Jaunimas imitavo savivaldybės darbą

Jaunimas imitavo savivaldybės darbą

Šeštadienį Klaipėdos miesto savivaldybės posėdžių salėje "šeimininkavo" ne įprasti miesto tarybos nariai, o vyresniųjų klasių moksleiviai ir studentai. Jie, dalyvaudami projekte "Pilietiškumo mokykla", simuliavo tarybos narių darbą.

Dešimtą valandą susirinkę dalyviai diskutavo su parlamentarais Pauliumi Saudargu, Roku Žilinsku, politiku Laurynu Kasčiūnu. Kiek vėliau, atsikvėpimui šiek tiek pasivaišinę ir pabendravę su kolegomis, sugrįžo į posėdžių salę ir pradėjo sunkų politikų darbo imitavimą.

Imitavimas vyko žaidimo forma. Buvo galvojami partijų pavadinimai, skirstymasis į komitetus, mero rinkimai, iškeltų klausimų nagrinėjimas, vyko kitų tarybos narių darbų simuliavimas.

Projektą uostamiestyje organizavusios "Jaunųjų konservatorių lygos" (JKL) Klaipėdos skyriaus pirmininkė Justina Kunickaitė teigia, jog projektas naudingas jaunimui, ypač moksleiviams, kurie per vieną dieną supažindinami su svarbiausios tarybos mieste veikla ir netgi pabūna "jos kailyje". "Jaunimui parodoma, kaip dirba savivalda, kokie yra komitetai ir kokia jų veikla", – sako J. Kunickaitė.

"Tai – rezoliucija. Rezoliucijoje svarstomi klausimai iš įvairių komitetų – turizmas, sportas, socialiniai klausimai, sveikata. Kiekvienas jaunuolis galės teikti savo pasiūlymą, ir vyks svarstymai. Bus mero rinkimai, partijų simuliacija", – aiškina JKL Klaipėdos skyriaus pirmininkė ir priduria, kad šiuo projektu jaunimas skatinamas labiau domėtis savo miestu bei valstybe.

Renginyje dalyvavęs parlamentaras Rokas Žilinskas sako, kad mūsų kasdiena yra milijardai sprendimų, o mūsų likimas – tų sprendimų padarinys. "Daugybė žmonių nesupranta priežastinio ryšio tarp savo sprendimų ir likimo, ir likimą dažnai vadina bausme, Dievo rykšte. Tie žmonės skiriasi nuo tų, kuriuos mes vadiname sąmoningais piliečiais. Čia susirinko jaunimas, kuris siekia tapti sąmoningais piliečiais, tai yra, suprasti priežastinius ryšius tarp savo sprendimų ir jų padarinių", – mano politikas.

Jaunimas teigia, kad projektas išties įdomus ir skatinantis jų pilietiškumą. Klaipėdos "Vėtrungės" gimnazijos dešimtokas Paulius, dirbęs Švietimo komitete, sako, kad projektas praplečia žinias ir supratimą. Tuo tarpu "Varpo" gimnazijos antros klasės gimnazistė Guoda teigia, kad projektas labai naudingas. Mergina, atstovavusi Miesto plėtros ir verslo komitetui, sakė dar nesuplanavusi, kokius klausimus kelti. Tos pačios gimnazijos abiturientas Mantas teigė visada mėgęs išbandyti naujus dalykus savo gyvenime, ir projekte tikėjosi pasimokyti pilietiškumo. Vaikinas dirbo Socialinės sveikatos apsaugos ir sporto komitete.

J. Kunickaitė džiaugėsi, jog didėja dalyvių aktyvumas. Šiemet jų buvo apie 40. Pernai - gerokai mažiau.

2005-aisiais metais startavęs projektas "Pilietiškumo mokykla" – kasmetinis pilietiškumą skatinantis renginys, skirtas vyresnių klasių moksleiviams ir studentams. Dalyviai turi galimybę imituoti savivaldos veiklą bei susipažinti su savivaldos veiklos principais, patys tapę tarybos nariais ar net pačiu miesto meru. Aktyviausi dalyviai, pakliuvę į finalinį etapą, turės galimybę vykti į Lietuvos Respublikos Seimą, susipažinti su Seimo narių veikla, simuliuodami darbą frakcijose bei debatus plenariniame posėdyje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder