Klaipėdoje paminėta Šv. Martyno diena

Klaipėdoje paminėta Šv. Martyno diena

Pirmadienį Klaipėdoje nuo Jono kalnelio iki Tautinių kultūrų centro pražygiavo eisena su šventiniais žibintais, skirta Šv. Martyno dienai.

Po eisenos Tautinių kultūrų centro vidiniame kiemelyje surengta inscenizacija "Legendos apie Šv. Martyną".

Renginys organizuojamas nebe pirmus metus. Šitaip prisimenama legenda, kaip Šv. Martynas per šalčius pasidalino apsiaustu su vargeta.

Šventasis Martynas - IV a. Italijoje gyvenęs vyskupas, pasižymėjęs gailestingumo darbais, ypač neturtėlių šalpa. Paveiksluose vaizduojama, kad jis, būdamas kareiviu, atiduoda elgetai savo apsiaustą. 

Lietuvoje, kaip ir kituose Europos kraštuose, ši diena buvo galutinis įvairių mokesčių sumokėjimo terminas. Pavyzdžiui, XVI a. karčemininkai per šv. Martyną turėdavo sumokėti feodalinių valdų administracijai karčemos laikymo mokestį. XVII a. palivarkai būdavo išnuomojami nuo šv. Martyno iki kitų metų tos pačios dienos.

Dar XX a. Klaipėdos krašte per šv. Martyną baigdavosi bernų ir mergų, t. y. žemės ūkio samdinių, samdos laikas. Šią dieną su samdiniais būdavo atsiskaitoma ir kitur, pavyzdžiui, Austrijoje, kur tą dieną baigdavosi ir gyvulių ganymas ganyklose.

Vokietijoje šią dieną prasidėdavo gyvulių skerdimas, trukdavęs visą mėnesį. Manoma, kad šiuo laikotarpiu gyvuliai buvo skerdžiami ir kitur, nes, pavyzdžiui, Suomijoje gyvuoja paprotys šv. Martyno dieną kepti riebius kraujinius kruopų vėdarus.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder