Inicijavo naudojimosi SGD terminalu taisyklių pakeitimą

Inicijavo naudojimosi SGD terminalu taisyklių pakeitimą

AB „Klaipėdos nafta“ (Bendrovė) pateikė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) atnaujintas naudojimosi SGD terminalu taisykles, kurios buvo koreguotos atsižvelgus į potencialių terminalo naudotojų pastabas bei rekomendacijas.

Per pirmuosius SGD terminalo veiklos metus Bendrovė iš potencialių SGD rinkos dalyvių sulaukė užklausimų dėl galimybės ilgesnius laikotarpius saugoti standartinio dydžio SGD krovinius terminale ir skaidant juos vykdyti mažos apimties SGD perkrovą iš SGD laivo-saugyklos „Independence“. Dėl šios priežasties Bendrovė inicijavo naudojimosi SGD terminalu taisyklių pakeitimą.

„Esamos taisyklės atitinka geriausią europinę praktiką ir pirmaujančių terminalų operatorių patirtį. Jose įtvirtinta Europos Sąjungoje įprasta, vadinamoji trečiųjų šalių prieiga (angl. Third Party Access). Tai reiškia, kad dujų tiekėjai taisyklėse nustatyta tvarka gali rezervuoti SGD terminalo išdujinimo ir SGD perkrovos pajėgumus bei tiekti dujas Lietuvos ir kitų valstybių dujų vartotojams. Tačiau dokumentas atnaujintas siekiant laiku reaguoti į rinkos poreikį ir užtikrinti terminalo lankstum1 bei maksimalų terminalo pajėgumų panaudojimą – atsižvelgiant į naujai besivystančios SGD mažos apimties veiklos perspektyvas Baltijos regione ir rinkos dalyvių išreikštą paslaugų poreikį,“ – kalbėjo apie taisyklių atnaujinimą AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Atnaujintose taisyklėse numatyta, jog SGD terminalo operatorius AB „Klaipėdos nafta“ sudarys galimybes rinkos dalyviams laikinai saugoti SGD terminale ilgesnį laikotarpį – iki vienerių metų. Taip pat taisyklėse pakoreguotos terminalo naudotojų šalių atsakomybės, detalizuota terminalo naudojimosi tvarka, atliktos techninio pobūdžio korekcijos.

M.Bartuška pažymėjo, jog atnaujintos taisyklės atvers galimybę ir SGD mažos apimties veiklas vykdantiems naudotojams pasinaudoti terminalo pajėgumais. Atsiradus šios veiklos naujiems naudotojams, tai ateityje leistų mažinti terminalo infrastruktūros išlaikymo kaštus.

Atnaujintos naudojimo SGD terminalu taisyklės įtvirtina trečiųjų šalių prieiga pagrįstą SGD terminalo veiklos modelį. Klaipėdos SGD terminalas yra pirmasis ir vienintelis pasaulyje SGD laivo-saugyklos technologijos SGD terminalas, teikiantis paslaugas vadovaujantis trečiųjų šalių prieiga ir turintis daugiau nei vieną klientą.

Pasak M. Bartuškos, tikimasi, jog netrukus bus paskelbtas viešas derinimo procesas su rinkos dalyviais ir reguliatoriumi – rinkos konsultacija dėl atnaujintų taisyklių derinimo bus pradėta, kai taisyklės bus paskelbtos VKEKK tinklalapyje.

Valstybei priklauso 72,32 proc. AB „Klaipėdos nafta“ akcijų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder