"Klaipėdos naftos" projektui - prestižinis apdovanojimas

"Klaipėdos naftos" projektui - prestižinis apdovanojimas

KN (AB "Klaipėdos nafta") koordinuojamas projektas "Blue Baltics" sulaukė išskirtinio pripažinimo. Pirmadienį Austrijos ambasados ekonomikos patarėja Ingrida Valentini-Wanka bendrovei įteikė prestižinį aplinkosaugos apdovanojimą "Energy Globe Award Lithuania 2019".

Komisija įvertino KN pastangas tausojant energijos išteklius ir mažinant aplinkos taršą. Kasmet dėl apdovanojimo varžomasi net 187 šalyse.

Projekte "Blue Baltics" partneriai iš Lietuvos, Estijos, Vokietijos ir Švedijos sukūrė galimybes Baltijos jūroje naudoti švaresnį ir tvaresnį laivų kurą. Taip buvo ne tik didinamas jūrinės ekonomikos konkurencingumas, bet ir mažinama tarša šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Projektas pradėtas įgyvendinti vos prieš trejus metus. Per tą laiką uostamiestyje buvo pastatyta suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stotis. Projektui "Blue Baltics" iš fondo "Motorways of the Sea" programos iš viso skirta apie 15 mln. eurų, iš kurių apie 4 mln. eurų prisidėjo KN.

"KN kartu su keturiais partneriais sukūrė unikalią vertės grandinę, kuri apima tiek aplinkai nekenksmingo SGD kuro infrastruktūros plėtrą, tiek ir šio kuro distribucijos galimybes. "Energy Globe Award" apdovanojimas yra svarbus ir įkvepiantis įvertinimas už sėkmingą bendradarbiavimą su partneriais siekiant užtikrinti aukštus aplinkosauginius standartus Baltijos jūroje.

Svarbu pažymėti, kad Klaipėdoje sukurta SGD mažos apimties paskirstymo infrastruktūra naudą teikia ne tik aplinkosauginiu požiūriu, bet ir yra reikšminga SGD vertės grandinės dalis, kurios vystymasis sudaro galimybę vystyti papildomas veiklas ir taip mažinti Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo kaštus visiems dujų vartotojams", - sako KN Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis.

Jis priminė, kad iš SGD terminalo į paskirstymo stotį galima atsigabenti bei patiekti dujas mažais kiekiais. Paskirstymo stotyje teikiamos ir SGD saugojimo paslaugos.

Uostamiestyje suskystintosios gamtinės dujos kraunamos į autocisternas, kurios 600 kilometrų spindulių keliauja į kaimynines šalis. A. Molis neabejoja, kad visas SGD paskirstymo stoties potencialas dar neišnaudotas.

"SGD būtų galima krauti ne tik į autocisternas, bet ir į konteinerius, kitas talpyklas ir gabenti jas dar didesnį atstumą. Matome potencialą SGD naudoti kaip sunkiojo transporto kurą, kuris ir pigesnis, ir mažiau taršus", - tikino A. Molis.

"Energy Globe Award" apdovanojimu siekiama atkreipti dėmesį į inovatyvius projektus, sprendžiančius aktualiausias aplinkosaugos problemas - išteklių trūkumą, oro ir vandens taršą, eroziją, neigiamus klimato pokyčius. Anot apdovanojimo iniciatorių, tokiu būdu verslas skatinamas atkreipti dėmesį į aplinkosaugines problemas galinčius spręsti inovatyvius sprendimus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder