Policijos rėmėjai - ir į renginius, ir pas "plaštakes"

Policijos rėmėjai - ir į renginius, ir pas "plaštakes"

Artėjant Kalėdoms norisi dėkoti žmonėms, darantiems ką nors gero kitų labui. Klaipėdoje yra 54 policijos rėmėjai. Tai įvairių profesijų ir amžiaus žmonės, laisvalaikiu talkinantys pareigūnams. Kartais jiems tenka būti net "plaštakių" "klientais" ar informacijos teikėjais, kad tikrieji policininkai galėtų užsiimti rimtesniais darbais. Jie budės ir per ateinančias šventes, kad jos būtų ramios ir gražios.

"Prisimenu, patruliavome šventiniu laikotarpiu Kalėdų miestelyje. Mums iš paskos eina vyras su vaiku. Šis klausia: "O kas yra policijos rėmėjas?" Tėtis atsako: "Gal policininko žmona", - juokavo policijos rėmėja Aurika Stanislovaitienė.

Policijos rėmėja - ne policininko žmona

Policijos rėmimas - savanoriška veikla, kurią reglamentuoja Policijos rėmėjų įstatymas. Asmens savanorystė Klaipėdos mieste įforminama savanoriškos veiklos sutartimi su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininku. Pastaruoju metu pasirašyta sutartis galioja metus. Žinoma, žmogus gali ją bet kuriuo metu nutraukti, nes tai savanoriška veikla. Pasak Klaipėdos apskrities VPK Prevencijos skyriaus viršininkės Rasos Bekėžienės, dažniausiai sutartys nutraukiamos dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, kai žmogus išvyksta dirbti į užsienį.

Vienas iš reikalavimų - savanoris per metus turi išdirbti ne mažiau kaip 36 valandas, anksčiau būdavo reikalaujama 96 valandų. R. Bekėžienės teigimu, toks reikalavimas reikalingas ir dėl to, kad kartais žmonės tiesiog nori policijos rėmėjo pažymėjimo, nes mano, kad jis prilygsta policijos pareigūno pažymėjimui, o ne dirbti visuomenės labui. Tačiau tokie atvejai reti. Su asmeniu, neišdirbusiu reikiamo valandų skaičiaus, sutartis gali būti nutraukiama.

Padeda per renginius

Policijos rėmėju gali tapti ne jaunesnis kaip 18 metų žmogus, turintis vidurinį išsilavinimą ir nepriekaištingą reputaciją, t. y. negali būti buvęs patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Savanoriams rengiami teoriniai kursai, kurių metu jie supažindinami su teisės aktais, ir praktiniai kursai - jie mokomi savigynos elementų, kad galėtų apginti save ir kitą, kaip ir kada galima naudotis specialiosiomis priemonėmis, jiems primenama, kaip reikia suteikti pirmąją pagalbą. Tarp policijos rėmėjų - nemažai buvusių policijos pareigūnų, išėjusių į pensiją, ir įvairių profesijų atstovų.

Policijos rėmėjai padeda pareigūnams įvairiose srityse, pavyzdžiui, elektroninėje erdvėje, renginių metu, kartais - net atliekant kratas, kai trūksta žmogiškųjų išteklių ar kai būtina apsaugoti įvykio vietą.

NUOMONĖ. Marius Maliorius: "Policijoje dirba žmonės profesionalai, gerbiu juos."

"Rėmėjai mums labai padeda per renginius, kai reikia užtikrinti viešąją tvarką. Negalėtume skirti tiek policijos pareigūnų, kiek jų reikia. Kai tik didesnis renginys, kiekvienoje sankryžoje pamatysite pareigūną ir rėmėją. Tada turime dvigubas pajėgas. Pernai buvome pasitelkę labai daug policijos rėmėjų patruliuoti vakarais, nes reikėjo Teatro aikštėje saugoti sniego burbulą. Ir šiemet kartu su pareigūnais jų bus mieste ir Kūčių, ir Kalėdų, ir Naujųjų metų naktį. Žinoma, tai bus tie, kurie galės ir sutiks, nes jie juk savanoriai", - sakė R. Bekėžienė.

Pageidauja veiksmo

Klaipėdos apskrities VPK Prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Studencova sako, kad po truputį keičiasi ir pačių pareigūnų požiūris į policijos rėmėjus. Anksčiau jie nenorėdavo su jais dirbti ir prisiimti tokią atsakomybę. Bet pastaruoju metu kinta jų požiūris, be to, ir policijos rėmėjų amžius - jie jaunėja.

Klaipėda policijos rėmėjų skaičiumi lenkia visus apskrities rajonus. Iš 54 šiuo metu Klaipėdos mieste turimų rėmėjų aktyvių yra maždaug pusė, o 15 yra labai aktyvūs. Yra ir tokių, kurie išdirba gerokai daugiau nei 36 valandas per metus, ir netgi tokių, kurie per savaitę dirba 12 valandų. A. Studencovos manymu, uostamiesčio policijos rėmėjai yra labai motyvuoti.

Paklausta, kodėl policijos pareigūnai ne visada nori rėmėjų, specialistė atsakė: "Ar jūs norėtumėte, kad šalia jūsų stovėtų žmogus ir žiūrėtų, kaip jūs dirbate? Aš labai džiaugiuosi, kad vis daugiau atsiranda pareigūnų, norinčių dirbti su rėmėjais. Anksčiau jie dažniausiai būdavo vyresnio amžiaus, o dabar gana jauni. Jie nenori paprasto pasivaikščiojimo gatvėmis, pageidauja veiksmo, nori pamatyti naktinį gyvenimą, vykti kartu su pareigūnais į iškvietimus. Žinoma, būna tokių situacijų, kai pareigūnas privalo palikti rėmėją automobilyje, nes jis yra už jį atsakingas. Mes stengiamės rėmėjus visko mokyti, kad išėję į gatvę jie galėtų mums teikti realią pagalbą. Negalime vestis tokio, kurį paskui patį reikėtų prižiūrėti. Yra tokių policijos rėmėjų, su kuriais patruliuodama gatvėse pati jaučiuosi saugiai."

Tarp rėmėjų - probacijos pareigūnė

42 metų A. Stanislovaitienė, dirbanti Klaipėdos apygardos probacijos tarnyboje, policijos rėmėja tapo 2010-aisiais. Ji ne policininkė, o bausmių vykdymo, probacijos pareigūnė. Ši tarnyba prižiūri nuteistuosius bausmėmis, nesusijusiomis su laisvės atėmimu, lygtinai iš pataisos namų paleistus asmenis ir kt.

Jaunystėje Aurika norėjo būti policininkė. Tačiau taip atsitiko, kad studijuodama Lietuvos policijos akademijoje magistrantūros studijoms pasirinko bausmių vykdymą. "Kai vaikai paaugo, atsirado daugiau laisvo laiko, nusprendžiau, kad jį galiu panaudoti prasmingiau nei prie televizoriaus. Gal sulaukusi 35-erių tiesiog pribrendau savanorystei", - sakė moteris.

APDOVANOJIMAS. Policijos rėmėjas Egidijus Tijūnaitis šimet policininkų apdovanotas vardiniu šveicarišku laikrodžiu su policijos ženkliuku.

Pasak jos, policijos rėmėjams tikrai niekas neduoda sunkių užduočių. "Mes padedame atlikti smulkiuosius darbus, kad policininkai turėtų daugiau laiko rimtesniems. Renginių metu policijos rėmėjas tampa tiesiog informacijos punktu - turi paaiškinti, kur bankomatas, ir kitus dalykus. Žinoma, norisi ir sudėtingesnių užduočių, nes mano profesija gimininga, dvidešimt metų dirbu šioje srityje, tad neturiu baimės. Smagu, kad kartais per renginį prieina žmonės ir padėkoja, kad padedame dirbti sunkų darbą. Nors man nesunku, man gera jį daryti", - sako probacijos pareigūnė.

Moterį stebina tai, kad vis dar atsiranda žmonių, kurie bando pravažiuoti ten, kur negalima, pavyzdžiui, kai eismas draudžiamas renginio metu. Liūdniausia, kad tai daro net valdžios atstovai ar buvę pareigūnai. "Vis dar niekaip nepriprantu prie žmonių įžūlumo ir taisyklių nepaisymo", - prisipažįsta Aurika.

"Norėjo mus primušti"

45 metų verslininkas, prekiaujantis televizoriais ir kompiuteriais, Klaipėdoje gyvenantis nuo 2007 m., Egidijus Tijūnaitis šioje veikloje dalyvauja gal net 15 metų, dar nuo tada, kai tas judėjimas vadinosi "Stabdyk nusikalstamumą". Egidijaus žmona Utenoje dirbo kultūros namų direktore, o jis buvo apsaugos darbuotojas. Jam norėjosi sudrausminti jaunimą, tad uostamiestyje policijos rėmėjo pareigas eina jau antri metai.

"Sunkumų nebijau, jie grūdina ir suteikia gyvenimui spalvų. Man prie širdies tokie dalykai, noriu prisidėti prie to, kad mūsų aplinka būtų saugesnė", - sako Egidijus, šiemet policininkų apdovanotas vardiniu šveicarišku laikrodžiu su policijos ženkliuku.

Dirbant policijos rėmėju visko pasitaiko. "Du vyrai vasarą prietemoje parkelyje kažką veikė. Mes, du policininkai ir du rėmėjai, priėjome. Jie spėjo paslėpti gėrimus ir aiškino geriantys tik sultis. Mes radome pusę butelio. Klausėme, ar jų, sako: "Ne, ne." "Tada išpilam", - sakom. Būtumėte matę to žmogaus veidą. Supyko baisiausiai, norėjo mus primušti", - pasakojo Egidijus.

Viena iš įdomesnių operacijų, kuriose jam teko dalyvauti šiemet, - "plaštakių" gaudymas. Dalyvavo du kartus, sugavo keturias. "Kai mergina pasako savo kainą, tada parodau savo pažymėjimą. Teko taip elgtis, tai darbo dalis. Sunkiausia užduotis buvo, kai už miesto, už Jūrininkų prospekto, ieškojome mėgstančių rūkyti "žolę". Suradome, ir jie anaiptol nebuvo draugiški. Mes vieni niekada nieko nedarome, tik su policininkais. Per budėjimus neteko būti sumuštam. Mano ūgis - 1,93 m. Pats į konfliktus nesiveliu, tėvai išmokė, kad taktiškai kalbantis daugiau galima pasiekti nei pykstant", - atviravo E. Tijūnaitis.

Jam rūpestį kelia tai, kad uostamiestyje yra tokių rajonų, kuriuose nemažai benamių, asmenų, tiesiog balkonuose rūkančių "žolę". Blogai, kad kaimynai labai nutolę vieni nuo kitų: jie turėtų artimiau bendrauti. "Patruliavimas yra gerai. Jaunimas ar asocialūs žmonės mus vieną kartą pamato, kitą - ir jau elgiasi kitaip. Manau, policija turi dirbti prevencinį darbą, tiesiog dažniau rodytis, nes po kiemus vaikšto ir labai piktų žmonių", - mano verslininkas.

"Galėčiau eiti ir vienas"

45 metų Valerijus Bogunas metus dirbo patrulinėje tarnyboje, ketverius - policijoje. Išėjęs į pensiją tapo valstybės tarnautoju, pamainomis dirba Lietuvos saugios laivybos administracijoje. Policijos rėmėjo pareigas eina dvejus metus. Jo hobis - buriavimas, bet jo sezonas ne toks jau ilgas, tad laiko užtenka ir savanorystei.

"Jeigu turi laisvo laiko, reikia jį skirti visuomenės saugumui. Kaip buvęs policijos pareigūnas galėčiau ir vienas budėti, nematau problemų, bet neleidžia. Mane patruliai kviečia, sako duosią dvi merginas ir galėsiu patruliuoti. Kartais tenka išstovėti 10 valandų, pavyzdžiui, per Jūros šventę. Visi nori įvažiuoti į Kruizinių laivų terminalą - ir su leidimais, ir be jų. Toks darbas ne toks įdomus, bet reikalingesnis. Žmonės apsaugininkų ne itin klauso, o policijos rėmėjas daro poveikį. Kai vaikštai, laikas greičiau praeina, o kai stovi vietoje ir visiems tą patį aiškini, nuobodu", - sakė Valerijus.

Ir jam teko eiti pas "plaštakes". "Jos policininkus pažįsta, bet ne rėmėjus. Reikėjo eiti į butus pas ukrainietes, nes jaunimas nemoka rusų kalbos. Merginų, žinoma, gaila. Pasakius, kad policija, jas ištinka šokas. Žmona nieko nesakė. Visas procesas vyko žodžiu ir iki veiksmo neprieidavome. Tą dieną, kai budėjau, demaskavome šešias. Ta operacija užima laiko - kol paskambini, kol susitari, kol ateini, paskui - kol protokolas surašomas", - pasakojo Valerijus.

LAIKAS. Aurika Stanislovaitienė: "Kai vaikai paaugo, atsirado daugiau laisvo laiko, nusprendžiau, kad jį galiu panaudoti prasmingiau nei prie televizoriaus."

V. Boguno manymu, Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius galėtų turėti daugiau funkcijų ir daryti daugiau tokių darbų, pavyzdžiui, gaudyti šuniukus ir "pijokėlius", tada policija galėtų labiau koncentruotis į rimtesnius veiksmus.

Patinka bendrauti

Mariui Malioriui 22 metai. Jis Klaipėdos valstybinėje kolegijoje baigė įstaigų ir įmonių administravimo studijas, bet dar vaikystėje svajojo būti policininkas. Pavasarį planuoja išbandyti savo jėgas stodamas į policijos mokyklą. Tai ir paskatino jį tapti policijos rėmėju.

"Pradėjau šiemet gegužę, tačiau jau daug ko pamačiau. Puikiai prisimenu savo pirmąją dieną - dirbau su mobiliąja kuopa - Modestu ir Žilvinu. Smagiausia, kad turiu progos susipažinti su policijoje dirbančiais žmonėmis. Kiekvienas pokalbis, bendravimas man naudingas, sužinau, kokių klaidų negalima daryti, į ką atkreipti dėmesį. Policijoje dirba žmonės profesionalai, kurių patirtis labai vertinga. Gerbiu jų kiekvieną. Per Jūros šventę teko dirbti su pareigūne Gintare. Drausminome piliečius, ėmusius pažeidinėti viešąją tvarką, kalbėjomės apie darbo perspektyvas. Esu jai dėkingas", - sako Marius.

Vaikinui tiesiog patinka bendrauti su žmonėmis ir jiems kuo nors padėti. Jam neramu dėl to, kad šiais laikais pasitaiko nemažai asmenų, kurie pažeisdami įstatymus pradeda pulti pareigūnus necenzūriniais žodžiais ar net aktyviais veiksmais. Tai labai nemalonus dalykas. "Manau, pareigūnas visada bus su tavimi toks, kaip pats elgsiesi su juo. Policijos rėmėjas turi būti toks, kad pareigūnui nereikėtų rūpintis, kad jam nieko nenutiktų, ir padėti jam sulaikyti asmenis, besipriešinančius aktyviais veiksmais", - mano Marius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder