Sergantieji liks Klaipėdos hospise

Sergantieji liks Klaipėdos hospise

Higienos pasą tik vienai vienvietei palatai turintis Klaipėdos hospisas ekstremaliai situacijai dėl koronaviruso tęsiantis ruošiasi ir toliau teikti paslaugas pacientams. Pirmadienį, nors ir ne vieningai, tokį sprendimą priėmė Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisija.

Naujausias žinias apie padėtį Klaipėdos hospise pranešusi įstaigos direktorė Rasa Dagienė teigė, kad didelė dalis pacientų atsisako būti perkelti į kitą gydymo įstaigą.

Ragina pacientų neperkelti

Pasak R. Dagienės, toks apsisprendimas yra suprantamas - įstaigos pacientų amžiaus vidurkis siekia 78 metus, tad bet koks diskomfortas tokio amžiaus žmogui gali pridaryti kur kas daugiau problemų.

"Nė vienas pacientas dusulio nejaučia, jų būklė stabili. Kolektyvas darbą užtikrina - dirba 7 darbuotojai maksimaliu krūviu. Gelbėja 10 savanorių. Apklausta 30 pacientų artimųjų. Su 5 nesusisiekiame. Vienas žmogus sutinka būti pervežtas į kitą ligoninę. Visi kiti nori likti pas mus, tik vieną artimieji nori pasiimti slaugyti namuose.

Vertinant pacientų būklę, jų įpročius, jie prisirišę prie mūsų, mes - prie jų. Prašome kaip įstaiga suteikti galimybę, - susitvarkysime. Šiandien esame pajėgūs padėti tiems žmonėms. Pacientų būklė gana sunki. Transportuoti galime visus. Bet ar žmogus tai atlaikys? Ar jam bus gerai? Dėl žmonių, kurie neserga koronavirusu, išspręsime problemą", - sakė R. Dagienė.

Savaitgalį Klaipėdos hospise situaciją įvertino Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) specialistai. Pasak KUL vadovo Vinso Janušonio, dėl sergančiųjų koronavirusu nėra jokių pakitimų. Teigiama, kad pacientų būklė sunki dėl kitų priežasčių - amžiaus, gretutinių ligų.

"Pacientų transportavimas yra problemiškas, gali įvykti visko. Kas priims sprendimą, turės imtis ir atsakomybės dėl tolesnės eigos. Išėjo ministro įsakymas, papildytas vienu punktu, kuris leidžia iki 50 procentų neinfekuoto ir potencialaus kontakto neturėjusio personalo likti ir apsigyventi įstaigoje iki 14 dienų. Tarsi pritaikyta Klaipėdos hospisui.

Reikėtų pasakyti ir tai, kad jei teoriškai pacientai liktų ten, Klaipėdos universitetinė ligoninė suteiktų visą reikiamą pagalbą. Kritinės būklės pacientai, jeigu tokių atsirastų, galėtų būti transportuojami į KUL reanimacijos skyrių. Reikia židinį lokalizuoti, kas ir yra padaryta, jis turėtų likti ten", - teigė V. Janušonis.

Tiksi 120 dienų

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė teigė, kad šiuo metu Klaipėdos hospise yra 4 pacientai, nesergantys koronavirusu. Vieną jų pasiėmė artimieji, trys liko įstaigoje.

Tačiau ji Ekstremalių situacijų komisijai priminė svarbią informaciją - daugeliui įstaigos pacientų artimiausiu metu baigsis 120 valstybės finansuojamų slaugos ir globos dienų, tad kai kuriems pacientams net nebus galimybės būti perkeltiems į slaugos ligoninę.

"Tai turi spręsti artimieji, kurie turėtų pasiimti ligonius namo arba ieškoti kitų galimybių. Pagal ministro išleistus teisės aktus, mokama slauga gali būti tik išskirtiniais atvejais - asmeniui esant vegetacinės ar itin prastos būklės. Tie asmenys pakankamai geros būklės, todėl indikacijų neatitinka. Netikslinga dėl kelių dienų juos kelti į slaugos ligoninę.

Klaipėdos hospiso direktorė turėtų kontaktuoti su likusių 3 koronavirusu nesergančių pacientų artimaisiais. Artimieji turėjo pasirašyti, kad po 120 dienų jie pasiims pacientus namo. Mūsų slaugos ligoninė ir globos namai jau pilni, žmonės laukia eilėje", - situaciją pakomentavo R. Perminienė.

Kad trys COVID-19 nesergantys asmenys turėtų būti pasiimti artimųjų, pritarė ir KUL vadovas V. Janušonis. Jo manymu, įstaigoje turėtų likti tik koronavirusu užsikrėtę asmenys.

Pasak R. Dagienės, kur kas daugiau problemų bus tada, kai 120 dienų terminas sukaks ir koronavirusu sergantiems asmenims.

Pritarė ne visi

Visgi Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė priminė, kad"Klaipėdos hospisas oficialios gydymo įstaigos statuso neturi, tad ragino Ekstremalių situacijų komisiją gerai pagalvoti, ar sergantiesiems iš tiesų gali būti suteiktos paslaugos minėtoje įstaigoje.

"Tai tik administracinės patalpos - tai nei gydymo įstaiga, nei hospisas... Ar gali ten ligoniai likti? Juolab dalis ligonių gali būti pervežti. 30 žmonių išskirtinėmis sąlygomis... Klaipėdos hospiso įmonės nei juridiškai, nei faktiškai nėra. Ar yra galimybė sutvarkyti dokumentus ir įstaigą legalizuoti?" - svarstė K. Vintilaitė.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas priminė, kad Klaipėdos hospisas higienos pasą turi tik vienai vienvietei palatai.

"Rasai (Dagienei - aut. past.) pateikėme atsakymą, kad, vadovaudamiesi įstatymu, mes higienos paso išduoti negalime toms patalpoms, kurios yra administracinės. Higienos pasas tik vienai vienvietei palatai išduotas. Mūsų penktadienio prašymas toks ir buvo, bet galutinį sprendimą priima Ekstremalių situacijų komisija. Reikia įvertinti ir tai, kad artimieji nesutinka dėl pacientų pervežimo", - sakė R. Grigaliūnas.

Pastabų dėl Klaipėdos hospiso turėjo ir Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis. Jo teigimu, tarnyba neturi jokių duomenų dėl įstaigos apsaugos, tad tai galimai kelia grėsmę joje esantiems asmenims.

Visgi išsakytos pastabos dėl galimai Klaipėdos hospise vykdomos neteisėtos veiklos Ekstremalių situacijų komisijos neįtikino - daugumos valia buvo priimtas sprendimas koronaviruso židinį likviduoti pačioje įstaigoje, suteikiant visą reikiamą pagalbą pacientams ir darbuotojams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder