Klaipėdiečiai iš namų gražiuoju nesikraustys

Klaipėdiečiai iš namų gražiuoju nesikraustys

„Gyvename tarsi akmens amžiuje. Kai sutemsta, einame miegoti, o pasišviečiame žvakėmis“, – po gaisro apgailestavo viename Nemuno gatvės bendrabutyje gyvenantys panevėžiečiai.

Jau antrą parą daliai bendrabučio trečiame aukšte gyvenančių žmonių tenka eiti pas kaimynus įsikrauti telefonų ar prašyti, kad leistų pasinaudoti šaldytuvais. Keli butai be elektros liko po užvakar apie trečią valandą nakties kilusio gaisro.

Iš miego gyventojus pakėlė pasklidęs degėsių tvaikas. Pradarę duris jie išvydo dūmuose skęstantį koridorių. Liepsnojo bendro naudojimo virtuvė.

Evakuoti gyventojų neprireikė. Per kelias minutes ugniagesiai įveikė liepsnas, tačiau jos spėjo nusiaubti patalpą. Iš viryklės, stalo, kėdžių ir dar kelių smulkių baldų liko tik degėsių krūva. Nuo karščio išdužo langai.

Neatmetama, kad gaisras plykstelėjo nuo nuorūkos arba ant įjungtos viryklės buvo paliktas puodas.

Niekaip nesibaigia Klaipėdos savivaldybės ir dviejų Nemuno gatvės namų gyventojų ginčai – žmonės nesutinka kraustytis kitur, nes jiems atrodo per mažos už būstus siūlomos kompensacijos.

Sausio pradžioje baigėsi terminas, per kurį gyventojai turėjo apsispręsti, ar sutinka savo butus parduoti pateiktomis sąlygomis, tačiau jų sprendimo nesulaukta.

Klaipėdiečiai piktinasi: esą už valdžios siūlomus pinigus jie vietoj dabar turimo dviejų kambarių buto galėtų nusipirkti nebent kambarį bendrabutyje.

Antai vieno kambario bute gyvenančiai dviejų asmenų šeimai pasiūlyta 27 tūkst. eurų kompensacija, už šiek tiek didesnį dviejų kambarių butą – 35 tūkst. eurų.

Nekilnojamojo turto specialistai teigia, kad savivaldybės siūlomos kompensacijos atitinka rinkos kainas ir net yra didesnės.

Mat prie vertintojų pateiktos kainos ji prideda 10, o uosto įmonės – dar 20 procentų sumos.

Uostininkai pravėrė pinigines, nes dėl Nemuno gatvėje įsikūrusių jų įmonių labiausiai ir kenčia žmonės: visai po langais nuolat važinėjantys traukiniai kelia vibraciją, dėl to skilinėja namų sienos, iš bendrovių sklinda triukšmas.

Kai kurie gyventojai norėtų, kad namai, kuriuose prabėgo bene visas jų gyvenimas, būtų atnaujinti.

Visuomenės sveikatos centro specialistai čia ne kartą atliko tyrimus – buvo nustatyta, kad gerokai viršijamos leistinos vibracijos ir triukšmo normos. Tokiomis sąlygomis gyventi negalima.

Ne ką pagelbėjo ir pastatytos garsą sulaikančios sienelės.

Su savivaldybės siūlomomis kompensacijomis sutiko tik penkių butų ir vienų negyvenamųjų patalpų savininkai. Tai – penktadalis visų būstų šeimininkų.

Kitas savivaldybės žingsnis būtų perimti butus visuomenės poreikiams.

Tuomet kompensacijos gyventojams sumažėtų.

„Niekas prievarta nebus išmestas į gatvę. Jei nepavyks susitarti geruoju, pirkimo ir pardavimo procedūra bus nutraukta, o būstai perimami visuomenės poreikiams. Jei gyventojai nesutiks, viską turės nuspręsti teismai“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Abu gyvenamieji namai vertinami beveik 600 tūkst. eurų. Senus statinius įsigijusi savivaldybė juos nugriautų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder