Graikoje – beprecedentis taupymo reformų įstatymas

Graikoje – beprecedentis taupymo reformų įstatymas

Graikijos parlamentas pirmadienio naktį priėmė beprecedentį taupymo reformų įstatymą, kuriuo stengiamasi užsitikrinti naują paskolos Atėnams įmoką. Darbus iki 2015 m. turėtų prarasti apie 15 tūkst. viešojo šalies sektoriaus darbuotojų.

Graikijos biurokratinis aparatas visada garsėjo neefektyvumu bei didele biurokratų armija. Valstybė ilgą laiką kurdama ne itin reikalingas ir efektyvias darbo vietas viešajame sektoriuje sprendė nedarbo problemą. Dešimtmečius pagal Graikijos konstituciją darbą valstybiniame aparate kartą gavęs žmogus dėl savo darbo vietos galėjo būti ramus iki gyvenimo pabaigos. Vakar konservatorių dominuojamo Graikijos parlamento priimtas taupymo įstatymas žada, kad dar iki 2013 m. metų pabaigos darbo neteks apie 4000 graikų biurokratų, o iki 2015 m. bedarbių buvusių valstybės tarnautojų armija turėtų padidėti iki 15 tūkst.

Naujieji taupymo įstatymai taip pat numato daugiau nuosavybės mokesčių, ilgesnes darbo valandas mokytojams, valstybinių įmonių privatizaciją bei kai kurių valstybinių institucijų uždarymą. Tai jau ketvirtoji reformų banga su didžiuliu biudžeto deficitu bei valstybės skola bandančioje susitvarkyti šalyje. Kaskart balsuojant dėl biudžeto reformų joms priešinasi opozicinė kairė, tačiau dešiniesiems ir šįkart užteko balsų taupymui tęsti. Premjero teigimu, tai – skaudus sprendimas, bet jis baigsis sėkmės istorija.

Tarnautojų atleidimai turėtų prasidėti netrukus. Pirmiausia bus atleidžiami darbo taisykles kada nors pažeidę, pavyzdžiui, pravaikštas turintys žmonės. Iki birželio pabaigos iš darbų išlėks apie 2 tūkst. Tiesa, dalis atleidžiamųjų turėtų būti pakeisti jaunais specialistais, ypač tokiuose svarbiuose valstybiniuose sektoriuose kaip Sveikatos apsauga.

Tačiau Sintagmos aikštėje priešais Graikijos parlamentą protestuojantys žmonės teigia, kad žlugdoma jų gerovės valstybė, kurią, Graikija tiesa ilgą laiką kūrė į skolą, ir didinamas ir taip jau rekordinis 27 proc. nedarbas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder