Renovacijai - dar vienas smūgis

Renovacijai - dar vienas smūgis

Nors Aplinkos ministerija ir sureagavo į "Vakarų ekspreso" paviešintus daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkų skundus dėl stringančio renovacijos projektų finansavimo bei sudėtingų biurokratinių taisyklių ir ėmėsi konkrečių veiksmų, tačiau užmojų panaikinti vykdant renovacijos projektą gyventojams padedančios Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros (BUPA) teritorinius padalinius neatsisakė.

Tai piktina net tik bendrijų pirmininkus, kurie baiminasi nuo liepos dėl kiekvienos smulkmenos turėsiantys važiuoti į Vilnių, bet ir uostamiesčio valdžios atstovus, kurie žada pasitelkti į pagalbą kitų Vakarų Lietuvos regiono savivaldybes bei reikalauti, kad aplinkos ministras atšauktų šią reorganizaciją įteisinantį savo įsakymą.

Bendrijų pirmininkai yra įsitikinę, kad ši reorganizacija visiškai sustabdys dabar ir taip merdintį daugiabučių renovacijos procesą. Tuo metu Aplinkos ministerija mano priešingai - esą viskas daroma tik dėl geresnės darbo kokybės, nes dabar BUPA padalinys neva dirbo prastai.

Viskas į Vilnių

Nepaisant daugiabučių bendrijų pirmininkų jau anksčiau viešai išsakytos nuomonės, kad naikinti teritorinių BUPA padalinių nereikia vien jau dėl to, kad juose dirba žmonės, kurių darbo stažas renovacijos srityje siekia nuo 5 iki 15 metų, aplinkos ministras vasario 14 d. pasirašė atitinkamą įsakymą. Jis numato, kad padaliniuose esančios darbo vietos nuo liepos 3 d. bus perkeltos į Vilnių.

"Niekas neaiškina, ką ši reorganizacija duos. Negi dabar dėl kiekvienos smulkmenos reikės važiuoti į Vilnių? Paprastas pavyzdys - juk praktiškai nė viena statybos darbų sąmata iškart nebūna parengta be techninių klaidų. Galima tik įsivaizduoti, kiek kartų reikės ją vežioti, kol gausi patvirtinimą. Kas už tai turės mokėti? Aišku, kad gyventojai. Be to, agentūros centrinio aparato darbuotojai nuolat keičiasi, tad dažniausiai konsultuojamasi būtent su padalinių specialistais, kurie turi didžiausią kvalifikaciją. Jie dabar padaro 90 procentų visų darbų. Tikrai netrūksta atvejų, kai Vilniaus darbuotojai konsultuojasi su kolegomis iš padalinių. Ar dabar kas nors nuolat važinėsis iš Vilniaus į gyventojų susirinkimus ir aiškins visus renovacijos niuansus? Visa tai tikrai galutinai sustabdys ir dabar beveik nejudantį renovacijos procesą", - teigė keletas uostamiesčio bendrijų pirmininkų.

Jie primena, kad tik pradėjus vykdyti pirmuosius renovacijos projektus, kai BUPA pirmtakė dar vadinosi Būsto konsultacijų agentūra, jos centriniame padalinyje dirbo tik 5 darbuotojai. Per daugiau nei dešimtmetį pūtėsi tik administracija, kurios darbuotojų skaičius perkopė penkias dešimtis.

"Kas ryšis esant tokiai situacijai pradėti vykdyti renovacijos projektą? Nors jau turiu nemažai patirties šioje srityje, bent jau aš tikrai nesiimčiau to daryti", - sako keletą daugiabučių renovacijos projektų jau įvykdžiusi kelių bendrijų administratorė Vida Martišiūtė.

Pirmininkai akcentuoja, kad BUPA veiklą vertinusi Valstybės kontrolė neturėjo jokių pastabų dėl jos padalinių veiklos.

"Jei tai daroma vardan taupymo, tai taupoma tikrai ne toje vietoje. Juk savivaldybė nemokamai suteikė agentūros padaliniui patalpas pačiame miesto centre, Vytauto gatvėje. Negi nuolat važinėti iš Vilniaus bus pigiau?" - piktinasi Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys Vidmantas Plečkaitis.

Jis žada jau artimiausiu metu aptarti šią reorganizaciją komitete, kuriam siūlys parengti miesto Tarybos kreipimosi į aplinkos ministrą projektą. Jame būtų raginama atšaukti minėtąjį įsakymą. Į šią iniciatyvą žadama įtraukti ir kitas Vakarų Lietuvos regiono savivaldybes, nes BUPA Klaipėdos padalinys iki šiol yra vienintelis visame pajūryje. Numatoma kreiptis ir į Lietuvos savivaldybių asociaciją.

"Anksčiau viską reikėdavo derinti Maskvoje, dabar Vilnius virsta mažąja Maskva. Visose srityse, kur tik pažvelgsi, vykdoma totali regionų žlugdymo politika", - piktinasi V. Plečkaitis.

Gražūs pažadai

Aplinkos ministerijos atsiųstame atsakyme "Vakarų ekspresui" rašoma, kad "BUPA struktūros pokyčiai paremti konkrečiais padalinių darbo rezultatais".

"Pavyzdžiui, Klaipėdos regiono padalinio teritorijoje per praėjusius metus nesugebėta užbaigti numatytų renovuojamų daugiabučių pagal senąją programą, 16 iš jų priverstinai perkelti į šiuos metus. Pastaraisiais metais pagal JESSICA programą Klaipėdos regione nėra pasiekti naujų projektų planai: iš 32 norą renovuotis pareiškusių bendrijų tik dvi vykdo realius renovacijos darbus. Tai ir tiesioginė buvusių padalinio darbuotojų atsakomybė. Dar blogiau, kad nuolat buvo gaunama skundų dėl netinkamo padalinio darbuotojų požiūrio į darbą, nesugebėjimo konsultuoti daugiabučių gyventojų net elementariais renovacijos klausimais. Vienas iš pavyzdžių - interesantams buvo siūloma "skambinti į Vilnių", - rašoma atsakyme.

Anot ministerijos, permainos planuojamos norint labiau pagyvinti daugiabučių modernizavimą.

"Siekiama, kad agentūros darbuotojai ne lauktų, kol kas nors ateis ir pasakys, kad nori atnaujinti savo namą, o taptų aktyviais renovacijos programos dalyviais. Ieškoma sprendimų, kurie leistų dirbti lanksčiau, greičiau ir efektyviau: tiek konsultuojant žmones bet kuriuo modernizavimo etapu, tiek tvarkant dokumentus, tiek prižiūrint, kaip vykdomi darbai. Važiuoti į Vilnių dėl kiekvienos smulkmenos bendrijų pirmininkams tikrai nereikės. Juk daug ką galima išsiaiškinti telefonu, elektroniniu paštu ir pan. O prireikus BUPA atstovai dalyvaus susirinkimuose, konsultuos, padės, patars, vertins, ar kokybiškai atliekami darbai, ir t. t.", - žada ministerija.

Prasilenkia su teise?

Savo ruožtu teisininkai, susipažinę su numatyta BUPA reorganizacija, įžvelgia net ir teisės aktų pažeidimų.

"Struktūra keičiama remiantis vidaus audito išvadomis. Tačiau kaip galėjo būti atliktas toks auditas, jei auditoriai Klaipėdos padalinyje nesilankė? Vien iš dokumentų atlikti jo irgi nebuvo galima, nes po paskutinės pertvarkos, vykdytos praėjusiais metais, agentūros padalinių darbuotojai iki šiol dirba be pareigybinių instrukcijų", - sakė "Vakarų ekspresą" konsultavęs teisininkas.

Jam į akis krito ir tai, kad ministro įsakyme nurodoma į Vilnių perkelti "nuotolines darbo vietas".

"Tačiau nuotolinė darbo vieta yra tokia, kai žmogus dirba nutolęs nuo savo darbo vietos, o agentūros padalinių darbuotojai juk dirba savo darbo vietose. Vien dėl tokių prasilenkimų su teise ši reforma galėtų būti lengvai užginčyta teisme", - mano teisininkas.

Anot ministerijos, vidaus auditas buvo vykdomas remiantis vidine turima organizacijos informacija - finansiniais kaštais, regiono planais, jų įgyvendinimo rezultatais ir kt. Visa tai įvertinus ir buvo padaryta lyginamoji išvada, kad padalinio veikla nepakankamai efektyvi.

Ministerija nesutinka ir su teisininkų įžvalgomis dėl nuotolinės darbo vietos apibrėžimo.

"Pagal Darbo kodeksą, darbo sutartyje šalių sutarimu galima nustatyti, kad darbuotojo darbo vieta yra kitoje vietoje negu darbovietė. Taigi darbuotojas dirba nutolęs ne nuo savo darbo vietos, o nuo darbovietės. Darbovietė yra BUPA, kurios būstinė yra Vilniuje su administracija ir kitais padaliniais. BUPA neturi atskiro Klaipėdos padalinio, tačiau kai kurių darbuotojų darbo vietos yra kitur, t. y. ne Vilniuje, o kituose miestuose", - rašoma atsakyme.

"Reikėjo palikti"

Juozas ANTANAITIS, Būsto rūmų prezidentas
Aplinkos ministras buvo informavęs, kad ketinama daryti tokią pertvarką. Vadovams tikriausiai geriau matyti, kur reikia sutelkti pajėgas. Visgi, mano nuomone, jėgas reikėtų telkti tuose regionuose, kur yra labiausiai apleisti namai, daugiausia sunaudojantys šilumos energijos. Ar komandomis važinėjant iš Vilniaus, pavyzdžiui, į Skuodą ar Tauragę bus geriau nei dabar, parodys tik laikas. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad bus gerokai sudėtingiau. Jei koks žmogus padalinyje dirba blogai, tai juk jį galima pakeisti. O patys agentūros padaliniai, mano nuomone, turėjo būti palikti. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder