ES uždraus rūkytas dešras ir lašinius

ES uždraus rūkytas dešras ir lašinius

Šimtmečius Europoje gyvavusiai tradicijai medienos dūmais rūkyti dešras, kumpius, lašinius ar žuvis ateina galas.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, nuo rugsėjo mėnesio taip rūkyti produktai Europos Sąjungoje bus priskiriami prie pavojingų sveikatai. Tikėtina, kad dėl to bankrutuos ne viena kulinarinio paveldo produkciją gaminanti įmonė.

Uždrausti medienos dūmais rūkyti mėsos gaminius Europos Komisija rengėsi jau kelerius metus, tačiau būsimiems pokyčiams neprieštaravo nė viena iš 28 ES valstybių. Dabar, likus 9 mėnesiams iki naujų reikalavimų įsigaliojimo šiemet rudenį, sukruto prieštarauti vienintelė Lenkija.

EK šiuo metu jau svarsto, ar dar įmanoma sušvelninti reikalavimų įgyvendinimą, kad neišnyktų tūkstantmečius Europoje gyvavęs maisto produktų apdorojimo būdas. Tačiau, kad taip rūkytuose gaminiuose nėra sveikatai pavojingų medžiagų, turės įrodyti patys gamintojai.

Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas, teigė, kad buvo nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis, kuris baigiasi 2014 metų rugsėjo 1 dieną.

„Įgyvendinti reikalavimą dėl sumažinto policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekio turėtų būti įmanoma taikant gerąją rūkymo praktiką“, - tikino jis.

Dienraščio kalbinti gamintojai teigė pirmą kartą girdintys apie būsimus reikalavimus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder