Baltijos jūra nerami: labai didelė trauka, skendo žmogus

Baltijos jūra nerami: labai didelė trauka, skendo žmogus

Klaipėdos gelbėtojai perspėja, kad maudytis Baltijos jūroje šiuo metu pavojinga dėl labai didelės traukos. Nelaimės vos išvengta Pervalkoje, kur skendo vyras.

BĮ "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki sakė, kad penktadienį maudytis draudžiama Pirmosios ir Antrosios Melnragės, Girulių, Smiltynės paplūdimiuose. Ypač pavojinga Melnragės pliažuose, nes ten prie pat kranto yra gilu.

Kiek laiko bus draudžiama maudytis, kol kas sunku pasakyti.

"Viskas priklauso nuo oro sąlygų. Keletą dienų buvo stiprus vėjas, jūra įsibangavo. Šiandien iš pačio ryto vėjas nurimo, bet bangavimas liko, nors bangos ir nedidelės. Tokiais atvejais labai padidėja trauka į jūrą", - paaiškino A. Siakki.

"Dabar labai atidžiai viską stebime, nes žmonėms, atėjusiems prie jūros, atrodo, kad nieko tokio, nes nedidelis bangavimas ir galima drąsiai lįsti, nes nieko neatsitiks. Jie labai klysta, nes šiandien kaip tik yra tokios sąlygos jūroje, kad labai padidėjusi trauka, srovės, todėl žmonės rizikuoja patekti į duobę ir gali patys nebegrįžti į krantą ar nuskęsti", - akcentavo gelbėtojas.

Iki šiol, pasak pašnekovo, gelbėti skęstančiųjų neprireikė, nes vanduo buvo gana šaltas. Vis dėlto teko padėti tiems, kurie būdami krante susidūrė su sveikatos problemomis, pavyzdžiui, patyrė šilumos smūgį, epilepsijos priepuolį ar skundėsi kitais negalavimais.

Vis dėlto pradėjus šilti vandeniui atsirado norinčiųjų plaukti toliau, nei leidžia gelbėtojai, tad teko drąsuolius grąžinti arčiau kranto.

Pervalkoje skendo žmogus

Penktadienį skaudžios nelaimės vos buvo išvengta Pervalkoje - buvo gelbėtas skendęs žmogus.

Incidentas įvyko apie 9 val. ryto, o šiame paplūdimyje gelbėtojai pradeda budėti nuo 10 val.

Buvęs Neringos paplūdimių gelbėtojas Adomas, gyvenantis šalia pliažo, išgirdo pagalbos besišaukiantį žmogų - poilsiautoją iš Vilniaus klastingos jūros srovės pradėjo traukti gilyn.

Pasak įvykio liudininkų, buvęs gelbėtojas apsivilko gelbėjimo liemenę ir šoko į vandenį. Atplaukęs prie poilsiautojo apvilko jį gelbėjimo liemene ir parplukdė į krantą.

Nukentėjusiojo gaivinti nereikėjo, jis gelbėtojų keturračiu buvo pristatytas medikams.

"Šiais metais pas mus kol kas viskas laimingai. Aukų neturime ir tik šiandien užfiksavome antrą skendimo atvejį. Įdomu, kad abu atvejai įvyko ryte", - sakė Neringos gelbėtojų vadovas Gintaras Kuprys.

Klausyti gelbėtojų - privaloma

Šį ilgąjį savaitgalį oras turėtų sušilti iki 20 laipsnių, vandens temperatūra siekia apie 17-18 laipsnių.

A. Siakki primena, kad visi poilsiautojai turi elgtis atsargiai ir atsakingai - klausyti gelbėtojų, paisyti iškeltų vėliavų, ženklų, leidžiančių ar draudžiančių maudytis, prižiūrėti vaikus, nesimaudyti jūroje su pripučiamais čiužiniais ar ratais.

"Kai žmonės ateina prie jūros, jie bando išsimaudyti, nepaiso gelbėtojų įspėjimų, draudimų. Pavyzdžiui, gelbėtojas pasako asmeniškai ar per garso sistemą, kad draudžiama maudytis, žmogus iš vandens išlipa, bet po kurio laiko vėl lenda į jūrą.

Pastebėjome, kad tėvai net moko vaikus ir leidžia lįsti į jūrą kabant raudonai vėliavai, negalvodami apie jų saugumą. Dažnai žmonės galvoja, kad jei kažkas skęs, tai ne jie, bet čia jie klysta", - neatsakingumu stebėjosi A. Siakki.

Gelbėtojas priminė, kad svarbu saugotis ir duobių, nes būtent tose vietose būna apie 90 proc. skendimo atvejų: "Pavyzdžiui, beveik visi pernai ir užpernai išgelbėti žmonės skendo būtent ten, kur buvo ženklas "Duobė". Nors yra perspėjantis ženklas, jo nepaiso, o kartais net ant ženklo pasikabina rankšluostį..."

Informacija


Žmonės jūroje dažniausiai skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą atgalinė srovė. Pakliuvęs į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta.

Jei pakliuvote į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis, budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti. Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas, pastebėjęs jus, ištrauks.

Jeigu nutarėte išplaukti pats, savo jėgomis, tuomet svarbiausia plaukti atgal į jūrą ir arba į kairę, arba į dešinę. Išplaukti iš tos teritorijos, kur yra duobė, nereikia skubėti ir stipriai plaukti. Ramiai išsilaikyti ant vandens ir plaukti palei krantą į dešinę arba į kairę. Taip išplauksite iš duobės ir jūra tada padės jums pati grįžti į krantą, kur jau duobės nebebus.

Pagrindinis patarimas - nepanikuoti ir nesistengti labai greitai grįžti į krantą. Tai būtų tas pats, kaip upėje prieš srovę plaukti, bet jūroje jūs tik eikvosite energiją.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder