Sekmadienį Vasaros estradą užlies dainų šventės banga

Sekmadienį Vasaros estradą užlies dainų šventės banga

Šį savaitgalį Klaipėdoje siaus ne tik džiazo fiesta, į Vasaros estradą suplauks per 6 tūkstančius jaunųjų dainorėlių, šokėjų bei muzikantų. Sekmadienį vyksianti tradicinė Lietuvos Vakarų krašto dainų šventė šiemet žada būti išskirtinė.

Tiesa, tam, kad ji būtų tokia, kokią įsivaizduoja rengėjai, šventės biudžetas turėtų būti didesnis mažiausiai penkiskart. Dėl skurdaus biudžeto šiemet pirmą kartą už nakvynę mokykloje ant grindų dalyviams teks ir susimokėti.

Šventės išvakarėse kalbiname organizatorių, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos "Aukuras" tarybos pirmininką Algirdą Šumskį.

Kuo bus išskirtinė ši Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirta dainų šventė?

Išskirtinė, nes čia pat Lietuvos šimtmečio dainų šventė "Vardan tos...", kuri vyks sostinėje. Tad mūsiškė bus tarsi generalinė repeticija, skambės nemažai to paties repertuaro dainų. O po šventinės programos ketiname kartu su visais dalyviais ir žiūrovais padainuoti lietuvių liaudies dainų pynę. Šventėje dalyvaus ir žinomi solistai - Paulina Skrabytė, Mindaugas Gylys, pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis. Šventės metu vyks ir baigiamasis žygio per Lietuvą etapas. Kaip ir pernai, vyks tiesioginė šventės transliacija internetu visam pasauliui. Pernai tai labai pasiteisino, sulaukėme šimtų tūkstančių linkėjimų iš Kubos, Afrikos, Amerikos ir kitų pasaulio šalių. Tiesa, šiemet pirmą kartą šventėje turėsime vaizdo ekranus, tad žiūrovams bus dar patogiau stebėti jaunuosius atlikėjus. Šventės dieną vyks ir Klaipėdos kariliono muzikos koncertas, tautodailininkų ir amatų mugė. Bus ir daugiau įdomių sumanymų, visų nenorėčiau iš anksto atskleisti.

Priimti 6 tūkstančius dalyvių ne juokas, ar viskas sustyguota?

Taip, ši šventė Klaipėdoje yra pati didžiausia. Deja, visų norinčiųjų dalyvauti šiemet negalėjome priimti, nes kitaip nesutalpintume Vasaros estradoje. Keletas chorų patys atsisakė dalyvauti, nes šiemet už nakvynę reikės susimokėti.

Kodėl taip nuspręsta?

Toks buvo Klaipėdos miesto tarybos sprendimas. Kiekvienam dalyviui nustatytas 2,30 euro mokestis. Nors tai atrodo simbolinis mokestis, chorams, matyt, susidaro didelė bendra suma. O iš toliau atvažiuojantiems juk dar reikia ir autobusą išsinuomoti, kainuoja ir maistas.

O kokią nakvynę jie gauna už šį mokestį?

Nakvynę ant mokyklos grindų. Ką pasikloti ir kuo užsikloti turi pasirūpinti patys. Tačiau, suprantama, mokyklose savaitgalį turi budėti sargas, tad ir mokykloms yra papildomų išlaidų. Žinoma, būtų kur kas gražiau, jei, kaip ir ankstesniais metais, galėtume aprūpinti visus dalyvius nakvyne nemokamai. Juk kai eini į balių - savo maisto nesineši. Deja, viskas iš to skurdumo.

Įdomu, koks šiemet šventės biudžetas?

Jei paklaustumėte, koks jis turėtų būti, kad galėtume padaryti tokią šventę, kokią mes įsivaizduojame, atsakyčiau, kad reikia bent 150 tūkstančių.

O kiek turite?

25 tūkstančius. Jei būtų daugiau pinigų, galėtume bent žmogiškai atsidėkoti tiems, kurie visus metus dirba tam, kad ši šventė įvyktų. Dabar armija entuziastų dirba už ačiū. Dar svarbiau - galėtume daryti ne vieną, o, kaip priklauso, 2-3 generalines repeticijas, pasiektume dar aukštesnės kokybės. Iš kitos pusės, kai chorai žino, kad bus tik viena repeticija, atsakingiau pasiruošia. Nors visada būna ir chorų-turistų, kurie važiuoja į šią šventę, kad tik galėtų Klaipėdoje pabūti (šypsosi).

Taip sutapo, kad šiemet dainų šventė vyksta tą patį savaitgalį, kaip ir džiazo festivalis. Nekonkuruosite?

Buvome kiek nustebę, kad šitaip susiklostė, nes anksčiau džiazo festivalis vykdavo pirmąjį birželio savaitgalį, tad mūsų šventės nesidubliuodavo. Bet nieko tokio. Tiesa, teko atsisakyti birželio 9 d. planuoto koncerto. Pagrindinis dainų šventės koncertas vyks sekmadienį, birželio 10 d., 17 val.

Prieš tai dar bus eisena?

Taip, nuo 16 val. dalyviai žygiuos nuo Liepų gatvės iki Vasaros estrados. Deja, šiemet neturėsime Lietuvos kariuomenės orkestro, tad gal atrodysime kiek liūdniau. O gal kaip tik dar linksmiau - patys trauksime lietuvių liaudies dainas.

Dalyvių prašėte, kad nesineštų į šventę nei skėčių, nei balionų. Kodėl?

Tiesiog iš patirties žinome, kad balionai linkę sproginėti. Mikrofonai labai reaguoja. O išskleisti skėčiai taip pat slopina garsą ir užstoja vaizdą. Tad prašėme dalyvių balionus geriau pakeisti tautine atributika - trispalvėmis vėliavėlėmis, kepurėlėmis ar skarelėmis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder