Karo laive „Jotvingis“ pusšimtis kūrėjų ieškos inovatyvių sprendimų gynybai

Karo laive „Jotvingis“ pusšimtis kūrėjų ieškos inovatyvių sprendimų gynybai

Penktadienį Klaipėdoje, laive „Jotvingis“, prasidės gynybos ir technologijų kūrybos stovykla (hakatonas) „Delta Navy“.

Per 48 valandas truksiantį renginį 50 mokslininkų, startuolių ir karybos ekspertų kurs inovatyvius sprendimus gynybos sričiai ir Lietuvos kariuomenei.

Juos konsultuos daugiau nei 20-ies įvairių sričių Lietuvos ir užsieninio lazerių technologijų, bepiločių orlaivių, elektronikos, inžinerijos programavimo ir kitų sričių ekspertų, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Hakatoną vertiname kaip neeilinį renginį ir tikimės, kad toks bendradarbiavimas ne tik padės visuomenei daugiau sužinoti apie gynybos technologijų ir saugumo sektorių, bet ir padės atrasti inovatyvių problemų sprendimo būdų“, – sakė vienas iš renginio organizatorių Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Tyrimų ir technologijų skyriaus vedėjas Laurynas Mockaitis.

Dalyvauti hakatone norą išreiškė daugiau nei 100 įvairių sričių mokslininkų, ekspertų iš Lietuvos ir užsienio. Specialiai šiam renginiui suburta komisija atrinko 50 dalyvių – lazerinių technologijų specialistų, ilgametę patirtį turinčių inžinierių, Lietuvos universitetų studentų bei dėstytojų.

Komisijos atrinkti dalyviai turės išspręsti tris užduotis, problemas, kurias iškėlė Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos.

Pirmoji – sukurti karinio personalo ir jo resursų valdymo laive sistemą, kuri leistų apsaugoti įgulos narius nuo jūroje keliamų pavojų, gaisrų ar iškritimo per bortą atvejų.

Antroji – sukurti lazerinės komunikacijos tarp laivų jūroje sistemą palaikyti koduotą lazerinį ryšį tarp laivų esant radijo tylai ar radijo bangų trikdžiams.

Trečioji užduotis – drono, pritaikyto veikti atviroje jūroje, sukūrimas, kuris leistų laiku atlikti paieškos ir gelbėjimo užduotis, efektyviai perduoti informaciją apie ieškomą objektą karinių jūrų pajėgų laivui.

Dalyvių kuriamus inovatyvius produktus vertins komisija.

„Delta Navy“ hakatonas – tai jau antroji gynybos ir technologijų kūrybos stovykla, rengiama Lietuvos kariuomenėje ir pirmosios tokios kūrybinės dirbtuvės Karinėse jūrų pajėgose.

Anot KAM pranešimo, hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiko tarpą (dažniausiai savaitgalį) kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kurį vertina ekspertų komisija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder