Barnių priežastis - svetimas numeris

Barnių priežastis - svetimas numeris

Neteisėtas skambučių srauto nukreipimo paslaugas komerciniais tikslais teikiančios įmonės, vadinamos ryšio kontrabandininkėmis, gali net išardyti šeimas. Mobiliojo ryšio operatoriai teigia, kad kovoti su jomis kliudo spragos mūsų šalies teisės aktuose, o Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) ramina, kad jie išnyks pačios.

Į mobiliojo ryšio "kontrabandininkų" paspęstus tinklus neseniai įkliuvo klaipėdietė Birgita J. Moteris pasakojo, jog jos draugai jau prieš pusmetį pastebėjo, kad telefonų ekranuose, sulaukus Birgitos J. skambučio, rodomas ne jos, o svetimas telefono numeris.

"Iš pradžių tam neteikiau didelės reikšmės, tačiau vėliau sulaukiau ir vyro priekaištų, kodėl aš neatsakau į jo žinutes. Mėginau teisintis, kad jo žinučių negavau, tačiau nepadėjo. Šeimoje kilo barniai. Tik būnant kartu aš paskambinau vyrui ir pažvelgusi į jo telefono ekraną nustėrau - rodė ne mano, o visiškai nežinomą telefono numerį. Manau, kad kažkas prisijungė prie mano abonento ir naudojasi mano numeriu man nežinant", - pasakojo Birgita J.

Ryšio "kontrabandininkai"

Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovių atstovai aiškina, kad prisijungti prie svetimo telefono neįmanoma. Tačiau nepatogumų, panašių į aprašytuosius, vartotojai patiria per skambučių tarpininkus, besinaudojančius IP telefonija.

"Tokios įmonės, apeidamos mūsų tinklus, teikia tarptinklinio ryšio paslaugas. Vartotojai to nežino, o tie "kontrabandininkai" pelnosi iš tarptinklinio ryšio sujungimo mokesčio skirtumų. Tai vadinama skambučių terminavimu", - subtilybes aiškino "Tele2" atstovas Andrius Baranauskas.

Telekomunikacijų bendrovės "Omnitel" atstovas Tadas Jackus prisipažino, kad ir jų tinkle pasitaiko atvejų, kad skambučio srautas nukreipiamas komerciniais tikslais.

"Klientui dėl to gali kilti nepatogumų, krenta ryšio kokybė, skambučio gavėjai mato kitą, nepažįstamą, skambinančiojo telefono numerį. Mes stebime situaciją ir identifikavę tokius veiksmus imamės priemonių", - sakė T. Jackus. Tačiau kokios tos priemonės, "Omnitel" atstovas nepaaiškino.

A. Baranausko manymu, su minėtais tarpininkais kovoti galima tik dviem būdais - informuoti operatorių, kuris gali užblokuoti telefonų ekrane rodomą SIM kortelės numerį, arba nustatyti įmonės serverio buvimo vietą ir skambučio metu ten įsiveržti su policija.

Tik skambinant iš užsienio

Operatorių atstovų teigimu, į šalį ateinančius tarptautinius skambučius tarpininkai esą nukreipia per internetą, vėliau į lietuvišką SIM kortelę ir sujungia su adresatu Lietuvoje. Skambučius nukreipiant internetu, suprastėja jų kokybė, o ryšiui nutrūkus, skambinusiajam nebegalima perskambinti.

Paprastai taip nutinka skambinant iš užsienio abonentams į Lietuvą. Užsienio telekomunikacijų bendrovės tarpininkams sumoka gerokai mažesnius mokesčius, o šie duomenis, atsiųstus internetu, nukreipia per lietuvišką SIM kortelę. Lietuvos operatoriai už tokius skambučius gauna tiek pat, kiek ir skambinant šalies viduje. Užtat tarpininkai pelnosi iš tarptinklinio ryšio sujungimo kainų skirtumo.

Raminta Rimkienė, UAB "Bitė Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene

Neteisėtų ryšio tranzito atvejų, kai SIM kortelės naudojamos skambučių iš užsienio nukreipimui į mobiliojo ryšio tinklus, deja, iš tiesų pasitaiko. Tokia veikla užsiimantys žmonės visų pirma sukelia nepatogumų kitiems vartotojams neteisėtai perpildydami tinklo resursus. Taip pat pažeidžiamos ir kitos vartotojų teisės - SIM kortelių tranzito įrangos naudojimo atveju nemato tikrojo skambinančiojo numerio. O užsienio operatorių tinkluose perduodami skambučiai gali nepasiekti kliento, klientas neturi galimybės neatsiliepti į nepageidaujamus skambučius.

Vaida Barkauskienė, RRT Tarptautinių ryšių ir visuomenės informavimo skyriaus vyriausioji specialistė

Į šią problemą jau prieš kelerius metus atkreipėme reguliuojančių institucijų dėmesį, tačiau iki šiol šalyje neturime aiškios teisinės bazės dėl SIM kortelių tranzito įrangos naudojimo ir jos teisėtumo.
RRT yra gavusi vos kelis skundus, susijusius su skambučių užbaigimu (terminavimu) naudojant SIM korteles. Skambučių terminavimas arba mažmeninių judriojo telefono ryšio paslaugų naudojimas skambučiams užbaigti siekiant ekonominės naudos yra reglamentuojamas tik mažmeninių viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų teikimo sutartyse, kuriose operatoriai yra nustatę sąlygą, kad SIM kortelių ir atitinkamų mažmeninių viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų negalima naudoti komerciniais tikslais (siekiant ekonominės naudos), taip pat negalima naudoti mažmeninių viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų paslaugoms kitiems tretiesiems asmenims teikti. Jei abonentas naudoja lietuvišką SIM kortelę sujungti su adresatu Lietuvoje tarptautiniam skambučiui užbaigti, jis pažeidžia sutarties su atitinkamu operatoriumi sąlygas.
Šios problemos sumažėjimui įtakos turėjo ne tik minėtos operatorių priemonės, bet ir RRT sprendimai, žymiai sumažinę didmeninių skambučių užbaigimo kainas. Nuo 2009 m. skambučių užbaigimo (terminavimo) kainos sumažėjo daugiau nei 5 kartus, nuo 36 ct/min. piko metu (18 ct/min. ne piko metu) iki 6,99 ct/min. piko metu (3,5 ct/min. ne piko metu). Mažėjant kainoms mažėja ir finansinės paskatos naudoti mažmenines viešąsias judriojo telefono ryšio paslaugas skambučių užbaigimui naudojant SIM korteles. Tikėtina, kad ši didmeninių skambučių užbaigimo kainų mažėjimo tendencija ir toliau išliks, todėl nyks ir paskatos užsiimti skambučių užbaigimo naudojant SIM korteles veikla.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder