Kalvystės plenere gimsianti mūza jau laukiama Klaipėdoje

Kalvystės plenere gimsianti mūza jau laukiama Klaipėdoje

Klaipėdą ir jos erdves vertina ne tik poilsiautojai ar turistai. Jau dešimtus metus uostamiestyje į priekalus kaukšės kūjai - rugpjūčio 13-14 dienomis Lietuvos kalvių sąjunga čia surengs tradicinį kalvystės plenerą.

Jubiliejinis renginys šįkart vyks Šiauriniame rage. Kaip ir kasmet, kalviai žada nukaldinti dovaną miestui. Vakar apie tai Lietuvos kalvių sąjungos vadovas Linas Leščiauskas kalbėjosi su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku.

Nauja vieta

Pasak L. Leščiausko, Žolinių savaitgalį vyksiantis renginys "Keturi vėjai" yra nekomercinis, jis taip pat skiriasi ir nuo mugių bei etnografinių švenčių.

"Plenere akcentuosime pačią kalvystę ir sieksime, kad kuo daugiau žmonių pažintų ir domėtųsi autentišku amatu, bendrautų su meistrais ir pamatytų "gyvą" kūrybą iš metalo. Plenere dalyvaus kalviai iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Čekijos ir Lietuvos", - pasakojo Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas.

Šiais metais renginiui parinkta nauja vieta - Šiaurinis ragas. Anksčiau kalvystės pleneras yra vykęs Teatro aikštėje, Kruizinių laivų terminale. Pasak L. Leščiausko, nauja erdvė pasirinkta neatsitiktinai - norėjosi būti arčiau vandens ir taip sulaukti didelio žmonių srauto.

Žadama, kad renginio metu vyks edukacinės programos, žmonės galės patys išbandyti kalvystės amatą. Taip pat planuojama surengti tradicines kalvių varžytuves. Pats svarbiausias festivalio tikslas - nukaldinti "Kalvystės mūzą", kuri ir turėtų papuošti Klaipėdos miestą.

L. Leščiauskas pateikė ir būsimo kūrinio eskizą.

"Kadangi tai - dešimtasis festivalis, norėjome, kad kūrinys vaizduotų kalvystę. Norime parodyti, kad XXI amžiuje vis dar ji egzistuoja. Turime tikslą sukurti tokią kompoziciją, kuria atiduotume pagarbą šiam amatui. Mūza - kalvių idėjų įkvėpėja", - aiškino L. Leščiauskas.

Nori J. Janonio gatvės

Renginio organizatoriai ir kalviai šį kūrinį įsivaizduoja J. Janonio gatvėje esančioje aikštėje. "Ta vieta yra puiki ir paruošta. Kūrinys ten nuostabiai įsikomponuotų", - teigė L. Leščiauskas.

V. Grubliauskas palaimino kalvių sprendimą.

"Jei jūs manote, kad ši vieta tinka jūsų kūriniui, aš gerbiu jūsų pasirinkimą. Matydamas eskizą, džiaugiuosi, nes jis atrodo pakankamai kūrybiškai, meniškai, muzikaliai. Mums svarbu, kad kūrinys atsidurtų toje vietoje, kurią matote jūs. Norisi tikėti, kad derinimo klausimai bus sprendžiami pačiu operatyviausiu būdu.

Aišku, reikės gauti architektų bei kitų miesto įvaizdį prižiūrinčių specialistų leidimus. Tikimės, kad pavyks neužstrigti įvairiose derinimo problemose, nes čia nėra visiškai paprastas dalykas. Ko gero, nukaldinti plenere vieną ar kitą meno kūrinį yra šiek tiek lengviau nei atlikti visas procedūras institucijose. Bet viskas yra padaroma", - tikino miesto vadovas.

Jis pabrėžė, kad ilgai svarstyti, kur pastatyti kūrinį, nevertėtų: "Būtų didžiulė nuodėmė nukaldintą mūzą laikyti kokiame nors sandėlyje ir laukti, kol bus nuspręsta, kur ją statyti. Toks darbas turi būti ne kažkur užkampyje, bet garbingoje, reprezentacinėje vietoje."

Kalvių kūriniai Klaipėdoje mėgstami

Apskritai meras negailėjo gerų žodžių kalviams bei jų darbams.

"Pleneras - labai gražus ir prasmingas sumanymas. Džiaugiuosi, kad jis pasitinka pirmą rimtą jubiliejų. 10 metų - akivaizdus paliudijimas, jog tai yra rimtas renginys, turintis istoriją bei perspektyvų. Reikia pasidžiaugti ir tuo, kad tai nėra tik kalvių meistriškumo renginys. Jis taip pat palieka pėdsaką, kurį mieste galima matyti gražių metalinės architektūros kūrinių pavidalu", - sakė V. Grubliauskas.

Meras tikino, kad ir patys klaipėdiečiai mėgsta kalvių darbus: "Esminis įvertinimas yra tai, kad žmonės pamilsta tuos kūrinius, juos vertina kaip daiktus, turinčius praktinį pritaikymą, todėl labai tikiuosi, kad ir šis pleneras mieste paliks pėdsaką, kuris natūraliai įsikomponuos į miesto aplinką."

Pažymėta, kad vieno iš plenerų kūrinys - jaunavedžių spynoms kabinti skirtas "Meilės medis" - išsprendė Biržos tilto, kentėjusio nuo šių metalinių santuokos simbolių, svorio ir priežiūros problemą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder