Prisiminė išskirtinius Alfonso Ramanausko nuopelnus

Prisiminė išskirtinius Alfonso Ramanausko nuopelnus

Penktadienį prie Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vyko išskirtinė atminimo lentos Lietuvos jūrų laivininkystės įkūrėjui ir ilgamečiam viršininkui Alfonsui Ramanauskui atidengimo ceremonija.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna pasakojo dirbęs tuo metu, kai A. Ramanauskas vadovavo uostui. "Net turėdamas seną laivyną, jis sugebėjo pasiekti nepakartojamų rezultatų ir išauginti jaunuosius specialistus", - sakė kapitonas.

A. Ramanauskas Uosto direkcijai vadovavo 20 metų iki 1989-ųjų. Jis sėkmingai ir efektyviai valdė Lietuvos jūrų laivininkystę, taip pat inicijavo ir energingai prisidėjo prie to, kad būtų pastatyta jūrininkų mokykla Klaipėdoje, jo pastangomis buvo pastatytas ir dabartinis Uosto direkcijos pastatas Juliaus Janonio gatvėje.

"Tai buvo vienas įžymiausių pastatų. Ir toks lieka iki šiol", - džiaugėsi A. Alekna.

Uosto kapitono teigimu, dabartinis Uosto direkcijos pastatas yra paminklas A. Ramanauskui.

Būtent ant Uosto direkcijos pastato sienos penktadienį ir atidengta atminimo lenta. Tai padaryta Lietuvos jūrininkų sąjungos iniciatyva.

Atminimo lentos įamžinimo iniciatorius Vytautas Vaičekauskas teigė, kad A. Ramanauskas buvo toks vadovas, kuris puikiai gebėjo suburti kolektyvą.

Istorija jo nepamirš

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas atminimo lentos atidengimo ceremonijos metu pabrėžė, kad A. Ramanausko indėlis Klaipėdai niekada nebus pamirštas.

"Net nekyla klausimas, koks svarbus yra A. Ramanausko indėlis tiek į Klaipėdą, tiek į Lietuvą, tiek į visą pasaulį. Jo nuopelnai garsino ir tebegarsina Lietuvos jūrininkystę", - sakė politikas.

Jis teigė besidžiaugiantis Lietuvos jūrininkų sąjungos iniciatyva ir pavadino ją "prasminga idėja".

"Ši lenta primins, kad šio žmogaus nuopelnai - išskirtiniai", - kalbėjo V. Grubliauskas, prabilęs apie pagarbą A. Ramanauskui.

Kritikavo Vyriausybę

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža sakė, kad A. Ramanausko įamžinimo buvo siekiama jau seniai.

"Uosto direkcijai pateikėme idėją. Jūrininkų sąjunga ėmėsi to darbo ir po poros metų mums pagaliau pavyko.

A. Ramanauskas - tai ne tik Lietuvos jūrų laivininkystės įkūrėjas. Juk tuo metu Sovietų sąjungoje skambėjo Lietuvos jūrų laivininkystė. Nesvarbu, kad laivai plaukiojo su raudona SSRS vėliava, vis tiek skambėjo Lietuvos jūrų laivininkystės vardas. Tai buvo jo dėka.

Vadovaujant A. Ramanauskui, išaugo nauja karta kapitonų ir jūrininkų, kurie darbuojasi visame pasaulyje ir garsina mūsų šalies vardą.

DALYVAVO. Atminimo lentos Alfonsui Ramanauskui atidengimo ceremonijoje dalyvavo ir buvęs ilgametis Lietuvos jūrų laivininkystės vadovas Antanas Anilionis. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Tenka apgailestauti, kad jau kelios vyriausybės po truputį žemina Lietuvos jūrų valstybės vardą savo reorganizacijomis. Ko gero, Lietuvos, kaip jūrų valstybės, vardas atsidūrė pavojuje. Ar neliksime tik valstybe prie jūros? Nesinori taip galvoti. Mes neleisime gniuždyti Lietuvos jūrininkų. Lietuva skambės taip, kaip skambėjo vadovaujant A. Ramanauskui!" - kalbėjo P. Bekėža.

Moderni lenta

Atminimo lentos autorius skulptorius Klaudijus Pūdymas dėkojo už pasitikėjimą.

"Esu dėkingas jūrininkų sąjungai, kad man leido prie to prisidėti ir pasiūlė sukurti šią ypatingą lentą. Žinoma, praėjo nemažai laiko, teko derinti daug detalių.

Bet turėčiau pasakyti, kad ši lenta - moderni, atspindinti kitokį požiūrį į atmintį, puikiai deranti prie pastato", - sakė jis.

Atidengta atminimo lenta Alfonsui Ramanauskui

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder