Remonto iššūkiai: kaimynai išgriovė sienas

Remonto iššūkiai: kaimynai išgriovė sienas

Kaip suremontuoti būstą ir nesupykdyti kaimynų? Arba kur kreiptis, jeigu kaimynas, remontuodamas savo būstą, išgriovė tavo buto sienas? Daugelis gyventojų būtent šiltuoju metų laiku remontuojasi būstą. Tai lydi kasdieniai kaimynų ginčai ir konfliktai.

"Mūsų kaimynai buto remontą pradėjo prieš gerą pusmetį. Darbai turėjo būti baigti iki kovo 1 d., o dar pabaigos nematyti. Laiptinės visą tą pusmetį nuolat purvinos, triukšmas - siaubingas, mūsų koridoriaus, vonios sienas statybininkai pragręžė kiaurai, užkliudė vamzdžius ir sukėlė vandentiekio avariją, galiausiai užmūrijo ventiliacijos angą vonioje. Ir niekas nieko jiems negali padaryti", - teisybės ieškoti į "Vakarų ekspreso" redakciją atėjo klaipėdietis Algirdas Jankauskas, Liepų gatvės 36 namo gyventojas.

Žala - akivaizdi

Užsukę į svečius įsitikinome, jog iš tiesų klaipėdiečio bute, kuris vos prieš metus buvo išklijuotas naujais tapetais, koridoriuje ir vonioje žiojėjo skylės, kurias pragręžė statybininkai. Koridoriaus siena suskilo. "Šita siena - ne kapitalinė. Namas labai senas, kadaise čia buvo vadinamoji "komunalkė", kurioje gyveno daug šeimų ir naudojosi bendru koridoriumi bei virtuve. 1982 m. ji buvo perdaryta į keturis butus, tačiau sienos tarp butų - juokingos. Remontuojant būstą pirmiausia jas reikia tvirtinti, tik po to ką nors daryti. Visi kaimynai tą žino, visi remontus darėme - niekada problemų nekilo iki šiol. Remontuojamo buto šeimininkė - užsienyje, o statybininkai daro nesąmones", - teigė A. Jankauskas.

Vyras aiškino, jog statybininkai, griaudami sienas, užkliudė vamzdynus ir sukėlė avariją - užliejo vandeniu apačioje esantį draudimo bendrovės biurą. "Namą administruojanti bendrovė avariją likvidavo, o sąskaitą už šiuos darbus išdalino visiems namo gyventojams. Štai turime mokėti 475 eurus už vamzdyno remontą", - parodė sąskaitą pašnekovas.

SKYLĖS. Statybininkai kiaurai pragręžė Algirdo Jankausko buto sienas koridoriuje, vonioje. Šeimininkai su siaubu laukia, kas bus, kai darbai už sienos persikels į virtuvės zoną.

A. Jankauskas, dėl, jo nuomone, netinkamai atliekamų remonto darbų Liepų g. 36 namo 7 bute kreipėsi ir į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Klaipėdos teritorinį skyrių ir į Klaipėdos savivaldybės administraciją, ir net į policiją. "Nesuprantu, kam pristeigta tiek institucijų ir dirba tiek specialistų, jeigu niekas neturi galios. Pagal mano skundą atėjo komisija patikrinti, apžiūrėjo atliekamus darbus 7 bute, o pas mus net neužėjo. Gavau tik raštus, kuriuose daug prirašyta, o esmė tokia, kad kreipčiausi į teismą, jeigu kažkas nepatinka. Teismuose kovoti aš nei sveikatos, nei pinigų neturiu", - guodėsi senjoras.

Pretenzijų neturi

Nesidžiaugė remonto darbais ir apačioje įsikūrusios draudimo bendrovės darbuotoja. "Davėme sutikimą darbams su sąlyga, kad jie netriukšmaus darbo valandomis, tačiau jie dirba būtent darbo laiku. O kai vamzdžiai trūko - vanduo ėmė kapsėti tiesiai mums ant darbo stalų. Neapsikentę persikėlėme į kitą patalpų pakraštį. Gerai, kad turime tokią galimybę turime, patalpos didelės", - sakė draudėja.

Draudimo bendrovės Bendrųjų reikalų skyriaus vadovas Miroslavas Kanusevičius sakė, kad į remonto darbus įmonė reaguoja liberaliai, nes ir pati valdo daug patalpų ir daugelį jų teko remontuoti, tad supranta, ką tai reiškia. "Patalpas Liepų g. 36 name Klaipėdoje mes patys remontavome prieš trejus ketverius metus ir dabar planuojame jas parduoti. Tad mums tikrai nereikėjo vamzdžių keisti, tačiau jeigu dėl to pagerinama viso namo būklė - mes neprieštaraujame ir pretenzijų dėl to, kad tenka sąskaitą mokėti ir mums, neturime", - sakė pašnekovas.

Nuostolius atlygins

Kai užėjome į remontuojamą butą, išvydome ten išgriautas pertvaras. Remontą daręs jaunuolis parodė, jog sienos išties labai nekokybiškai sumūrytos, todėl kiaurai pragręžė. Parodė, jog ventiliacijos anga neužmūryta, o tik uždengta, kad dulkės neskristų pas kaimynus. Teigė, jog, kai darys apdailą, ir kaimynui sugadintą sieną sutvarkys. Kompensuoti žalą 6 buto gyventojams žadėjo į remonto darbus atliekančios individualios įmonės vadovas Valdas Paragis.

DULKĖS, šiukšlės ir triukšmas, besitęsiantis daugiau kaip pusmetį jau visiems įgriso. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Ne iš piktos valios žalos pridarėme. Viską sutvarkysime, nuostolius kaimynui kompensuosime. Bandėme jam tai gražiuoju pasakyti, bet jis girdėti nenori. Liepų g. 36 namas - labai senas, jį visą reikėtų renovuoti. Sienos vos 7 cm storio, iš kažkokių šiukšlių sulipdytos, kur gręši - ten byra. Vamzdynai - taip pat buvo supuvę, kažkada remontuoti ir užmūryti. Mes sieną išgriovėme ir pradėjo bėgti vanduo. "Danės valdos" įvertino situaciją ir pakeitė visą vamzdyną", - pasakojo V. Paragis.

Statybų įmonės vadovas teisinosi, jog ne visada pagal grafiką pavyksta darbus atlikti. Tvirtino, jog iš planuoto pusmečio net du mėnesius statybininkai iš viso nedirbo. "Kitu laiku dirbome darbo metu. Draudimo bendrovė prašė, kad dirbtume po darbo valandų, savaitgaliais, bet to daryti neleidžia įstatymas. Triukšmo, žinoma, buvo. Labai dėl jo atsiprašome kaimynų. Bet dabar izoliavome sienas ir kaimynai negirdės visko taip, kaip anksčiau. Liko tik apdailos darbai, kuriuos gegužę ketiname užbaigti. Labai atsiprašome kaimynų dėl nepatogumų", - sakė pašnekovas.

Draugystė arba teismas

Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius sakė, jog klaipėdiečių skundų dėl kaimynų atliekamų remontų per metus sulaukiama per šimtą.

"Pagal skundus atliekame patikrinimus ir kartais skundai pasitvirtina - atrandame, jog be privalomos dokumentacijos atliekamas kapitalinis remontas, tačiau dažniausiai tenka gyventojams pateikti standartinį atsakymą, kad jų kaimynas atlieka paprastąjį remontą, kurį jis turi teisę daryti. Jeigu kyla kokių nesklandumų, konfliktų ar panašiai - juos kaimynai gali spręsti arba geranorišku susitarimu arba teisminiu būdu. Jeigu atliekant paprastą ar kapitalinį remontą buvo pažeisti kito asmens turtiniai interesai, ir tai atlikusieji nenori atlyginti nuostolių - tuomet asmuo turėtų teikti civilinį ieškinį teismui. Ekspertai nustatys, kokia žala buvo padaryta, ir teismas priteis ją atlyginti. Jokie kita institucija neturi galios įpareigoti statybininkus atlyginti padarytus nuostolius", - teigė specialistas.

Kokių ir kada reiki leidimų?

Gediminas POCIUS, Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas
Remonto darbai skirstomi į paprastojo ir į kapitalinio remonto darbus. Nusprendęs daryti paprastąjį remontą buto savininkas pagal Triukšmo prevencijos ir valdymo įstatymą turi pranešti Savivaldybės elektroniniu paštu, nuo kada planuoja darbus ir kiek jie truks, informuoti, kokius triukšmą keliančius prietaisus naudos ir po 14 dienų gali pradėti darbus. Jokių dokumentų tam nereikia. Paprastojo remonto atveju kaimynų sutikimas nėra privalomas, tačiau, jeigu žmonės kaimynus informuotų ir iš anksto atsiprašytų už nepatogumus - konfliktų būtų mažiau.
Jeigu norima daryti kapitalinį buto remontą, t. y. norima keisti laikančias buto konstrukcijas, pavyzdžiui, padaryti angą kapitalinėje sienoje, - tada atestuotas projektuotojas turi parengti priešprojektinį pasiūlymą. Tie pasiūlymai turi būti apsvarstyti su namo bendraturčiais, gautas jų daugumos pritarimas, kuris turi būti protokoluotas padedant administratoriui arba bendrijos pirmininkui. Tada turi būti parengtas galutinis projektas, atlikta jo konstrukcinės dalies ekspertizė. Prieš pradėdamas darbus, kaip ir paprastojo remonto atveju, būsto savininkas turi pranešti apie būsimą triukšmą Savivaldybei bent jau elektroniniu būdu. Tik tada, po 14 dienų, galima pradėti darbus.
Jeigu paprastojo ar kapitalinio remonto darbai atliekami tik patalpos viduje - jiems leidimo nereikia, tačiau jeigu remonto darbai atliekami ir pastato išorėje, pavyzdžiui įstiklinimas balkonas, terasa, lodžija ar keičiamas stoglangis šlaitiniame stoge, kabinama inžinerinės įranga ant pastato fasado ar kt., būtina gauti ne tik bendraturčių daugumos sutikimą, bet ir statybos leidimą. Visą šią dokumentaciją parengti užtrunka mažiausiai pusmetį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder