Klaipėdos policija ruošia staigmeną triukšmadariams

Klaipėdos policija ruošia staigmeną triukšmadariams

Klaipėdos policija ketina pasekti kolegų iš Šiaulių pavyzdžiu ir dar šiais metais paruošti triukšmaujantiems motociklininkams "dovanėlę" - garso matuoklį.

Uostamiesčio gyventojai dėl triukšmadarių gatvėse dažnai skundėsi praėjusiais metais. Klaipėdos policijai mieste ir rajone tokių pažeidėjų pavyko užfiksuoti vos 14, todėl pradėta galvoti apie rimtesnes pažeidimų fiksavimo priemones.

Nesibaigianti problema

Praėjusių metų rugpjūtį "Vakarų ekspresas" rašė, kad Klaipėdos gyventojai dėl motociklininkų keliamo triukšmo skundžiasi visame mieste - nuo Melnragės iki pietinės miesto dalies. Labiausiai dėl triukšmadarių kenčia miegamieji rajonai - naktį nuo triukšmo prabunda vaikai.

[CITATA]

Kad šiltuoju sezonu triukšmaujantys motociklininkai kelia problemų, kalba ir Klaipėdos, ir Šiaulių Kelių policijos vadai. Ir nors pavienius atvejus užfiksuoti pavyksta, nubaudžiami ne visi.

"Kai kurie motociklų savininkai perdaro savo motociklų išmetimo sistemas ir taip padidina triukšmingumą. Dėl to žmonės ir skundžiasi, kyla konfliktų. Klaipėdoje didelė dalis motociklininkų yra patikrinti, jie ir su vairuotojo pažymėjimais, ir su tinkamais dokumentais, blaivūs.

Problema ta, kad kai kurie važiuoja naktį ir kelia triukšmą", - sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos vadas Mindaugas Džermeika.

Praėjusiais metais Klaipėdos AVPK pareigūnai Klaipėdoje ir rajone nubaudė 14 triukšmadarių. Pasak M. Džermeikos, tokių problemų kitose apskrities vietovėse nėra.

"Visi pažeidėjai buvo pakeitę transporto priemonių išmetimo sistemas. Už tai pareigūnai surašė protokolus ir anuliavo techninę apžiūrą. Tad pažeidėjams daugiau žalos padarė ne bauda, o būtent nebegaliojanti techninė apžiūra - transporto priemonėms ją teko atlikti iš naujo", - teigė M. Džermeika.

Į kovą - su garso matuokliu

Neapsikentusi gyventojų skundų dėl triukšmaujančių motociklininkų papildomų priemonių ėmėsi Šiaulių policija. Jai Šiaulių miesto savivaldybė nupirko garso matuoklį, kuris, kaip viliamasi, padės užfiksuoti ir nubausti daugiau pažeidėjų nei įprastai.

"Dabar garso matuokliui vykdoma metrologinė patikra, kad nustatant pažeidėją nebūtų susidurta su teisinėmis kliūtimis. Su juo gatvėse pradėsime dirbti antroje šio mėnesio pusėje. Daugiausia nusiskundimų sulaukiame iš miegamųjų rajonų. Natūralu, kad juose kontrolę ir vykdysime.

INICIATYVA. Pasak Šiaulių AVPK Kelių policijos viršininko Roberto Radavičiaus, motociklininkų klubų atstovai savo jėgomis stengiasi problemą spręsti - rašo uždarose socialinių tinklų grupėse ir bando išsišokėlius raminti. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Tačiau yra matuoklio naudojimo specifika - yra tam tikros sąlygos, kur triukšmo lygį galima matuoti. Į viską bus atsižvelgta, pareigūnus išmokysime, todėl būsimiems pažeidėjams nebus interpretacijų išsisukti nuo atsakomybės. Garso matuoklį ketiname pradėti naudoti antroje šio mėnesio pusėje", - tikino Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Robertas Radavičius

Iki šiol Šiaulių policija problemą bandė spręsti organizuodama susitikimus su motociklininkų klubo atstovais. Tai, R. Radavičiaus teigimu, duoda naudos.

"Suprantame ir juos, kad nori adrenalino. Bendru sutarimu priėjome prie išvados, kad nusiskundimų nebūtų. Jie ir patys savo jėgomis stengiasi problemą spręsti - rašo uždarose socialinių tinklų grupėse, bando išsišokėlius raminti, kad per juos nekentėtų kiti motociklininkai. Tačiau pasitaiko pavienių atvejų, kai Šiaulių gatvėmis pravažiuoja ir triukšmu pasimėgauja motociklininkai iš kitų miestų", - sakė Šiaulių AVPK Kelių policijos viršininkas.

Seks kolegų pavyzdžiu

Klaipėdos policija iki šiol triukšmadarius tramdo bendradarbiaudama su Klaipėdos techninių apžiūrų stotimi "Transkona" - jeigu darbo metu užfiksuojamas triukšmadarys, jis palydimas iki apžiūros punkto. Jame neatlygintinai pamatuojama ir išduodama pažyma, ar motociklininko transporto priemonė viršija leistino garso limitą. Jeigu garso viršijimas užfiksuojamas, pareigūnai surašo protokolą ir anuliuoja techninę apžiūrą.

Tačiau, kaip teigia M. Džermeika, su problemomis susiduriama po darbo valandų, kai techninės apžiūros centrai nedirba.

"Pagal Šiaulių pavyzdį sieksime bendradarbiavimo su Klaipėdos savivaldybe. Sulaukėme žodinio patvirtinimo, kad garso matuoklis galėtų būti nupirktas daugiausia už 3 tūkstančius eurų.

Turėdami garso matuoklį galėtume pažeidėjus fiksuoti visą parą. Iki šiol triukšmingumas Klaipėdos mieste kelia daug problemų, nes neturime tokio prietaiso. Kreipsimės į Savivaldybę, paruošime programą. Toks prietaisas reikalingas ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui, kuris sulaukia nusiskundimų dėl garsaus keturkojų lojimo ir panašiai", - teigė M. Džermeika.

Jis patikino, kad kelių policija reidus organizuos iki pat lapkričio, tad į pažeidimus bus reaguojama.

"Apskritai motociklininkams važiuoti grupėmis niekas nedraudžia. Prašome tik nepažeisti kelių eismo taisyklių - pavojingai nemanevruoti. Pavienius pažeidimus tikrai fiksuosime", - sakė Klaipėdos AVPK Kelių policijos vadas.

Lauks oficialaus kreipimosi

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjo Mariaus Poimanskio, apie galimybę Klaipėdos policijai turėti garso matuoklį buvo kalbėta, tačiau Savivaldybė klausimą svarstys tik sulaukusi oficialaus kreipimosi.

"Policijai reikia parašyti oficialų raštą, tada apie jį šnekėsime ir galvosime. Buvo ir anksčiau minčių apie poreikį įsigyti garso matuoklį, bet policija spręsdavo klausimą savarankiškai, bendradarbiaudama su techninės apžiūros centru. Buvo svarstymų, kad šią paslaugą būtų galima atlikti ir ne darbo valandomis, bet tokie svarstymai atsirado jau suplanavus biudžetą", - sakė M. Poimanskis.

Jo manymu, garso matuoklio suma nėra įspūdinga, tad galbūt Savivaldybė galėtų nuspręsti rasti pinigų dar šių metų biudžete.

"Kad toks prietaisas reikalingas, neabejoju", - pridėjo M. Poimanskis.

Kenkia sveikatai

Asta ŠLEPETIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja
Vienkartinis ar trumpalaikis triukšmas žmogaus organizmui gali ir nepadaryti žalos. Bet jautresnį žmogų gali ir išgąsdinti - gali sutrikti kalbėjimas, miegas, paspartėti širdies veikla, vaikas gali pradėti mikčioti. Apie tokius poveikius kalbėti nesinorėtų. Nors daugiau kalbama apie ilgalaikį poveikį, sakyti, kad trumpalaikis triukšmas nepadaro žalos - negalima.
Visuomenės sveikatos centras labai seniai matavo transporto triukšmą gatvėse. Pastaruoju metu dėl transporto triukšmo nusiskundimų nesame gavę. Bet jeigu žmonės kreipsis, tokius matavimus organizuosime.
Techninės apžiūros centruose galbūt atvažiuoja tvarkingi ir gražūs motociklai. Realus gyvenimas - visiškai kitoks. Patys dirbame prie judrios gatvės ir pakeliame galvą, kai pravažiuoja motociklas. Labai palaikytume dažnesnius policijos reidus, nes galbūt žmonės pradėtų bijoti važiuoti su netvarkingais motociklais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder