Pernai Klaipėdoje darbo vietoje žuvo 9 žmonės

Pernai Klaipėdoje darbo vietoje žuvo 9 žmonės

Trečiadienį Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriuje vyko uostamiesčio žiniasklaidos atstovų susitikimas ir bendravimas prie kavos puodelio, į kurį kvietė Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas, laikinai vykdantis inspektoriaus pareigas Gintaras Čepas, Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėjas Jonas Gricius ir Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Edmundas Gustainis.

Susitikimo metu specialistai žurnalistams pristatė nelegalaus darbo aktualijas bei tendencijas Lietuvoje ir Klaipėdos apskrityje, taip pat nelaimingų atsitikimų darbe priežastis, padarinius ir statistiką šalyje bei mūsų miesto apskrityje. Buvo supažindinama su Valstybinės darbo inspekcijos veiklos tikslais, prioritetais ir metodais.

Statistika

Klaipėdos apskrityje pernai buvo nustatyta 90 nelegaliai dirbančių asmenų, o per devynis šių metų mėnesius – 160. Nuo 2011-2012 m. stebima tendencija, jog mažėja klasikinio nelegalaus darbo, t.y., nesudarius darbo sutarties ir nepranešus Sodrai, tačiau auga slepiamo darbo laiko atvejų skaičius. Palankiausios sąlygos neteisėtam darbui pasireikšti – mobiliosios darbo vietos, sezoniniai darbai.

Klaipėdos apskrities įmonėse, preliminariais duomenimis, pernai žuvo 9 žmonės, 23 – sunkiai sužaloti. Daugiausiai sužalotųjų buvo transporto ir saugojimo veikloje (9 atvejai), statyboje (6), apdirbamojoje gamyboje (2). Šiemet mūsų miesto apskrityje žuvo 8 darbuotojai, sunkiai sužalota – 20. Dažniausiai susižalojama ar žūstama darbuotojui nukritus iš aukščio, arba daiktui, ruošiniui, kroviniui nukritus iš aukščio ar jiems nuvirtus, darbuotojams nugriuvus dėl slidumo ar kitų priežasčių, elektros srovės poveikio.

Klaipėdos apskrityje pernai du darbuotojai žuvo darbe būdami neblaivūs, o šiemet 2 neblaivūs darbuotojai patyrė sunkius kūno sužalojimus.

Pagal pastarųjų penkerių metų duomenis, Valstybinėje darbo inspekcijoje skundų ir pranešimų skaičius mažėjo. Klaipėdos apskrityje pernai gauti 498 skundai, šiemet – 486. Apie 90 proc. ištirtų skundų ir pranešimų susiję su darbo įstatymų pažeidimais. Daugiausia iš jų – dėl nelegalaus darbo, darbo užmokesčio vėlavimo ar delsiamo galutinio atsiskaitymo, taip pat dėl darbo laiko režimo ir apskaitos, darbo apmokėjimo organizavimo. Pernai raštu ir telefonu konsultuota per 99 tūkst. asmenų, per devynis šių metų mėnesius – daugiau nei 80 tūkst.

Pernai Klaipėdos apskrityje darbo inspektoriai įformino 143 administracinių teisės pažeidimų protokolus, iš jų – 36 už nelegalaus darbo naudojimą. Per tris šių metų ketvirčius įforminti 145 pažeidimų protokolai. Mūsų apskrityje nustatytiems pažeidimams pašalinti įteikti 254 reikalavimai, šiemet per devynis mėnesius – 197.

Klaipėdos dvi darbo ginčų komisijos pernai gavo 559 asmenų prašymus. Per šių metų tris ketvirčius 494 gautose bylose 231 pareiškėjų prašymas buvo patenkintas visiškai arba iš dalies, taikos sutartimi baigėsi 39 bylos, 86 bylas atsisakyta nagrinėti ieškovui atsisakius visų reikalavimų iki posėdžio. Absoliuti dauguma bylų (450) keltos dėl neišmokėto darbo užmokesčio ir kitų su darbo teisiniais santykiais susijusių išmokų išieškojimo.

Daugiau nei 90 proc. individualių darbo ginčų yra susiję su atsiskaitymo už darbą pažeidimais. Likusi skundų dalis – prašymai panaikinti skirtas drausmines nuobaudas bei darbdavių prašymai išreikalauti iš darbuotojo atlyginti padarytą materialinę žalą ar grąžinti išlaidas darbuotojo mokymams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder