tai LEZ jau veiktų penkiomis užsienio įmonėmis daugiau, nei realiai yra šiandien. Atsiradus potencialiems užsienio investuotojams, sprendimus privaloma priimti labai greitai, "spardant kojomis kabinetų duris". Tuo pasižymi lenkų valdininkai.

Tačiau didžiausia Lietuvos problema - vis dar mažas jos žinomumas pasaulyje. Jūs privalote labiau reklamuoti savo šalį, jos pranašumus, galimybes čia sėkmingai plėtoti verslą. Negaliu pasakyti, kad, pavyzdžiui, blogai dirba šalies ambasados, tačiau ir jos šioje srityje galėtų nuveikti dar daugiau.

Turite daug jaunų, talentingų ir smalsių žmonių, gerus universitetus, puikią sveikatos apsaugos sistemą, gerai išvystytą paslaugų sektorių, priklausote Europos Sąjungai, netrukus tapsite euro zonos nariais bei esate visai šalia didžiulės Rusijos rinkos. Tai tikrai gera šalis verslui plėtoti.

Nuolat kalbama, kad viena pagrindinių Lietuvos problemų - didelė korupcija. Ar su tuo sutiktumėte?

Gal jums tai ir skambės keistai, bet per pastaruosius šešiolika metų, kai investavau Lietuvoje, nesusidūriau nė su vienu galimos korupcijos atveju.

Atvirkščiai, uostamiesčio savivaldybė, miesto vadovai visada geranoriškai padėdavo. Visi iki vieno Klaipėdai vadovavę merai suprato, kokią ekonominę naudą miestui gali atnešti LEZ bei čia besikuriančios užsienio bendrovės.

Kokias matote Klaipėdos ir visos Lietuvos ekonomikos augimo, verslo plėtros perspektyvas?

Klaipėda labai gera vieta kurtis gamybos įmonėms ar vystyti pervežimo paslaugų verslą. Tačiau informacinių technologijų, tarptautinės įvairių konsultacijų teikimo, teisinių ar kitų paslaugų bendrovės savo plėtrai vis dėlto pasirenka Vilnių ar Kauną. Viena pagrindinių to priežasčių - prastas uostamiesčio pasiekiamumas oro transportu. Palangos oro uostas ir per toli, ir per mažai iš čia vykdoma skrydžių. Bandėme į Klaipėdą "atvesti" tokias tarptautines kompanijas, kaip UPS ar "Fedex", tačiau jos vis dėlto pasirinko Vilnių.

Išties Vilniuje pastaraisiais metais veiklą pradėjo daug tarptautinių informacinių technologijų, įvairių konsultacijų teikimo ar kitų paslaugų bendrovių. Tai man daro didžiulį įspūdį gerąja to žodžio prasme. Būtent šiuo keliu, pritraukiant į šalį daugiau minėtų verslo krypčių užsienio įmonių bei siekiant tapti svarbiu paslaugų centru, Lietuva ir turi eiti.

Vis dėlto mes, lietuviai, dažnai kritiškai vertiname patys save, tolesnes valstybės vystymosi, gerovės augimo perspektyvas.

Prieš mąstydami kritiškai pagalvokite ir apie tai, kad dešimtys čia jau įsikūrusių užsienio bendrovių mano, jog Klaipėda yra geriausia vieta verslui pasaulyje.

Investicijos į LEZ jau siekia daugiau nei 1,6 mlrd. litų, o kitąmet perkops 2 mlrd. litų ribą, sukurta per 1,8 tūkst. naujų darbo vietų. Maža to, čia jau veikiančios įmonės nuolat didina savo gamybos pajėgumą.

Viena didžiausių pastarojo metų aktualijų - įvykiai Ukrainoje, didėjančios ekonomikos problemos Rusijoje bei galimos Europos Sąjungos ekonominės sankcijos minėtos valstybės atžvilgiu. Ar LEZ veikiančios įmonės jau jaučia visų šių įvykių pasekmes?

Sunku pasakyti, kokių pasekmių dėl nerimstančios įtampos Ukrainoje bei Rusijos veiksmų galime tikėtis. Didžiausia problema ta, kad nežinome, kas vyksta Vladimiro Putino galvoje. Tačiau nors jis ir nenuspėjamas, nėra kvailas.

Ar jau jaučiame įvykių Ukrainoje pasekmes - taip. Dalies LEZ įsikūrusių įmonių verslo apimtys mažėja. Tačiau zonoje nėra nė vienos įmonės, tiekiančios savo produkciją išskirtinai tik Rusijos rinkai, tad jos tikrai išsilaikys.

Informacija

Dr. Pjeras Žanas Everertas yra vienas pagrindinių Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės akcininkų ir steigėjų. Jis taip pat vadovavo tokioms pasaulinėms korporacijoms ar jų padaliniams, kaip "Goodyear International Corporation", "Generale Biscuit", "Koninklijke Ahold NV", "Royal Philips Electronics NV", Šiaurės Amerikos "Philips Corporation", "Interbrew" ir kt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder