Norite įdarbinti negalią turintį žmogų – pasinaudokite valstybės pagalba

Norite įdarbinti negalią turintį žmogų – pasinaudokite valstybės pagalba

Donatas dirba įmonėje „DSP plius“ vadybininku. Įmonės direktorė Irma Spudienė džiaugiasi geru, puikų humoro jausmą turinčiu darbuotoju ir stengiasi įveikti visas kliūtis, kurios kyla dėl to, kad Donatas juda neįgaliojo vežimėliu.

Džiaugiasi geru darbuotoju

I. Spudienė pasakoja, kad mintis priimti į darbą negalią turintį žmogų jai kilo prieš keletą metų. „Mano mama turėjo atsisėsti į neįgaliojo vežimėlį, dėl to labai gerai matau, kaip negalią turinčiam žmogui yra sunku. Norėjau padėti tokiems žmonėms“, – sako įmonės „DSP plius“ vadovė. Darbuotojo paieškos nebuvo lengvos – ilgai nepavyko rasti tinkamą kvalifikaciją turinčio žmogaus.

Kai savo gyvenimo aprašymą atsiuntė Donatas, I. Spudienė jį nedvejodama priėmė į darbą. „Pasišnekėjome, aptarėme sąlygas. Donatas – išsilavinęs, moka anglų kalbą, dirba kompiuteriu, dėl to puikiai tiko mūsų įmonei“, – pasakoja įmonės vadovė. Tiesa, reikėjo šiek tiek pakeisti aplinką – išardyti sieną, pritaikyti sanitarinį mazgą, pastatyti sofą, įrengti turėklus prie įvažiavimo. Jos teigimu, naujasis darbuotojas visiškai pritapo prie kolektyvo – nors iš pradžių darbuotojai šiek tiek nepatogiai jautėsi, klausinėjo, kaip reikės bendrauti, paaiškėjo, kad Donatas turi puikų humoro jausmą ir savo negalios nesureikšmina. Netrukus jau bus metai, kai jis dirba įmonėje.

I.Spudienė įsitikinusi – darbdaviai neskuba priimti neįgaliuosius, nes dažnai nežino ko tikėtis. Tačiau baimintis tikrai nėra ko – negalią turintys žmonės, prisitaikę prie darbo sąlygų, tampa nepakeičiama jėga įmonės komandoje. Įmonės „DSP plius“ vadovė svarsto atslūgus koronaviruso pandemijai priimti ir daugiau negalią turinčių žmonių. Ji ragina ir pačius neįgaliuosius būti aktyvesnius, drąsiai kreiptis į darbdavius. Galbūt jie laukia būtent jūsų.

Galima pasinaudoti valstybės pagalba

I. Spudienė sako pasinaudojusi valstybės parama – gauna subsidiją Donato darbo užmokesčiui. I. Spudienės teigimu, ši parama labai svarbi, nes negalią turintys žmonės dažniau susiduria su įvairiais sunkumais. Nors Donatas puikiai prisitaikęs ir savarankiškas, žiemą kartais negali atvažiuoti į darbą dėl to, kad užpusto kiemą ar automobilis užstato įvažiavimą į pastatą. Kadangi jo negalia sunki, subsidija skiriama neterminuotai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad šiuo metu šios subsidijos dydis svyruoja nuo 50 iki 75 proc. darbuotojo darbo užmokesčio (priklausomai nuo netekto darbingumo lygio), bet ne daugiau kaip 1,5 minimaliosios mėnesinės algos dydžio (šiuo metu tai yra 910,5 Eur neatskaičiavus mokesčių). Asmeniui, kuriam nustatyta mažiau nei 25 proc. darbingumo, 75 proc. atlyginimo dydžio subsidija mokama neterminuotai, turint 30-40 proc. darbingumo – 24 mėnesius, 45-55 proc. – 6 mėnesius.

SADM Be to, įdarbinant žmogų su negalia darbdavys taip pat gali gauti subsidiją jo darbo vietai įsteigti ar pritaikyti. Jos dydis šiuo metu gali siekti 18,835 tūkst. Eur. Už šią subsidiją galima įsigyti, montuoti ir pritaikyti darbo priemones arba techninės pagalbos priemones, taip pat galima remontuoti arba pritaikyti patalpas, reikalingas darbo vietai įrengti (tam gali būti skirta iki 50 proc. subsidijos sumos). Tiesa, pasirinkus šią paramą, subsidija darbo užmokesčiui nebus mokama, o įsteigtą ar pritaikytą darbo vietą reikia išlaikyti ne mažiau kaip 36 mėnesius nuo neįgalaus asmens įdarbinimo.   

Kad negalią turintis žmogus galėtų sėkmingai dirbti, neretai užtenka pritaikyti darbo vietą. Už valstybės skiriamą subsidiją gali būti perkama programinė įranga neregiams, specialios pelės ar klaviatūros pritaikyti baldai ar kita technika turintiems judėjimo sutrikimų ir panašiai.

Norint gauti subsidiją neįgaliojo darbo vietai steigti ar pritaikyti reikia kreiptis į Užimtumo tarnybą ir pateikti paraišką tame Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuje, kurio teritorijoje planuojama steigti darbo vietą. Artimiausia paraiškų atranka planuojama 2021 metais. Apie ją bus paskelbta Užimtumo tarnybos interneto svetainėje www.uzt.lt.

Parama – ne tik piniginė

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė atkreipia dėmesį, kad darbdaviai gali tikėtis ne tik piniginės paramos. Užimtumo tarnybos tarpininkas gali padėti darbdaviui rasti tinkamą darbuotoją. Be to, negalią turinčiam žmogui gali būti teikiama įdarbinimo su pagalba paslauga. Tokiu atveju vadybininkas pakonsultuos darbdavį, kaip būsimam darbuotojui turi būti pritaikyta darbo vieta, ir tarpininkaus, jeigu iškiltų nesklandumų pradėjus dirbti. Atvejo vadybininkas taip pat konsultuoja, kaip užtikrinti neįgalaus asmens teises ir išvengti diskriminacijos, tarpininkauja, jei kyla nesutarimų dėl darbo sąlygų. Kai kuriais atvejais gali būti teikiama ir lydimoji pagalba įsidarbinus, kuri skirta negalią turinčiam asmeniui geriau prisitaikyti naujoje darbo vietoje.

Šiuo metu yra įgyvendinama komunikacijos kampanija „Negalia netrukdo“, kuri yra finansuojama Europos struktūrinių fondų lėšomis“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder