Jūreivystės mokykloje - nauja studijų programa

Jūreivystės mokykloje - nauja studijų programa

Naujieji mokslo metai Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai (LAJM) bus įdomūs ne tik todėl, kad jai vadovaus naujas direktorius, buvęs diplomatas Vaclavas Stankevičius. Šiemet ji pradeda rengti naujus specialistus - turės laivybos ir logistikos duomenų analitikus. Vykdys vieną naują informatikos srities programą ir 6 jau tapusias tradicinėmis jūrines ir uosto programas. Nauja studijų programa atsirado mokyklai reaguojant į naujus darbo rinkos poreikius.

Skaitmeniniai laivai jau nebėra iš fantastikos srities. Autonominiai laivai, jūrų krovos ir sandėlių terminalai, uostai skaitmeniniuose debesyse - tai 4-osios pramonės revoliucijos, informatikos bei logistikos dabartis ir uždaviniai, kuriuos išspręs IT specialistai, tarptautinės logistikos informacijos sistemų žinovai.

Nuotolinė ir autonominė laivyba yra viena iš "karščiausių" laivų statybos pramonės plėtros krypčių. Tikimasi, kad autonominiais laivais bus itin dideli konteinervežiai, tanklaiviai ar kruiziniai laivai. Debesų technologijos jau veikia pasaulinės reikšmės išmaniuosiuose Antverpeno, Hamburgo, Singapūro ir kt. uostuose. Visiškai automatizuoti jūrų uosto konteinerių terminalai yra Roterdamo, Barselonos ir kituose uostuose.

Taigi, jūrinei bendruomenei gyvybiškai svarbūs tampa informatikos specialistai.

Paklaustas, ar gali taip nutikti, kad tolimoje ateityje nebeliks jūrininkų, buvęs mokyklos direktorius profesorius Viktoras Senčila atsakė: "Tradiciniai jūrininkai niekur nedings. Laivuose jų jau ir taip sumažėjo. Okeaninių, jūrinių ar laivų, susijusių su naftos ar dujų iš jūros dugno gavyba, įgulos kaip buvo, taip ir bus. Robotai gali atsirasti tik ten, kur yra labai dažnai besikartojantis judėjimas, pavyzdžiui, trumpu nuotoliu kursuojantis keltas, kuriame nėra aptarnaujami keleiviai. Ar galite įsivaizduoti AB "DFDS Seaways" keltus be aptarnaujančio personalo? Robotas juk nevalys kajučių ir negamins maisto."

Tikslas - automatizuoti intelektinį darbą

Nauja LAJM studijų programa - laivybos ir logistikos informacijos sistemos - jau akredituota, jau paskelbtas studentų priėmimas. Ši programa skirta parengti duomenų analitikus, kurie kaups, atrinks ir analizuos laivybos ir logistikos procesuose gautus duomenis, susijusius su laivybos saugumu, su laivo ir krovinio vietos nustatymu, krovinio perskirstymu ir kt. Jie dirbs su tais duomenimis, kurie reikalingi ir krovinio siuntėjui, ir gavėjui.

Tokie pažangiausios programinės ir kompiuterinės įrangos gamintojai kaip IBM, "Apple" ar "Oracle" jau bendradarbiauja su stambiausiomis laivybos ir logistikos kompanijomis ir kuria atviros prieigos duomenų platformas, kaupiančias įvairių sričių duomenis. Analitikų tikslas - sukurti duomenų analizės programas ir pasiūlyti sprendimus, kaip efektyviau valdyti laivybos logistinę grandinę.

Pasak profesoriaus, kuriamos išmaniosios ekosistemos plaukiojantiems laivams ir uostams, kurios, pavyzdžiui, nustatys, kokį krovinį ir į kurį uostą geriausia gabenti. Ketvirtosios pramonės revoliucijos tikslas - automatizuoti intelektinį darbą. Dabar įprasta, kad logistinę grandinę sudaro žmonės, dirbantys biuruose, o ateityje tai darys informacijos sistemos. Paklaustas, kam tada reikalingi duomenų analitikai, profesorius atsakė: "Tas technologijas kas nors turi kurti, jas prižiūrėti ir dirbti su jomis."

Piratai keliasi į skaitmeninę erdvę

Į klausimą, o kam viso to apskritai reikia, mokyklos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė atsakė: "Dėl pramonės revoliucijos poveikio intensyvėja logistiniai procesai ir jų suvaldymas tapo probleminis. Tam reikalingos informacijos sistemos ir specialistai, kurie apdoros šiuos duomenų srautus. Svarbi veiklos sritis - saugus plaukiojimas. Sistemose kaupiami laivų ir laivų sistemų veikimo parametrai, navigacinės ir meteorologinės laivo reisų sąlygos bei kiti duomenys, kuriais remiantis modeliuojamos tam tikros situacijos ir kuriami scenarijai galimoms avarinėms situacijoms suvaldyti.

Vis aktualesnė tampa kibernetinė sauga, nes kuo daugiau automatizuojamos laivų sistemos, tuo pavojingesni tampa piratai, kurie dirba skaitmeninėje erdvėje, o ne tie, kurie ginkluoti puola laivą. Todėl svarbu modeliuoti atvejus, kas nutiktų, jeigu laivo sistemoms būtų pakenkta. Variantų labai daug."

Duomenų analitikai bus universalūs

Nors daugelyje aukštųjų mokyklų rengiami informatikos specialistai, tačiau jų trūkumas dar yra labai didelis. Daugiausia informacijos sistemų krypties studijų programų kitose aukštosiose mokyklose yra skirtos duomenų bazėms kurti prekybos verslo ir finansų srityje. LAJM studijų programa išskirtinė, nes orientuota į laivybą ir logistiką.

"Mes sieksime, kad naujosios studijų programos studentai įgytų ne tik būtinųjų informatikos žinių ir įgūdžių, bet ir specialiųjų, reikalingų jūrinei pramonei. Ir tai padidins būsimųjų specialistų galimybes dirbti ne tik jūrų transporto sektoriuje, bet ir įvairiose srityse", - sako R. Mickienė.

Plačios įsidarbinimo galimybės

Naujoji programa buvo sukurta remiantis sukaupta patirtimi - procesų modeliavimo, programavimo ir mechatronikos studijų dalykai nuo 2012 metų jau buvo dėstomi Jūrų transporto logistikos technologijų programos studentams. "Parengtų specialistų skaitmeninė kompetencija itin džiugino darbdavius", - sakė R. Mickienė.

Jos teigimu, naujoji studijų programa yra susijusi su jau turimomis mokyklos programomis. Pavyzdžiui, dalį jos sudarys jūrų technologijos ir logistika. Naujoji programa gali būti įdomi ir LAJM absolventams, kurie norės tobulintis informatikos srityje, t. y. ir jūrininkams, ir logistams, ir verslo įmonių darbuotojams.

Šiuo metu daugelis stambiausių uosto įmonių turi savo informacinių technologijų skyrius, kurie diegia informacines technologijas, apdoroja verslo informaciją. Tačiau ne visos mažos ir vidutinės įmonės pajėgios turėti atskirą IT skyrių, tad joms reikia universalių specialistų.

Pasak studijų programos kuratorės, informacinių technologijų laboratorijos vedėjos Elenos Valionienės, sudėtingiausia yra verslui susikalbėti su informatiku. "Tad mes ir rengsime specialistus, kurie bus tarpininkai tarp verslo ir informatikos. Jų tikslas suvokiant verslo esmę veikti informacinėje erdvėje ir atliepti verslo poreikius. Paprastai sakant, jie bus programuotojai, kurių tikslas - gerinti verslo sąlygas", - sako E. Valionienė.

Studijos trunka trejus metus. Absolventams suteikiamas informatikos profesinio bakalauro laipsnis. Įsidarbinimo galimybės gana plačios - nes jie galės būti daugiau nei 20 pavadinimų specialistais, pavyzdžiui, sistemų analitikais, programinės įrangos kūrėjais, programuotojais ir kt.

Paklausta, koks turi būti žmogus, besirenkantis studijuoti naują programą, direktoriaus pavaduotoja atsakė: "Kūrybiškas. Duomenys bus, bet kaip juos panaudoti, kokius jais remiantis pateikti pasiūlymus - tai kūryba, kuriai tikrai reikia žmogaus."

Kas bus studijuojama?

Duomenų analitikai LAJM studijuos 4 skirtingų sričių - matematinio modeliavimo, programavimo, analitikos ir jūrų verslo - modulius, kurių paskaitos vyks laivybos ir uosto elektroniniuose treniruokliuose, taikant atviro kodo programas tokias, kaip "Python" ir "R/Rstudio", taikys didžiųjų duomenų ir blokų grandinių technologijas, naudosis elektroniniais geografiniais žemėlapiais ir kt. Dėstytojas Stasys Donėla, dėstantis LAJM programavimą "Python" kalba nuo 2012 metų, yra tikras šios programavimo kalbos gerbėjas. Studentai treniruokliuose galės imituoti įvairias situacijas ir analizuoti duomenis, ieškoti sprendimų, kaip juos pakeisti, kad rezultatas būtų geresnis.

Pagrindiniai dėstytojai bus iš LAJM, o siekiant suteikti studentams kuo daugiau praktinių įgūdžių bus kviečiami IT kompanijų darbuotojai, pavyzdžiui, informacinių sistemų architektai, uosto informacinių sistemų kūrėjai ir kt.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder