Ministrė: nekilnojamojo turto mokestis leistų apmokestinti nelegaliai įgytą gerovę

Ministrė: nekilnojamojo turto mokestis leistų apmokestinti nelegaliai įgytą gerovę

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės manymu, šalyje pirmiausia derėtų atsižvelgti į nekilnojamo turto (NT) apmokestinimą, kadangi jo dėka būtų galima apmokestinti ir nelegaliais būdais įgytą turtą, priešingai nei pritaikius progresinius mokesčius.

Pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo Finansų ministerijos vadovė, paklausta, ar progresiniai, ar NT mokestis Lietuvoje galėtų būti pritaikytas tinkamiausiai, ministrė atsakė, jog NT mokestis yra kur kas pranašesnis nei pajamų.

"Turto mokesčiai yra kur kas mažiau žalingi nei kapitalo ar pajamų mokesčiai, turtą yra labai sunku paslėpti, nes jis arba yra, arba jo nėra, o pajamas paslėpti žmonėms, ypač jeigu jie gauna dideles pajamas ir gali visaip kaip legaliai ar nelegaliai bandyti naudotis mokesčių įstatymo ar spragomis, ar tiesiog įžūliai mokesčių įstatymus bandyti apeiti, tai tikrai tos galimybės yra didesnės nei turto mokesčio atveju. Be to, turto mokestis leistų apmokestinti tą gerovę, kuri sukurta anksčiau arba ne iš visiškai legalių šaltinių, ko progresiniai mokesčiai tikrai negali pasiekti", - tvirtino I. Šimonytė.

Premjeras Andrius Kubilius taip pat yra pažymėjęs, jog NT mokestis yra svarbesnis nei šiuo metu siūlomi progresinių mokesčių variantai, atkreipdamas dėmesį į sudėtingą Lietuvos mokesčių sistemos situaciją, kurioje aiškiausiai matoma teisingumo stoka.

Skeptišką nusistatymą dėl progresinių mokesčių buvo išsakiusi ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri siūlė mažinant socialinę atskirtį pirmiausia siekti turto apmokestinimo.

Šiuo metu Seime yra svarstomas opozicinės Socialdemokratų partijos pasiūlytas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektas, kurį priėmus Lietuvoje būtų įvesti progresiniai mokesčiai.

Jeigu Seimas pritartų, pajamos būtų apmokestinamos tokiais tarifais: metinių pajamų dalis, neviršijanti 48 tūkst. litų, apmokestinama 15 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 48 tūkst. litų, bet neviršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 33 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 40 proc. tarifu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder