Aistros dėl Girulių: užmojai pajūrio mišką aukoti dėl geležinkelių mazgo piktina klaipėdiečius

Aistros dėl Girulių: užmojai pajūrio mišką aukoti dėl geležinkelių mazgo piktina klaipėdiečius

Klaipėdiečiai aktyviai priešinasi planams rekonstruoti Pauosčio geležinkelio mazgą tarp Klaipėdos ir Girulių. Žmones piktina užmojai iškirsti nemažą plotą rekreacinio pajūrio miško ir išplėsti geležinkelių zoną.

Vyriausybės posėdyje dar trečiadienį planuota svarstyti daug aistrų keliantį klausimą. Tačiau įsikišus aktyviems bendruomenės nariams, šis klausimas buvo nukeltas.

Penktadienį Klaipėdoje planuoja lankytis susisiekimo viceministras Gytis Mažeika, žadamas susitikimas su vietos bendruomene.

Teks iškirsti pajūrio mišką

Pauosčio geležinkelio mazgas esą „nuimtų“ pramoninius geležinkelio srautus iš Klaipėdos centro. Ir miesto bendrasis planas numato iki 2030-ųjų vis mažinti centrinės geležinkelio stoties kelyną ir palikti šią stotį tik keleivių pervežimams. Tam būtina Pauosčio ir Draugystės geležinkelio stočių plėtra.

Iš pradžių planuota, kad prireiktų iškirsti apie 50 hektarų miško, po konsultacijų su specialistais jau pranešama apie planuojamus kirsti 30 hektarų. Pauosčio ir Draugystės stočių rekonstrukcija, skaičiuojama, kainuotų apie 80 mln. eurų.

Klaipėdos miesto savivaldybė šiam projektui pritarė balandžio 30 d. Visuomenininkai piktinasi, kad dėl karantino šis faktas nenuskambėjo žiniasklaidoje.

Bendruomenė žada priešintis

Visuomenininkai piktinasi, kad mišką norima aukoti dėl konteinerių terminalu virsiančio geležinkelio kelyno: čia esą norima grupuoti krovinius, formuoti šaudyklinius traukinius, kurie krovinius gabens tolimais maršrutais. Primenama, kad toks terminalas, dar vadinamas „traukinių parkavimo aikštele“, buvo numatytas toliau nuo jūros – tarp Kopūstų kaimo ir Kretingalės.

Klaipėdos bendruomenių asociacija savo paskyroje feisbuke rašo: „Šis geležinkelio verslas iki šiol buvo numatomas išvystyti tarp Kopūstų kaimo ir Kretingalės statant sausąjį uostą, bet staiga Vilniaus „strategai“ su visuomene nesikonsultavę ėmė ir nusprendė, kad tam geriau bus išsikirsti Girulių mišką ir statyti tiesiog Klaipėdos miesto ribose. Todėl „Lietuvos geležinkeliai“ taip prieštarauja, kad Klaipėdos m. Bendruoju planu būtų numatomas kurortinių teritorijų vystymas Klaipėdos pajūryje – Giruliuose, Melnragėje. Matyt, pagal jų planus Girulių miškas ir šalia esantys rajonai turi tapti pramoninio uosto aptarnavimo ir susijusių veiklų zonomis, šalia kurių gyvenantys žmonės, viešbučiai, poilsio zonos ir kt. kurorto atributai tik trukdys.“

Klaipėdos bendruomenių asociacija žada artimiausiu metu suformuluoti Klaipėdos bendruomenių reikalavimus planavimo organizatoriui ir prašys miesto žmonių palaikymo ir aktyvaus dalyvavimo siekiant, kad jie būtų įgyvendinami.

„Sunkiai, bet mes dar galime gintis nuo tokio grobikiško ir naikinančio požiūrio į miestą, nuoseklaus nesiskaitymo su klaipėdiečiais, o kai nebegalėsim – tada visi kartu ilgainiui tapsime tik kažkokia tamsių, piktų ir pavargusių nesusipratėlių gyvenviete iš kiemo pusės labai agresyviam uostui“, – rašo asociacija.

Kita vieta nepatraukli – ekonomiškai

Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, liberalas Simonas Gentvilas Vyriausybei pateikė būtent tokį siūlymą, esą jau dešimtmetį buvo planuota tokį geležinkelio mazgą, apimantį Klaipėdos, Rimkų, Draugystės geležinkelio stotis, joms priklausančius kelynus, tiesti greta Kopūstų. Primenama, kad tai buvo numatęs ir Klaipėdos rajono bendrasis planas.

Susisiekimo ministerija bendruomenei nurodė, kad Kopūstų kaimas nuo Pauosčio kelyno nutolęs 9,3 km ir esą dėl šios priežasties tiek aplinkosauginiu, tie ir ekonominiu požiūriu ši vieta „tampa nepatraukli krovinių siuntėjams, gavėjams, Klaipėdos miestui, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, krovos kompanijoms bei AB „Lietuvos geležinkeliams“.

Primenama, kad dar 2008-aisiais Kopūstai po atliktos galimybių studijos buvo įvardyti kaip netinkama vieta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder