„Svarbiausia, kad jaunimas mąsto ir generuoja naujas idėjas"

„Svarbiausia, kad jaunimas mąsto ir generuoja naujas idėjas"

Taip praėjusį savaitgalį Klaipėdos mokslo ir technologijų parke vykusį hakatoną "Industry 4.0" įvertino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus. Jam patiko visos jaunimo pasiūlytos inovatyvios idėjos, tačiau labiausiai įstrigo konteinerių krovos būdai, kurių pasaulyje jam dar neteko matyti.

Technologinį kūrybinį maratoną, savaitgalį trukusi 48 valandas, inicijavo Lietuvos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) klasteris ir partneriai. Tikslas - skatinti jaunimą ir jau patirties turinčius jaunus specialistus siūlyti inovatyvias ir galbūt netikėtas idėjas.

Hakatono dalyviai jau penktadienį išklausė pranešimus, formavo komandas ir identifikavo iššūkius. Su jais nemažai laiko praleido mentoriai iš Uosto direkcijos, Klaipėdos universiteto (KU), Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP), AB "Klaipėdos nafta", UAB "Atea", UAB "Schneider Electric Lietuva".

Organizatoriai inovatyvių technoligijų entuziastų komandoms sudarė sąlygas dirbti: šviesos renginio metu negeso iki pat vėlumos, dalyviai nuo užklupusio snaudulio gelbėjosi kava arba šiek tiek numigdami darbo vietoje.

Per 48 valandas sukurti projektai daugiausiai buvo skirti uoste pritaikomoms vizijoms, susijusioms su krovos procesais ir aplinkosauga. Buvo pristatyta net krantinių būklės diagnostikai skirto povandeninio drono idėja, prekybos energija platformos koncepcija, kuri galimai sukeltų revoliuciją SGD sektoriuje.

Komandos buvo vertinamos už originalumą, kūrybiškumą, kompleksiškumą, integralumą, įgyvendinimo potencialą bei kitus aspektus.

1 000 eurų vertės prizai sekmadienį buvo įteikti trims geriausiai pasirodžiusioms komandoms - "LitChain", "Kablys" ir "Fantastic 5".

Komandą "LitChain" sudarė KMTP bendruomenės nariai - UAB "Omega Technology" ir KU studentų pajėgos. Ji pristatė "Blockchain" technologija paremtą sprendimą išmaniajam SGD konteineriui. Tai atvertų galimybes dujų prekybos sandoriams vykti automatiškai.

Komandą "Kablys" sudarė robotikos ir mechatronikos laboratorijos "Tavo robotas" entuziastai, Klaipėdos Vėtrungės gimnazijos bei Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai. Ji pristatė sprendimą, kaip efektyviai sutvarkyti krovinių srautams uoste skirtą infrastruktūrą. Savo idėją publikai komanda pristatė itin iliustratyviai: ji sukūrė ir vietoje 3D spausdintuvu atspausdino krovos įrenginio bei jį papildančios autonominės mašinos modelį.

Komandą "Fantastic 5" sudarė tarptautinės KU jaunimo pajėgos - Lietuvos, Indijos, Ukrainos ir Turkijos atstovai. Komanda buvo įvertinta už aplinkosaugos reikalavimams užtikrinti skirtą monitoringo sprendimą pasitelkiant sensorių sistemą ir dronus. Beje, komanda pademonstravo, kaip tokia inovacija galėtų funkcionuoti uoste.

"Nuostabu matyti tiek daug kūrybingų ir inovatyvių jaunų žmonių, kurie gali pasiūlyti labai netradicinių ir įdomių sprendimų. Žinoma, kai kurios idėjos yra labai utopinės, galbūt sunkiai įgyvendinamos, tačiau svarbiausia, kad jaunimas mąsto ir generuoja naujas idėjas. Man labai patiko jaunimo pasiūlyti konteinerių krovos sprendimai - tokio analogo pasaulyje dar neteko matyti. Kas gali žinoti, gal kada nors ši idėja tikrai galės būti realizuota", - sakė A. Vaitkus.

Uosto direkcijos vadovą labai džiugino tai, kad hakatone dalyvavo ir moksleiviai iš Gargždų Vaivorykštės, Klaipėdos Vydūno, Baltijos, Ąžuolyno gimnazijų. Jiems konkurso nepavyko laimėti, tačiau jie džiaugėsi specialiais Uosto direkcijos prizais - išmaniaisiais laikrodžiais.

A. Vaitkus sako, kad tokiuose hakatonuose Uosto direkcija planuoja dalyvauti ir ateityje. Jis neatmetė galimybės organizuoti ir specializuotą uosto hakatoną, kuriame būtų generuojamos inovatyvios uosto idėjos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder