Žemės ūkio ministerijos pavaldume esanti bendrovė vietos vartotojams tieks pigesnės šviežios Baltijos žuvies, kurios didžiąją dalį sudarys perdirbtos menkės produktai. Tai vienas iš nedaugelio žuvies supirkėjų ir perdirbėjų, pasiūlysiąs vietos išteklių šviežios ir perdirbtos žuvies bei jos produktų, vartotojo stalą pasieksiančių vėliausiai per septynias paras nuo sužvejojimo Baltijos jūros vandenyse pramoniniu būdu. Dabar šalies rinkoje didžiąją žuvies bei jos produktų dalį sudaro importuota šaldyta bei po to atvėsinta produkcija.
UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ per labai trumpą laiką įmonėje įrengė žuvies pirminio perdirbimo cechą. Projektas įgyvendintas pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos trečiosios prioritetinės krypties Bendro intereso priemonę „Žvejybos uostai, prieplaukos, iškrovimo vietos“.
Valstybė į šį objektą, kurio vienintelė akcininkė yra Žemės ūkio ministerija, investavo 1,448 mln. eurų, iš jų vien naujai šiuolaikei įrangai supirkti – 579,2 tūkst. eurų. Projektas įgyvendintas per penkiolika mėnesių, pastato rekonstrukcijos darbai įvykdyti per pastarąjį pusmetį.
Nuo pamatų rekonstravus Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono pastatą jo gamybinės valdos praplėstos 500 kv. metrų. Dabar administracinės ir žuviai perdirbti užimamos patalpos siekia 1500 kv.m.
Baltijos žuviai perdirbti įsigyta pati naujausia vokiečių bei ispanų gamintojų perdirbimo, filetavimo, šokinio šaldymo, pakavimo, fasavimo , šaldytuvų sandėliavimo įranga. Įrengtos trys šaldymo kameros, kurių bendra talpa – 300 kub. m. Čia, esant poreikiui, gali būti palaikoma iki 20 laipsnių šalčio temperatūra, tačiau žuvis ir perdirbti produktai bus sandėliuojami tik tuo atveju, jei susikauptų itin dideli jų kiekiai.
Naujoji žuvies pirminio perdirbimo gamykla, dirbant dvidešimt dviejų dienų per mėnesį ir aštuonių darbo valandų per parą pajėgumu, per metus gali perdirbti 920 tonų šviežios žuvies. Iš vietos žvejų, užsiimančių versline žvejyba, supirkta Baltijos menkė ir kita žuvis pirmiausia bus išrūšiuojama, tuomet ji pateks į pirminio perdirbimo cechą, kur bus filetuojama pagal užsakovo poreikius – gali būti išpjaustoma tiek visos žuvies, tiek jos maistingiausių dalių filė. Taip pat bus gaminamas aukščiausios rūšies faršas. Perdirbta produkcija bus tiekama prekybos tinklams, viešojo maitinimo įmonėms, ugdymo, gydymo įstaigoms. Juos perdirbti šviežios žuvies produktai pasieks dažniausiai tą pačią dieną, kai bus pagaminti, kas leis neužšaldant išsaugoti pačias vertingiausias menkės maistines savybes.
„Norime sugrąžinti Baltijos menkę į šalies vartotojo stalą. Dabar beveik visa Baltijos jūroje sužvejota žuvis yra eksportuojama, tad mūsų vartotojas praktiškai neteko galimybės įsigyti šviežios menkės ir jos perdirbtų produktų. Gamybos proceso metu nebus naudojama jokia skysčių injektavimo į produktus technologija, kas gamintojams leidžia padidina produkcijos svorį ir pelningumą, tačiau realiai pablogina žuvies maistines savybes“, - sako UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ direktorius Ernestas Doržinkevičius. Kadangi tai yra valstybės reguliavimo sferoje esanti pelno nesiekianti įmonė, jos tiekama produkcija bus konkurencinga ne tik kokybe, bet ir kainomis. „Didžioji dauguma šalies žuvies perdirbimo gamyklų orientuojasi į eksportą, mūsų pagrindinė užduotis – aprūpinti šviežia menke vidaus rinką vartotojui prieinama kaina“, - teigia E.Doržinkevičius.
Vienas iš svarbių valstybei priklausiančios UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ tikslų – palaikyti vietos žvejų verslinę žvejybą: padidinti parduodamos produkcijos pridėtinę vertę, sumažinti neparduotos produkcijos riziką iki minimumo bei sutaupyti laiko ir finansinių sąnaudų, patiriamų ieškant neparduotos žuvies perdirbimo galimybių bei realizavimo rinkų. Iki rekonstrukcijos bendrovė vykdė tik tarpininko tarp žvejo ir supirkėjo funkcijas, jos pajamas sudarė 6,5 procento kainų skirtumo. Tokia veikla besikeičiant rinkoms tapo nuostolinga.
Rašyti komentarą